≫ 

Bogato narom i maslinjacima: Crnogorsko poluostrvo koje krije neke od najlepših tajni Evrope

Dubina mora je u pojedinim delovima između 35 i 40 metara, pa je ovo odlično mesto i za ljubitelje ronjenja

  • 12
Luštica, Boka Kotorska, Crna Gora Foto: Shutterstock

Na samom ulasku u Boku Kotorsku smestilo se interesantno poluostrvo, bogato maslinjacima i narom. Zbog svog položaja, poluostrvo Luštica je poznato i kao idealno za beg od gradske vreve.

Lepota na svakom koraku

Tek nešto više od jednog kilometara široka je Boka u delu na kome se nalazi ovo poluostrvo. Sama Luštica zauzima površinu od oko 47 km², dok je dužina njene obale oko 35 km.

Na toj površini postoji 15 naselja i čak 20 crkava i to 18 pravoslavnih, a dve katoličke. Samo poluostrvo broji oko 400 stalnih stanovnika, mada se taj broj značajno uveća u toku letnje sezone.

Ugrubo rečeno, teritorija ovog poluostrva je podeljena između opština Tivat i Herceg Novi.

Na Luštici se nalazi i turističko naselje Rose, poznato po jednoj od najlepših plaža u ovom delu zemlje. U blizini je i nadaleko čuvena Plava špilja, te plaža na Žanjicama i uvala Mirište.

Ostrvo Mamula, odnosno Lastavica, poznato po svojoj krvavoj istoriji budući da je tvrđava na ostrvu korišćena u oba svetska rata kao jedan od najsurovijih zatvora, nalazi se u blizini Luštice.

Plava špilja

Jedna od prirodnih znamenitosti u ovom delu Boke Kotorske je i Plava špilja. Ova pećina se nalazi pod zaštitom Uneska.

Posebna je atrakcija za turiste obilazak ove znamenitosti. Zato i ne čudi što u toku letnje sezone mnogobrojne barke saobraćaju do Plave špilje, gde je turistima omogućeno da uskoče u veliko plavetnilo. Dubina pećine je oko 3 do 4 metra, a visina njenih lukova oko 25 metara.

Luštica, Boka Kotorska, Crna Gora Luštica / Foto: Shutterstock

Voda ovde je prijatna, pa je idealna za užvanje. Dubina mora je u pojedinim delovima između 35 i 40 metara, pa je to odlično mesto i za ljubitelje ronjenja.

Naravno, kao i mnoge druge atrakcije, tako i ova ima mana, posebno u jeku sezone. Zbog velike frekvencije brodića, neretko zadržavanje bude svega 20-ak minuta, što je u principu malo za pravo uživanje u lepotama Plave špilje.

Brodići voze iz pravca Herceg Novog, sa pristaništa kod plaže Škver i iz pravca Igala, kod plaže La Bamba i restorana Obala.

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bungi

    9. septembar 2020 | 20:12

    Sve rekoste a ni riječi o manastiru "Miholjska prevlaka" i njegovoj stradalničkoj istoriji.

  • Zeljko

    9. septembar 2020 | 22:43

    Postovani , lijepo je to sto ste napisali ali bi bilo jos ljepse da se adekvatno informisete i napisete tacnije podatke , prvo poluostrvu Lustica pripadaju i Krtoli i Krasici ne samo sela po brdu Lustica , ima mnogo vise crkava i mnogo vise stanovnika , poluostrvo Lustica nije samo Rose i Zanjice u Radovicima u I Krasicima ima mnogo vise i plaza i crkava nepomenutih a i vise stanovnika , bilo bi lijepo kada bi pisuci o ovom kraju pomenuli i taj ako ne najatraktivniji onda bar nista manje bitan dio poluostrva Lustica.

  • Бокељ

    9. septembar 2020 | 19:08

    Гиздава је Бока сваколика...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA