• 0

Savršena destinacija za ljubitelje avanturizma: Kako izgleda letovanje u Sibiru?

Kao posebna atrakcija se izdvaja sunčanje na lednicima

  • 0
Sibir

Foto: Pixabay

Sasvim je sigurno da je za ljubitelje avanturizma Sibir za letovanje jedna od ideja. Ne, nismo pogrešili, postoji mogućnost letovanja i na ovom velikom prostranstvu, koji je većim delom pod ledom.

A što se tiče putovanja, to je jedan od prvih izazova.

U principu je najjednostavnije ići preko Moskve, ali se treba dobro raspitati, jer na čuveni moskovski aerodrom Šeremetjevo sleće avion iz Beograda, a sa aerodroma Domodedovo, poleće avion prema Sibiru.

Takođe treba uzeti u obzir i vreme za transport sa jednog na drugi aerodrom, što često predstavlja značajan izazov.

Kako izgleda letovanje u Sibiru?

U zavisnosti od toga koji deo ovog neverovatno velikog prostranstva budete izabrali za odmor, zavisiće i tip letovanja.

Sibir

Foto: Pixabay

Međutim, ono na šta bi svakako trebalo da budete spremni jesu komarci. I to ne bilo kakvi komarci, već sibirski komarci, protiv kojih još uvek nije izmišljeno nikakvo zaštitno sredstvo. Poznato je da oni ujedaju i preko odeće i uprkos prskanju bilo kog zaštitnog sredstva.

Ipak, nema sumnje da ćete se brzo navići, jer jednostavno protiv ovih napasti ne postoji nikakva zaštita.

Kao i kod ujeda svakog drugog komarca, tako i ovaj ujed prilično svrbi, ali se ne tako retko napravi i otok koji nije baš mali. Rojevi komaraca će vas pratiti svugde u Sibiru, ali i još nešto.

Posebna vrsta insekata, koje lokalci nazivaju gnus živi ovde, a njihov ujed je vrlo bolan. Kao i za sibirske komarce, tako i ovde važi da ne postoji nikakva zaštitno sredstvo, tako da bi trebalo da se naoružate strpljenjem.

Sasvim očekivano, zima u Sibiru je izuzetno hladna, a u određenim delovima postoje čak i mesta na kojima vlada večiti led, pa se ta mesta sa pravom smatraju najhladnijima na svetu.

Sibir

Foto: Pixabay

A kada je u pitanju leto, ono je karakteristično po velikim vrućinama, ali mahom u južnom delu Sibira. Za razliku od juga, u severnom delu i u centralnom Sibiru dolazi vrlo brzo do promene vremenskih prilika. Tako se može desiti da u jednom danu doživite i nekoliko godišnjeg doba, ako se zateknete u tom delu Sibira.

Kao posebna atrakcija se izdvaja sunčanje na lednicima, a ljudi iz Rusije, pa i iz sveta prosto hrle da dožive i to.

Ipak, ako se odlučite za letovanje u Sibiru, nemojte zaboraviti da ponesete i zimsku garderobu, jer se lako može desiti da vam zatreba.

U južnom delu Sibira obično oko tri meseca traje leto i temperature su prilično visoke. Međutim, u centralnom i u severnom delu leto može trajati i svega par dana, a najduže mesec dana. Može se dogoditi da u toku dana temperatura bude 30 stepeni u plusu, a da do večeri padne za čak 20 stepeni.

Sibir

Foto: Pixabay

Ne zaboravite i to da, ako želite da posetite više gradova u Sibiru, morate dobro da se raspitate o načinu transporta. Neretko se događa da je potrebno da koristite trajekt, da biste stigli do željenog mesta. Naravno, samo ako Sibir posećujete u toku leta. A ako ga posećujete zimi, onda ćete jednostavno preći preko zaleđene reke ili jezera.

Pojava divljih životinja na području Sibira u delovima, u kojima postoje naseljena mesta nije uopšte neobična i na to ćete se svakako navići.

Ako imate avanturističkog duha, sigurno ćete uživati tokom letovanja u Sibiru!

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima