• 6

Najlepša mesta u Boki Kotorskoj za svačiji ukus i džep: Ovde se nalaze najatraktivnija letovališta

“Biser Jadrana“ kome ćete se uvek vraćati

  • 6
Luštica, Boka Kotorska, Crna Gora

Foto: Shutterstock

U trenutku kada je Crna Gora zvanično otvorila granice za stanovnike naše zemlje, uz negativan test, mnogi srpski turisti su krenuli put omiljenih crnogorskih letovališta.

A u najvećem zalivu Jadranskog mora, Boki Kotorskoj je čini se najviše naših turista ove godine letovalo. Naravno da to uopšte nije čudno, jer se tamo nalaze neka od najatraktivnijih crnogorskih letovališta.

Kratki vodič kroz Boku kotorsku

Na samom početku, odnosno ulasku u Bokokotorski zaliv se nalazi Hercegnovski zaliv, zatim sledi Kumborski tesnac, pa Tivatski zaliv, tesnac Verige, preko koga se stiže do Risanskog i Kotorskog zaliva.

Mnoga veća i manja naselja se nalaze na obodu Bokokotorskog zaliva i u principu, koje god od njih da posetite, naći ćete nešto zanimljivo.

Luštica, Boka Kotorska, Crna Gora

Luštica / Foto: Shutterstock

Od Njivica, Igala i Herceg Novog, preko Zelenike, Baošića i Bijele stižete do Kamenara. Na suprotnoj strani su Rose i Žanjice, te vrlo atraktivna Plava špilja, koju ni u kom slučaju ne treba propustiti ako u tom delu Boke letujete. Tu su i Krašići, Školj i naravno Miholjska prevlaka, pa Tivat.

Trajekt koji prevozi između Lepetana i Kamenara je odlična veza između dve strane Bokokotorskog zaliva.

Kada stignete do tesnaca Verige, tu su Stoliv, Prčanj i Kotor, a sa druge strane Risan, Perast i ostrvce Gospa od Škrpjela.

Odlično je i to što se iz mnogih mesta na području Bokokotorskog zaliva organizuju izleti brodićem do recimo Plave špilje, u kojoj ćete bez sumnje uživati. Iz Herceg Novog su dostupni izleti do Rosa i Njivica, kao i do Žanjica i ostrva Mamula.

Boka Kotorska

foto: pixabay.com

Za svakoga ima po nešto u ovom delu Crne Gore. A kako je Boka u jednom delu smeštena ispod planina Orjen i Lovćen, to ih vredi posetiti. Posebno planinu Lovćen, koja nadvisuje zaliv i sa koje se pruža neverovatan pogled na okolinu.

Zvanično na području Boke Kotorske postoje četiri opštine i to Herceg Novi, Budva, Kotor i Tivat.

A najznačajnija naselja su Igalo, Herceg Novi i Njivice, zatim Zelenika, Savina i Meljine, kao i Bijela, Baošići i Đenovići, te Kumbor, Dobrota i Škaljari, Gornji i Donji Stoliv, Luštica i druga.

Svako ko odluči da letuju u ovom delu Crne Gore ima zaista veliki izbor što manjih, što većih naselja, od kojih je svako interesantno na svoj način.

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima