≫ 

Da li se bez mora ipak ne može i treba li po svaku cenu putovati negde?

I dok će biti onih, koji će očajavti što nemaju mogućnost da uživaju na moru, dotle će svakako biti i onih koji će celokupnu situaciju prihvatiti razumnije

  • 4
zeleni kupaci Shutterstock

U momentu kada je širom sveta aktuelna pandemija korona virusa i mere koje je prate, nekako se sasvim logično nametnulo smanjenje putovanja van zemlje.

Iako je to i te kako negativno uticalo na turizam na globalnom nivou, činjenica je da trenutno jeste daleko bezebdnije odmarati u svojoj zemlji, nego u bilo kojoj drugoj, koliko god da se to nekome dopada ili ne.

Da li nam je zaista more neophodno?

Naravno da jeste, ali ne po svaku cenu. I dok će biti onih, koji će očajavti što nemaju mogućnost da uživaju na moru, dotle će svakako biti i onih koji će celokupnu situaciju prihvatiti razumnije.

Svako od nas, ko je u mogućnosti, ima potrebu da promeni mesto boravka u određenom trenutku, pa makar i na par sedmica u toku godine, te da odmarajući, uživa u omiljenom letovalištu, kupa se u morskoj vodi i udiše zdrav morski vazduh.

Korona, devojke, plaža, selfi, maske Foto: Shutterstock

Ali ako to nije moguće, kao u trenutnoj situaciji, da li je zaista neophodno da napadamo ljude koji smatraju da se situaciji treba prilagoditi? Tim pre, što se dovodi u pitanje i bezbednost u toj nekoj drugoj zemlji i mogućnost da platimo lečenje, ukoliko kojim slučajem zatreba.

Međutim, upravo zagovornici teorije da se bez mora ipak ne može i da treba po svaku cenu odmarati na moru, to izgleda ne prihvataju i ne razmišljaju u tom pravcu. Ili, pak razmišljaju, ali se rukovode onom čuvenom da neće njih.

Bilo kako bilo, takve situacije se zaista svakome od nas mogu dogoditi.

Šta ako...?

Bez obzira da li prihvatate trenutno aktuelne mere i ograničenja, da li pratite i podržavate razne teorije zavere ili ne, činjenica je da jeste sigurniji u svojoj zemlji u ovom trenutku. Najpre zato što samo određene polise putnog, odnosno zdravstvenog osiguranja pokrivaju i lečenje od Covid-19 i to ne u svim zemljama.

Preveza, Grčka, letovanje, plaža, odmor, turizam Foto: Shutterstock

A ako zaista želite da gledate u pasulj i razmišljate šta će se desiti ako, ne daj Bože vi ili neki član vaše porodice ima potrebu za lekarskom pomoći, a nalazite se u stranoj zemlji, to teško da se može računati u odmor u pravom smislu te reči.

Naravno, već vidimo da dok čitate ovo, razmišljate da nema potrebe misliti na negativne situacije, jer to može da se desi, a i ne mora. Istina, ali ipak, trebalo bi da razmišljate i svim onim situacijama, koje potencijalno mogu da budu vrlo opasne...a vi niste u svojoj, nego u stranoj zemlji, te je vrlo upitno i kakva prava imate, odnosno da li zaista sebi možete materijalno da priuštite lečenje u toj zemlji.

Uostalom, leto je već na izmaku i ostaje nam još malo lepog vremena da upoznamo sve lepote naše zemlje, pa da se polako pripremamo za letovanje naredne godine, nadajući se da će globalna situacija ipak ići na ruku turistima.

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miloš

    23. avgust 2020 | 15:09

    Naravno da ću otići početkom septembra u Crnu Goru, po cenu testa pa i karantina po povratku ako treba ali me niko neće sprečiti da odem. Ko ne želi da putuje ne mora i nema šta da prebacuje. I u 80 % slučajeva prebacuju kako se treba sedeti kuci i likuju, ljudi koji i bez korone inače ne idu nigde van zemlje,pa su ove godine zadovoljni ako ni komšije rodbina ne ode. Jadno

  • Старац Фочо

    23. avgust 2020 | 16:54

    По сваку цену се не мора ништа.

  • JO

    23. avgust 2020 | 18:51

    Svaki seljober mora da ide na more. Prvo u Lidl po konzerve pa onda u aprilu na 10 dana u Grčku i sve to za 80 € na 14 rata preko sindikata.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA