≫ 

Klasični šarm Jadrana: Hrvatska nudi mnogo savršenih kutaka za beg od gužve

Idealan beg od gužve

  • 15
Rovinj, Istra, Hrvatska Foto: Shutterstock

Kao idealan beg od gužve, Hrvatska nudi napuštene uvale, klasični šarm i vino za opuštanje i bolje raspoloženje.

Obiđite istarske vinograde

Istra je Hrvatska u italijanskom stilu. Osim neobične obale sa skrivenim plažama, karakteriše je i vrlo interesantna unutrašnjost, koja se može smatrati domom odlične vinske ponude.

Postoji mnogo razloga, zbog kojih se Istra može smatrati posebnom. Ne samo da je bogata interesantnim predelima, već je i poznata po izuzetnim sortama grožđa, od kojih nastaju sjajna vina. Osim laganog muskata, treba probati i istarsku malvaziju, kao i crveni teran, koji je specifičan za ovu regiju, ali i obližnju Sloveniju. Užitak dopunjuju restorani sa lokalnim specijalitetima, seoske konobe i sve veći broj vinoteka.

Možete krenuti od Pule, preko Rovinja, pa polako ka srednjevekovnom gradu Motovunu.

Krk, Hrvatska Krk / pixabay.com

Ostrva u stilu Belle epoque

Iznad voda tirkizno plavog Kvarnerskog zaliva se uzdižu veličanstvena ostrva Cres, Krk i Lošinj, do kojih je moguće stići ili brodićem ili mostom iz pravca Rijeke.

Kao Evropska prestonica kulture za 2020. godinu, grad Rijeka će vam sigurno biti zanimljiv. U blizini su i čuvena letovališta Opatija, kao i Lovran, u kojima možete uživati u šetnji duž obale, ali i u nekom od prestižnih hotela i restorana, po kojima su poznata.

Smatra se da je upravo Opatija bila mesto, u kome je počeo da se razvija hrvatski turizam, iako većina turista trenutno više istražuje druge delove zemlje.

Impresivan most spaja kopno sa Krkom, koji ima dugu, prostranu plažu u Baški, ukusnu kuhinju i lagano belo vino, navodi Telegraph.

Do ostrva Cresa i Lošinja možete stići brodićem iz pravca Rijeke. Cres je donekle divlje ostrvo, a za Lošinj se često može čuti da je ostrvo vitalnosti, mada su i jedno i drugo interesantni na svoj način.

Krk foto: pixabay.com

Kornati i Krka

Dva hrvatska nacionalna parka su posebno interesantna za istraživanje, u to možete biti sasvim sigurni. Čak 89 nenaseljenih manjih ostrva i grebena se nalazi u okviru Nacionalnog parka Kornati. A tu je i 16 uvala, kao i 20 rustičnih, manjih restorana, u kojima možete uživati u specijalitetima nacionalne kuhinje.

Iz Šibenika se organizuju i izleti do Nacionalnog parka Krka, koji svakako treba posetiti.

Pešačenje na Velebitu

Najatraktivnija pešačka staza u ovoj zemlji je na planini Velebit. Nalazi se u blizini Rijeke, sa jedne strane, odnosno u blizini Zadra, sa druge. Predeli koje ćete videti, kao i pogled sa ove planine će vas ostaviti bez reči.

Sama pešačka staza je duga ukupno 100km i propisno je obeležena.

Ostrvce Obonjan

Prekriveno u većem delu borovom šumom, ovo omanje ostrvo se nalazi u blizini grada Šibenika. Ranije poznato kao mesto na kom su boravili izviđači iz cele nekadašnje Jugoslavije, ovo ostrvce se polako razvija u turističkom smislu.

Dostupne su mnoge atrakcije u vidu sportskih aktivnosti, a noćni provod je zagarantovan.

Video: Plava ajkula u Crnoj Gori: Ugledali su je ribari, plivala je oko njihove barke

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA