≫ 

Šta da očekujete ako ste ove godine odlučili za letovanje u Egiptu?

Egipat ne traži PCR test za građane Srbije

  • 6
Hurgada

foto: pixabay.com

Prvo pitanje koje će vam uputiti mnogi ako čuju da ste odlučili da letujete u Egiptu je gotovo sigurno vezano za bezbednost. Sve to je i sasvim logično, kada se uzmu u obzir brojni teroristički napadi koji su potresli ovu zemlju.

Ipak, bezbednost u turističkim rizortima je na visokom nivou, u to nema sumnje. Poslednji teroristički napad se dogodio prošle godine u maju, kada je turistički autobus nalateo na eksplozivnu napravu nadomak piramida u Gizi, kojom prilikom je povređeno 17 osoba.

Kada se pominje bezbednost u Egiptu i problem sa njom, ipak se češće misli na regije sa izuzetno visokim rizikom, ali to svakako nisu letovališta. Posebnu pažnju o bezbednosti egipatske vlasti obraćaju na destinacije koje posećuju strani turisti.

Letovanje u Hurgadi

 

S bzirom na to da je Egipat jedna od retkih zemalja koja dozvoljava srpskim turistima nesmetani dolazak, to su mnogi svoje aranžmane jednostavno zamenili za neku od egipatskih destinacija. A Hurgada je sasvim sigurno najinteresantnija.

Od kada je početkom 20. veka u ovom egipatskom letovalištu izgrađen hotel iz grupacije Hilton, počeo je i razvoj letovališta. Danas je to jedno od najposećenijih mesta u ovoj zemlji.

Hurgada

foto: pixabay.com

Hurgada je udaljena nešto manje od 500 kilometara od Kaira u pravcu juga. Grad je podeljen na tri dela, pa osim starog gradskog jezgra, postoji i noviji centar Hurgade i turistički deo.

Sa obalom dugom skoro 50 kilometara, Hurgada se može pohvaliti značajnim brojem smeštajnih objekata različite kategorizacije. A u neposrednoj blizini samog grada se nalaze novi, moderni rizorti, koji nude potpuni ugođaj gostima.

Vodite računa...

 

Ono što mnogi naši turisti ne znaju, pa bivaju neprijatno iznenađeni jeste egipatska turistička viza. Nju mora svaki putnik da plati pri dolasku i prošle godine je koštala 25 evra.

Dobro je da znate i to da u Egiptu možete koristiti i evre i dolare.

Većina hotela više kategorizacije uključuje i uslugu All inclusive. Međutim, kategorizacija hotela u Egiptu nije ista kao i kod nas, recimo. Tako je hotelu, koji ima pet zvezdica ekvivalentan na primer evropski hotel sa 4 zvezdice.

Voda u Egiptu nije za piće, ali u hotelima visoke kategorizacije je ona uključena u cenu usluge. Upravo u takvim hotelima vam sobarice menjaju svakodnevno posteljinu, a imate i ogućnost da konzumirate pića sa šanka u rizortu. Međutim, pojedina pića nisu uračunata u tu uslugu i dodatno se naplaćuju. Primera radi, ukoliko želite da popijete sok od ceđenog voća, a ne industrijski ili baš poželite da popijete neko strano alkoholno piće, to će vam biti dodatno naplaćeno.

Hurgada

foto: pixabay.com

U većini hotela u Hurgadi je usluga na bazi švedskog stola. Neki od njih nude i mogućnost korišćenja usluga lokalnih restorana, ali i to ograničeno, o čemu će vas sigurno obavestiti vodič.

Izleti iz Hurgade su posebno interesantni, ako ste avanturističkog duha. Samo imajte u vidu da se u većini slučajeva zahteva da odvojite ceo dan i pozamašnu svotu novca da biste obišli recimo čuvenu Dolinu kraljeva i mauzolej u Luksoru ili da biste posetili selo u kome žive beduini. Primera radi, u toku prethodne sezone je 70 evra koštao izlet za jednu osobu iz Hurgade do Doline kraljeva.

Bez sumnje, izleti iz Hurgade su izuzetno interesantni, ali za njih treba imati snage, ali i novca.

I ne zaboravite najbitnije, tradicija davanja bakšiša je izuzetno zastupljena u Egiptu.

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eurosport

    4. avgust 2020 | 21:19

    Javljam se iz Hurgade. Viza se ne plaća, nije potrebna. Na aerodromu prolazite pored termovizijske kamere koja vam meri temperaturu i to je to..ništa više. Izleti za Luxor i Kairo se ne organizuju jer nemaju dozvolu njihovog ministarstva. Izleti su mogući samo u Hurgadi

  • Tea

    4. avgust 2020 | 19:24

    Das vise para na izlete nego što te košta aranzman

  • VIRUS 🦠

    4. avgust 2020 | 23:44

    .....ocekuje vas teroristicki napad, pa vi trcite tamo. Posle je kasno kukati

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA