≫ 

Kako se Kipar "drži" u jeku pandemije korona virusa i ima li nade za predstojeću sezonu?

U stilu Grčke - korak po korak

  • 1
Aja Napa, KIpar, hotel, plaža, ležajke, turizam Foto: Tanjug/AP

Stanovnici ostrva Kipar, a posebno mesta koja su usmerena isključivo na turizam su bili oduševljeni kada je krajem aprila objavljeno da će zemlja polako ukidati mere, donete usled pandemije korona virusa.

Trenutno je na Kipru na snazi zabrana kretanja u toku noći. Što se tiče dnevnih izlazaka, oni su u velikoj meri još uvek ograničeni. Tačnije, uz odgovarajuću dozvolu, koju dobijaju putem SMS poruke, stanovnici imaju pravo da se kreću.

Ipak, ono što mnoge stanovnike ovog ostrva brine jeste kada će se sve vratiti u normalne tokove i kada će početi da pristižu turisti.

Mora se priznati da je Vlada Kipra vrlo odgovorno pristupila pandemiji, te zahvaljujući sprovedenim merama, beleži relativno mali broj obolelih i preminulih od Covid-19. Ukupno je do početka maja zabeležen 891 slučaj obolelih i 15 preminulih pacijenata. Izlečenih je 400, a njih 10 se za sada nalaze u kritičnom stanju.

Najave sa Kipra su obećavajuće za sada. Razmišlja se o tome da od početka juna bude uspostavljen avio saobraćaj, a ako podaci budu išli tome u prilog.

U međuvremenu, maloprodajne radnje su ovih dana u postupku otvaranja, kao i građevinski sektor. Postoje indicije i da će uskoro biti otvorene škole. Sve ostalo je još uvek na čekanju.

Slično Grčkoj, i Kipar će postepeno, odnosno po fazama pokušati da zemlju vrati u normalne tokove.

U tom smislu se za sada govori samo o budućem eventualnom otvaranju škola, a sve uz maksimalno poštovanje odluka medicinskih eksperata, koji su u ovoj zemlji uključeni u borbu protiv pandemije korona virusa.

Najava je da će građanima biti dozvoljeno da se bave sportom, ali isključivo uz maksimalno poštovanje propisanih i preporučenih mera.

Kako je za Capital najavio ministar obrazovanja, kulture, sporta i omladine Kipra, gospodin Prodromos Prodromu, u nastupajućim danima će biti organizovane online konferencije, u kojima će učestvovati eksperti iz različitih sektora, a sve sa ciljem što bolje organizacije kako nastave, tako i života ljudi.

Ali ako je potrebno, nećemo oklevati da ažuriramo ili revidiramo bilo koju odluku, napomenuo je.

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA