≫ 

Na plaže u Crnoj Gori već od 18. maja, a evo koje će mere distanciranja morati da se poštuju

Crna Gora se sprema da započne sezonu

perazica do jadransko more crna gora plaža Perazića do / foto: Tara Tomović

Kupališta na crnogorskom primorju mogla bi biti otvorena 18. maja, a Morsko dobro, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje (IJZ), pripremiće set mera kako bi gostima bila omogućena zdravstvena bezbednost.

To je za “Vijesti” kazao direktor “Morskog dobra” Predrag Jelušić, istakavši da je za zakupce plaža i ugostiteljskih objekata pripremljen i set olakšica - umanjenje zakupnina i plaćanja u 12 rata.

Kupališna sezona godinama je zvanično počinjala 1. maja, a Jelušić kaže da procene govore da će zbog pandemije koronavirusa biti u funkciji 18. maja.

- Kupališta i privremene lokacije u zoni morskog dobra staviće se u funkciju u skladu sa preporukama Nacionalnog koordinacionog tela za zarazne bolesti i naredbi Ministarstva zdravlja, a za sada je procena da će to biti 18. maja. Iz Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom preporučujemo zakupcima da započnu pripreme na organizaciji kupališta, postavljanju bova, uslužnih objekata, spasilačke službe i slično. Ukoliko se ovaj rok potvrdi, realna očekivanja su da plaže najkasnije do 1. juna budu u punoj funkciji - kazao je Jelušić.

Jelušić je najavio i set mera za organizaciju kupališta.

- U saradnji sa IJZ i Ministarstvom održivog razvoja i turizma pripremamo set mera u cilju poštovanja fizičke distance i sprečavanja potencijalnog širenja virusa. Te mere podrazumevaće organizaciju plažnog prostora (delova sa mobilijarom i bez njega) na način da se omogući i vidljivo obeleži adekvatna distanca između kupača (ili grupe kupača kao što je porodica), ograničavanje broja istovremenih kupača u odnosu na kapacitet plažnog prostora, mere održavanja čistoće i higijene na kupalištima, mere koje se odnose na ugostiteljske i druge usluge, mere koje se odnose na organizaciju zabavnih, rekreativnih i sportskih aktivnosti na kupalištima. Naš predlog je upućen i Operativnom štabu za turističku privredu, čiji je Javno preduzeće ujedno i član, i Privrednoj komori Crne Gore gde je prihvaćen od strane Odbora za turizam i ugostiteljstvo.

Vodu će proveravati svakih deset dana u julu i avgustu

perazica do jadransko more crna gora foto: Telegraf.rs

Kvalitet morske vode ispitivaće se tokom jula i avgusta svakih deset dana, odnosno svakih petnaest tokom juna i septembra, najavio je Jelušić.

On je istakao da će se voda kontrolisati češće i na više lokacija nego prethodnih godina, zbog situacije u kojoj je sanitarna ispravnost od posebnog značaja za bezbednost zdravlja kupača.

- Za razliku od mnogih drugih destinacija na Mediteranu, već imamo sklopljen ugovor sa Institutom za biologiju mora, čije će akreditovane laboratorije ovog leta vršiti uzorkovanje i analizu morske vode na 110 uređenih i izgrađenih kupališta - zaključio je.

Video: Predrag Kon objasnio da li ćemo moći na letovanje ove godine

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Igor

    3. maj 2020 | 15:12

    Ja cu doci!

  • MareNS

    3. maj 2020 | 20:29

    Samo vi otvorite granice. Hocu do Ostroga pocetkom juna.

  • AHAB

    3. maj 2020 | 20:15

    KOLIKO LOŠE,NEGATIVNE ENERGIJE ( SA OBE STRANE ) , ODAVNO NISAM VIDEO U KOMENTARIMA NEKE VESTI....DAL STE VI LJUDI BAR MALO NORMALNI,REALNI I OBJEKTIVNI...PORED OVOG ČUDA ŠTO NAM SE DEŠAVA,FALI JOŠ I SUJETA,KOMPLEKSI I OSTALE MENTALNE BOLESTI,GORE OD KORONE... RAZMENITE NEKE ARGUMENTE,A NE RAZNA LUPETANJA I UVREDE.... ČEMU ??

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA