• 10

Da li nas očekuje poskupljenje ležaljki u omiljenim letovalištima u Crnoj Gori i Grčkoj?

Ako se uopšte i odlučimo da idemo na letovanje

  • 10
Grčka, Turska, Italija, Crna Gora plaža, more letovanje

Foto: Pixabay, Shutterstock

Informacije koje stižu sa svih strana u ovom trenutku, a tiču se nastupajuće letnje sezone su u velikoj meri nepotpune. Naravno da je to očekivano i razumljivo, jer se mnoge države i dalje bore protiv pandemije korona virusa.

Još uvek ne postoji jasan stav o tome kako će, zapravo da izgleda letovanje i da li će ga uopšte biti.

Na svu sreću, zemlje koje su među omiljenima, kada su srpski turisti u pitanju, Grčka i Crna Gora na prvom mestu, su se sa uspehom, čini se izborile protiv korona virusa.

Iako su dosadašnji podaci obećavajući, jasno je da letovanje neće izgeldati baš onako kako smo do sada navikli da izgleda.

Sve se više pominje obavezna socijalna distanca, koja će verovatno da važi i na plažama. A kako se u pojedinim crnogorskim i grčkim letovalištima naplaćuju ležaljke, očekivano se postavlja pitanje kako će one biti raspoređene na plažama i da li će smanjenje broja ležaljki imati uticaja na finansijski aspekt letovanja?

Plaža, ležaljke

Foto: Pixabay

Upravo na to se prilikom gostovanja na Televiziji Prva osvrnuo i gospodin Predrag Jelušić, direktor Morskog dobra. Njegovo mišljenje je, mora se priznati vrlo optimistično kada su poskupljenja u pitanju.

- Možemo očekivati čak suprotan efekat. Svi se sada pozivamo na solidarnost, te i od naših zakupaca očekujemo da imaju meru kada su cene u pitanju. Jasno je da ove godine ne možemo ostvariti planirana očekivanja, tako da ćemo ih spustiti na realan nivo, pa ćemo biti solidarniji u delu nekih pristojnih cena - istakao je.

Da li će to biti izvodljivo i u praksi, znajući da uvek ima ljudi koji pokušavaju da konkretnu situaciju okrenu maksimalno u svoju korist i zarade, to ne znamo. Tek ako na plažama bude bilo manje ležaljki, usled obavezne socijalne distance, postoji opravdana sumnja da će ipak, cena iznajmljivanja ležaljki i suncobrana biti viša od uobičajene. Mada, možda nas crnogorski ugostitelji ipak prijatno iznenade, pa cene ostave na nivou prošlogodišnjih.

Kada je Grčka u pitanju, nema još uvek preciznih informacija od nadležnih institucija kako će izgledati letovanje. Najpre se još uvek pouzdano ne zna kada će biti otvorene granice za strane turiste. Zatim nije poznat podatak ni da li će i na koji način biti regulisano testiranje, te šta će se događati sa osobama koje se, eventualno tokom letovanja u Grčkoj zaraze korona virusom.

Glifada

foto: pixabay.com

Sve su to pitanja koja opterećuju mnoge srpske turiste, tim pre što ima dosta i onih, koji su ranije uplatili letovanje za početak sezone.

Grčka vrlo pažljivo popušta mere. Sve do 1. juna nije dozvoljeno putovanje na ostrva. Hoteli koji rade u toku cele godine bi trebalo isto tada da budu otvoreni. Kada će sezonski hoteli dobiti dozvolu za otvaranje još uvek nije zvanično poznato.

Socijalna distanca je, ipak nešto što se u svakoj zemlji pominje kao obaveza. U tom smislu se pretpostavlja da će to pravilo biti primenjivano i na plažama.

Na svu sreću, postoje grčka letovališta u kojima se iznajmljivanje ležaljki ne naplaćuje, pa su i turisti koji u ovoj zemlji letuju ipak, sa te strane mirniji. Naravno da će biti poštovano pravilo o socijalnom distanciranju, te se zato i očekuje da će na plažama biti manje ležaljki.

Video: Niko nije srećan ali se mora: Na plažama u Grčkoj prve ležaljke ograđene pleksiglasom

(A.B./Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    Usli ste u nato a hocete da dolazimo kod vas na more.Priznali ste kosovo i metohiju ,surujete sa nasim neprijateljima I mnogo toga zbog cega treba da se mi vas odreknemo za vijek vekova .Nemojte vise da nam vredjate inteligenciju.

  • Posejdon

    U cg na more nikako previse je kontaminirano

  • Igor

    Ne da ne treba u cg ici na more ,vec po meni mora da se ukinu diplomatski odnosi.Dokle god je izdajnik milo na vlasti i njegovi bivsi Srbi pozeleti im sve najbolje .

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima