≫ 

"Poslednji ovakav udar bio je 60-ih": Kakve će posledice korona virus imati po turizam u Italiji?

Sve se više pominje i pitanje preživljavanja u ekonomskom smislu...

  • 0
Korona virus, koronavirus, Italija Foto: Tanjug/AP

Od ukupnog BRD-a Italije, čak 13% dolazilo je iz sektora turizma. Očekivano naravno, kada se uzme u obzir činjenica da je turizam ovoj zemlji pre samo dve godine doneo ukupno nešto više od 230 milijardi evra.

Podaci koji su trenutno dostupni i tiču se obolevanja od Covid-19 nisu ni malo ohrabrujući za oporavak turizma u Italiji, to se ne može osporiti. Do danas, 21. aprila ukupno je 181.228 obolelih i preminulih 24.114.

Korona virus, koronavirus, Italija Foto: Tanjug/AP

Dakle, situacija je daleko od sjajne. Građani zemlje su u karantinu, a sve se više pominje i pitanje preživljavanja u ekonomskom smislu.

Ko još sada ima vremena i volje da razmišlja o turizmu?

Po tom pitanju se nedavno oglasio Savez italijanskih turoperatera Assoturismo, čiji je predsednik, Vitorio Mesina izjavio:

- Italijanski turizam može zatvoriti sezonu 2020. sa oko 172 miliona poseta. Reč je o nivou koji je zabeležen samo sredinom 60-ih godina, kada se svet podelio na dva bloka i kada se avioprevoz smatrao luksuzom za malobrojne. A oporavak tržišta se neće dogoditi pre početka 2021. godine, ako sve prođe dobro.

Kako je na zvaničnom sajtu te asocijacije navedeno, Mesina se prilikom iznošenja ovako zabrinjavajuće procene rukovodio isključivo podacima iz akreditovanih smeštajnih objekata u zemlji.

Korona virus, koronavirus, Italija Foto: Tanjug/AP

Iako procena stručnjaka iz ove asocijacije i nije toliko negativna kada je u pitanju izlazak zemlje iz trenutnog stanja, smatra se da se to ipak neće odraziti na turizam, koji je ujedno i najviše pogođen pandemijom korona virusa. Naime, Mesina smatra da će već u toku maja meseca stanje u Italiji da se polako, ali sigurno menja na bolje.

Isto tako smatra i da će granice zemlje ostati zatvorene u narednom periodu, što će logično povući za sobom i neotvaranje aerodroma, a što se svakako negativno odraziti na turizam zemlje, koja je do pre nešto više od mesec dana bila jedna od najatraktivnijih destinacija u ovom delu Evrope.

Korona virus, koronavirus, Italija Foto: Tanjug/AP

Podsećanja radi, sa ukupnim učešćem od 13% u BDP-u zemlje, sektor turizma zapošljava i više od 3 miliona Italijana. Zato se iz ove asocijacije nadaju da će u dogledno vreme biti donete odgovarajuće ekonomske mere, koje bi pomogle i agencijama i turoperaterima i hotelima, ali i ostalim pravnim licima koja su pogođena pandemijom korona virusa da se što pre oporave.

Video: Tuga, jad, nemoć: Novi, pretužni snimci iz bolnice u Italiji

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA