≫ 

Zašto ljudi odmah isključuju destinacije za koje im treba test?

Ljudima je testiranje, definitivno prepreka da bi otišli na put

  • 2
Turska foto: pixabay.com

Sem priče o tome kako su uspeli da pređu granicu sa Grčkom, da bi mogli da uživaju u omiljenom letovalištu, mnogi naši turisti dele i informacije o tome kako izgleda testiranje na granici. I dok jedni tvrde da to nije ništa, drugi se opterećuju time toliko, da ih to i natera da odustanu od letovanja.

Da li je testiranje na Covid-19 toliko strašno?

Mora se priznati da nije, jer u zavisnosti od vrste testa koja se radi u određenoj zemlji, to traje bukvalno par minuta.

Ali ono što mnogima pada teško jesu rezultati. Tačnije čekanje na njih i mora se priznati sa pravom. Jer šta ako se desi da zaista bude utvrđeno da je neko zaražen?

Upravo zato se treba pre polaska na letovanje raspitati kakvi su zahtevi predviđeni u toj zemlji.

Sertifikati o sigurnom turizmu

Jedna od zemalja koja je vrlo ozbiljno shvatila zaštitu turista je i Turska. Upravo iz tog razloga su u ovoj zemlji uvedene takozvane Potvrde ili Sertifikati o sigurnom turizmu, a koje izdaje Ministarstvo kulture i turizma Turske, u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova.

Više od 700 hotela širom Turske se prijavilo za tu potvrdu, kao i oko 900 ugostiteljskih objekata, prema trenutnim podacima.

Iako će na osnovu provere jasno definisanih parametara biti dodeljen ovaj sertifikat, planirano je da i ubuduće bude vršena periodična kontrola tih objekata, kako bi sigurnost gostiju bila na visokom nivou.

Testiranje za ulazak u Tursku

turska foto: pixabay.com

Predviđeno je za sada da od 1. jula budu otvoreni centri za testiranje na svim frekventnijim aerodromima u zemlji, a planirano je da od 15. jula budu otvoreni i svi aerodoromi i da se na svakom od njih nalazi centar za testiranje na Covid-19.

Prema trenutnim informacijama, planirano je da takozvani brzi testovi koštaju oko 15 evra. Prednost njihove primene je upravo u brzini, jer će putnici imati rezultate već u roku od dva sata.

Međutim, ukoliko kod putnika postoji i najmanja sumnja da je zaražen, test će biti potpuno besplatan.

Ipak, ono što mnoge brine i zbog čega odlučuju da ne idu na letovanje ove godine, jeste šta ako se utvrdi zaraza kod nekoga?

- Turska Vlada je takođe uvela i novine u sistem zdravstvenog osiguranja za putovanja stranaca i turskih državljana iz inostranstva, sa ograničenjem polise između 2 i 7.000 evra, a koje koštaju između 13 i 33 evra. Za nedeljni boravak se može za 23 evra kupiti polisa na 7.000 evra, a osiguranje će pokriti više od oboljenja izazvanih korona virusom - rekao je ministar turizma Mehmet Ersoj.

Sada je već jasnije zašto ne treba strahovati od testiranja ako se odlučite za letovanje u ovoj zemlji.

Šta vi mislite? Da li je Turska zaista jedna od najsigurnijih destinacija ove godine?

Video: Korona virus ih je praktično osakatio, a sada nude besplatan smeštaj za turiste

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • y

    23. jul 2020 | 18:44

    Još i to opterećenje putniku treba.🤦‍♀️

  • Tajci

    23. jul 2020 | 20:21

    To vise niko ne zna, koja je zemlja sigurana a koja ne. U Tursku se moze uci samo vazdusnim putem. Sve ostalo... zatvoreno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA