Srbi otkrili "novo more": Ovo je letovalište koje je relativno blizu i primaju nas bez testa

Upoznajte Neum u BiH

  • 9
Neum, BiH Foto: Wikimedia/Pudelek/Marcin Szala

U Neumu živi manje od 5.000 stanovnika, uglavnom hrvatske nacionalnosti. Kao letovalište, gradić je počeo da se afirmiše tek krajem šezdesetih, nakon što je izgrađena Jadranska magistrala, i to prvo kao odmaralište za političku elitu tog vremena, ali je vremenom bosansko more ostalo skrajnuto s mape popularnih letovališta u okolini – Dubrovnika, Makarske, Splita, iako i samo može da se pohvali blistavom, čistom vodom i uređenim plažama.

Prednosti Neuma u odnosu na Dalmaciju bile bi prilično niske cene smeštaja i životnih namirnica, kao i manja gužva – čak i u jeku sezone obično može da se nađe noćenje za 15 evra.

Turistička ponuda ovog malog letovališta proteže se i na arheološka nalazišta, netaknutu prirodu, kao i gastronomsku ponudu svojih restorana i taverni. Uglavnom odgovara starijim turistima i porodicama, pošto mladi koji traže lud noćni provod obično ostanu razočarani.

Ipak, s aktuelnim zatvaranjem granica zbog pandemije koronavirusa, situacija i profil turista koji tamo letuju mogli bi da se značajno promene. Predsednik Udruženja turističkih radnika Davor Krešić kaže da za 15 godina rada nije doživeo toliko interesovanje za boravak u Neumu.

- Neum nema kapacitet da primi sve, ni sve domaće goste - rekao je Krešić i konstatovao značajan porast turista iz Srbije kojih ranije, kako kaže, u Neumu uopšte nije bilo i nastavlja:

- Srbima su komšije sa izlazom na more zabranile dolazak, zbog čega sada i oni dolaze kod nas - rekao je Krešić, a preneo Klix.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Seka

    22. jul 2020 | 15:45

    Srbin leba nema da jede ali na more mora da ide! Posle kao u basni „cvrcak i mrav“ ko je ikada procitao razumeće.

  • VRS

    22. jul 2020 | 19:13

    E baš ćete se usrećiti u Neumu.

  • Stevan

    22. jul 2020 | 18:55

    Sve je tacno tamo, samo kad sam gledao hotele a ono botel u ulici Franje Tudjmana, Ante Pavelića i ostalih...neka, hvala im lepo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA