≫ 

Kako će se Italija "izboriti" sa ovom sezonom i da li će turisti zaista proći kao "pržene ćurke"?

Ako bi se pleksiglas uveo kao obavezan na plaže, oni koji se sunčaju izgledali bi kao "pržene ćurke", komentar je Salvatorea Trinkila

  • 0
Italija, turizam, priprema, sezona, kafići, plaže, prodavnice, ulica Foto: Tanjug/AP

Širom Italije su mnogi iskoristili priliku da uživaju u moru i suncu. Ali da li su poštovane mere obaveznog socijalnog distanciranja? Možda jesu, a možda i nisu.

Pojedini posetioci plaža zapadno od Napulja su se potrudili da ispoštuju pravilo o socijalnom distanciranju, koje je na snazi usled pandemije korona virusa. Međutim, neki ipak i nisu.

Nakon višemesečnog karantina, pohrlili su na plaže. Deca trčkaraju i uživaju u kupanju, odrasli sa prijateljima mahom sede na plaži i u razgovoru degustiraju mnoge specijalitete.

I dok u Grčkoj, nadležni pregovaraju o takozvanom vazdušnom mostu iz Velike Britanije, uz osiguravanje bezbednosti za turiste, te navode da je obezbeđen boravak za 40 turista na površini od 1.000 kvadratnih metara plaže, dotle se i u drugim zemljama nastoji da situacija bude što bolja. Zato se Španci trude da ubede Nemačku da je boravak u njihovoj zemlji bezbedan za turiste iz te zemlje. A sve to pokušavaju da iskoriste i letovališta na Baltičkom moru, navodeći da su oni svakako bezbedniji od Španije, jer su imali manji broj obolelih.

Italija nakon korone

Ali Italija je zemlja koja je, sasvim sigurno doživela jednu od najtežih epidemija na teritoriji cele Evrope. Upravo iz tog razloga, zemlja sa pravom najviše računa na ekonomsku obnovu sa aspekta turizma.

Turizam u Italiji učestvuje sa 13% u BDP-u zemlje, a čak sa 40% od aktivnosti na plažama. Zato i jesu vlasnici različitih klubova i kafića na plaži, izrazili nadu da će ipak, strani turisti i ove godine koristiti njihove usluge, prenosi New York Times.

A dok se to ne desi, lokalno stanovništvo obilato koristi te usluge.

Počev od 18. maja je Vlada Italije dozvolila reginima da otvore i objekte na plaži, pozivajući se na trenutnu epidemiološku situaciju u zemlji. Svaka od regija je reagovala na različit način. Tako su na primer u regiji Toskane aktivnosti počele 18. maja, dok je u regionu Lacija dozvoljeno otvaranje plaža 5 dana nakon toga. Regija Lacija je odlučila da to bude sam kraj maja, dok je Sicilija objekte na plaži otvorila tek 6. juna.

Italija, turizam, priprema, sezona, kafići, plaže, prodavnice, ulica Foto: Tanjug/AP

Guverner ostrva Sardinija, koje ne beleži nijednog zaraženog, naveo je da svi mogu bez zadrške posetiti ostrvo, pod uslovom da imaju validan zdravstveni pasoš, ali nije naveo nikakve druge detalje u vezi sa time.

Ipak, Vlada zemlje je navela da bilo kakav primetan porast zaraženih preti da obustavi sve ove mere.

Tako se dogodilo da je gladonačelnik omanjeg mesta, koje se nalazi u oblasti Pulja, nakon što je primetio da ljudi ne nose zaštitne maske, jednostavno zatvorio plaže.

Pregrade od pleksiglasa na plažama

Iako su se u proteklom periodu mogli videti razni predlozi o obezbeđivanju socijalnog distanciranja, koji je trebalo da budu primenjeni u Italiji, ništa od toga nije prihvaćeno.

Mnogi Italijani smatraju da je poenta takvih predloga bila samo da ljudi, koji inače prodaju pleksiglas, zarade, a da će ljude pretvoriti na suncu u pečene kokoške, kako je te predloge okarakterisao Salvatore Trinkilo, vlasnik kluba na plaži u mestu Đulijano, u Kampanji.

Umesto toga, on se ipak odlučio radije za obezbeđivanje više prostora za goste lokala. Gosti su nosili maske dok su sedeli u kafiću, a ako su želeli da ručaju u restoranu, prethodno im je izmerena temperatura.

Uprkos tome, gospodin Santeli, iz susedne Kalabrije, smatra da je cela ta stvar oko merenja temperature čista šala, jer je poznato da je telesna temperatura viša na vrućini.

Video: Koloseum otvoren posle više od tri meseca

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA