• 11

Da li će Hrvatska tražiti test na Covid-19 pri ulasku u zemlju?

Šta kaže hrvatski ministar turizma Gari Kapeli?

  • 11
hrvatska, plaža, brač

Brač, Hrvatska / Foto. Pixabay.com

Pitanja u vezi sa izlaskom i ulaskom u mnoge zemlje su, sasvim očekivano brojna. Iako neprekidno imamo priliku da pratimo dostupne informacije, svakako problem nastaje kada su te informacije nepotpune.

Objašnjenje naravno postoji, jer se situacija uzrokovana pandemijom korona virusa menja iz dana u dan, pa se samim tim menjaju i dostupne informacije.

Pre nekoliko dana se moglo pročitati da će hrvatske vlasti zahtevati od svih koji ulaze u zemlju negativan test na Covid-19. Međutim, sem te informacije, bila je sporna i cena testa, pa su mediji navodili da je 200 evra, dok je ranije ministar zdravlja te zemnlje pominjao da će test koštati duplo manje.

Pokušali smo da sve te informacije dobijemo od nadležnih u Turističkoj organizaciji Hrtvatske, ali su nas oni uputili na Ministarstvo turizma, ali odgovor na ova pitanja nismo dobili.

Ipak, na zvaničnom sajtu Ministarstva turizma Republike Hrvatske je objavljena izjava ministra turizma, koju je prenela Hina. Pored toga što je gospodin Gari Kapeli naveo da je veliki deo rezervacija za juni mesec otkazan, ali istovremeno da većina rezervacija za jek sezone, odnosno juli, avgust i septembar nije još uvek otkazana, osvrnuo se i na ulazak stranih turista u Hrvatsku.

- Što se tiče turista, pripremili smo u Ministarstvu zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i ministarstvom uprave i napravićemo aplikaciju sličnu e-propusnicama, tako da na granici nema većih zastoja, kako bi se turisti ranije registrovali sa svim informacijama, gde, idu, gde odsedaju i da se sve ubrza do maksimuma - rekao je ministar Kapeli i dodao da svakako mora da postoji i dalje minimalna kontrola.

Na području Hrvatske su pokrenute i izmene određenih zakona, a priamrno za pomoć i unapređenje proodičnih smeštaja u zemlji, jer oni čine 60% smeštajnih kapaciteta, kako je naveo ministar.

Plaže u zemlji, koje su organizovane će svakako biti pod kontrolom iznajmljivača, što podrazumeva maksimalno poštovanje trenutno aktuelnih mera u vezi sa socijalnim distanciranjem. Sa druge strane, očekuje se da turisti budu odgvoorni tokom boravka na neorganizovanim plažama.

Zahvaljujući odličnoj organizovanosti u jeku pandemije, Hrvatska je prilično rano otvorila granice, pa ministar smatra da je zemlja to učinila upravo zbog kontrolisane epidemiološke situacije.

- Prepoznati smo kao najefikasniji i najkvalitetniji u borbi sa korona virusom, a javno zdravstvo je dokazalo da je i te kako spremno i bitno u toj borbi. To nam je dobar marketing - zaključio je hrvatski ministar turzma.

(A.B./Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ma

    Nece ona traziti nista, nikakav pregled ni test samo da dodje sto vise turista i spase koliko toliko sezonu

  • Rt

    Ja sam se uvijek pitao Zašto Srbi iz južne Srbije idu negdje drugo na more osim u Bugarsku ili u Grčku toliko je blizu da nema potrebe nigde drugo

  • Maki1

    Kad oni predju test protiv mrznje i da nevole samo sebe tad mogu od drugih da traze neke testove

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima