≫ 

Zašto nam je toliko teško da jednu godinu preskočimo letovanje?

To nam trenutno izgleda kao "smak sveta"

  • 22
Sunčanje plivanje more

Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Da li smo zaista toliko navikli da svake godine idemo na more, da prosto ne možemo da se uzdržimo da i ove godine ne odemo?

Biće onih, koji to smatraju nezamislivim, naravno. A biće i onih, koji imaju mnogo veće brige od toga, jer su možda ostali bez posla u ovom teškom periodu, pa im more nije ni na kraj pameti. Svakako nije na nama da sudimo da li su u pravu jedni ili drugi, jer posmatrano iz njihove perspektive, sigurno jesu.

Ipak, ne može da se ospori činjenica da boravak na moru i te kako ima blagodeti za ljudski organizam.

Zbog čega je dobro ići na more?

 

Sve se više govori o blagotvonom uticaju morske vode na zdravlje, ali i morskog vazduha. Zato i ne čudi što mnogi, čak i u trenutnoj situaciji, prosto ne uspevaju da zamisle odmor bez odlaska na more.

Naravno, ima i onih koji smatraju da je i Srbija idealna destinacija za odmor. To se, svakako ne može osporiti, jer u našoj zemlji ima sjajnih destinacija. Ipak, nemamo more, a mnogi bez toga i ne zamišljaju svoj odmor.

Takozvana talasoterapija, podrazumeva lečenje morskom vodom. Poznato je da su još Stari Grci koristili mrosku vodu u terapeutske svrhe. Danas se ova terapija primenjuje sa ciljem lečenja artritisa i bolova u leđima, ali i u rukama i nogama. Takođe je primećen i blagotvoran efekat morske vode na zarastanje rana, ali i na kožu zahvaćenu ekcemima ili psorijazom.

andros, grčka

Plaža Grias to Pidima na Androsu / Foto: Pixabay.com

Postoje indicije i da morski vazduh i kupanje u morskoj vodi pomažu ljudima, koji pate od astme ili različitih vrsta alergija.

Nataložene štetne materije u ljudskom organizmu će mnogo lakše biti eliminisane nakon kupanja u morskoj vodi.

Ali ono što se najčešće navodi kao razlog za odmor na moru definitivno je smanjenje stresa. Da li zato što odlazimo na more očekujući opuštanje i odmor u pravom smislu te reči ili jednostavno zato što menjamo mesto boravka, tek uočeno je i da se stres u velikoj meri eliminiše nakon letnjeg odmora. Na moru naravno.

Ipak, ako i ne uspemo ove godine baš otići na more, uvek imamo i druge opcije. Boravak u prirodi, kupanje u nekom od jezera u našoj zemlji, sunčanje. Ne kažemo da će to biti ekvivalent odmoru na moru, ali može da bude od koristi.

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ruzica

    22. jul 2020 | 22:55

    Meni more, slanu vodu, to prostranstvo, plavetnilo, taj vazduh i sitan pesak pod stopalima nista ne moze da zameni, ni planina, ni reke i jezera sa muljem i travurinom

  • Mara

    22. jul 2020 | 22:57

    Godinu dana se konstantno borimo sa stresom na svim zivotnim poljima.Deset dana na moru nije luksuz, jednostavno potrebno je svima narocito u ovoj situaciji

  • Gordana

    22. jul 2020 | 21:31

    Zato sto smo izinata rodjrni .. Da nam kazes belo mi bih rekli crno Los smo narod nemdmo kulturu.pinqsanje saosecsj Hocemo drugima zlo alu to se sve vraca

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA