• 27

Destinacija u Crnoj Gori koja bi mogla da bude idealna za socijalno distanciranje: Da li biste išli?

Plaža duga preko 3km

  • 27
Ada Bojana

Printksin: Youtube/Video Stew

Čuvena najpre po nudističkom kampu, koji je nastao još 1973. godine, danas je Ada Bojana naročito atraktivno letovalište za one, koje ne oduševljava boravak u hotelima. Smeštaj je moguće pronaći u nekom od bungalova ili sojenica, ali i u prostoru kampa.

Zahvaljujući vetrovima, koji stvaraju gotovo idealne talase, Ada Bojana je poznata i kao raj za ljubitelje surfovanja.

Neobičnost u svakom smislu

Logično bi bilo da ovo letovalište karakteriše mediteranska klima, ali se priroda ipak pobrinula da to bude drugačije, pa u području Ade Bojane preovlađuje suptropska klima.

Smeštena je, praktično na potezu između Jadranskog mora i reke Bojane. Ovo rečno ostrvo je nastalo veštački, a ukupne je površine tek oko 5 kvadratnih kilometara.

Legenda o nastanku Ade Bojane

Postoji predanje da je ovo rečno ostrvo nastalo tokom 17-og veka, mada to nije sigurno, jer pojedini istraživači smatraju da se to, ipak zbilo 2 veka kasnije.

U to doba se Merito, jedrenjak koji je tuda plovio, nasukao baš u neposrednoj blizini današnje Ada Bojane. Tada su tu postojala dva omalena ostrva, tako da se polako i nanos iz reke Bojane taložio preko olupine nasukanog jedrenjaka.

Postepeno je nastajao sprud, a zatim i ostrvo, koje je reku praktično rečeno, podelilo na dva dela.

Zahvaljujući svom položaju, u periodu Hladnog rata je tu postojala vojna zona, pa se pretpostavlja da su baš zato pojedini delovi današnje Ade Bojake ostali zapravo sasvim netaknuti.

Idealna destinacija nakon pandemije

Ada Bojana

Printksin: Youtube/Video Stew

Samo za ljubitelje takve vrste turizma, koji pruža mogućnost za uživanje u prirodi u pravom smislu te reči, ovo je definitivno jedna od idealnih destinacija.

Vode reke Bojane zaljuskuju Adu sa jedne strane, a Jadransko more sa druge.

Morska plaža je duga oko 3 kilometra, prekrivena finim sitnim peskom, bez neke naročite gužve. Zato je i vrlo izvodljivo sprovesti obavezu socijalnog distanciranja.

Smeštaj je isto izuzetno zanimljiv, ali svakako opeta za istinske ljubitelje prirode. Turisti koji uživaju isključivo u hotelima, možda ne bi trebalo ni da razmišljaju o ovoj destinaciji.

Da li biste uzeli u obzir Adu Bojanu za nastupajuću letnju sezonu?

Video: Veliki broj vernika na Ostrogu, nose se maske, a distanca se poštuje tu i tamo

(A.B./Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    Nikad ! Dosta gledam i slusam djetice u Bg

  • Марко

    Имамо више разлога да ове године не идемо нигде ван своје државе. Пандемија Covid-19, избори у Хрватској, избори у Србији, избори у Црној Гори, однос власти Црне Горе према Српској православној цркви итд.

  • Arso

    Ove godine se nikome u Europi ne preporučuje da ide van granica svoje države. Ko ode rizikuje da sve troškove lečenja plati iz svog džepa. Čekamo iduću godinu i kako će se covid-19 ponašati.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima