≫ 

3 stvari koje morate znati ako letujete u Egiptu: Evo šta to neće biti isto kao u Grčkoj ili Turskoj

"Egipat je nova Grčka", rečenica je koju ste sigurno mnogo puta čuli ovog leta.

  • 16
Egipat, Hurgada Hotel Carribean World Resort, Soma Bay / foto: Telegraf

Osim toga što je Egipat ovog leta bio izuzetno povoljan sa aranžmanima u proseku od 500 evra sa uslugom all inclusiva, avionom i PCR testom, ova zemlja se izdvojila kao i jedna od najbezbednijih zbog izuzetno zadovoljavajuće epidemiološke situacije.

U prilog tome svedoči i činjenica da Krizni štab nije uveo obavezan zdravstveni nadzor za povratnike sa ove destinacije.

Ipak, kako se neki tek ove jeseni prvi put susreću sa ovom zemljom, te planiraju svoj odmor tek u oktobru i novembru kada je zapravo najlepše vreme, valja imati na umu po čemu se Egipat razlikuje od mesta na kojima smo inače navikli da letujemo.

U moru možete biti samo do 17:30

Egipat, Hurgada Hotel Carribean World Resort, Soma Bay / foto: Telegraf

Zanimljivo je da u Egiptu postoji zakon po kojem niko od kupača ne sme ostati u vodi duže od 18 časova u julu i avgustu, odnosno od 17:30 u septembru, oktobru i novembru.

Iako ovo zvuči malo čudno, Egipat se nalazi u našoj vremenskoj zoni, pa tako u 17 časova sunce već uveliko zalazi, a od 17:30 već pada mrak kada se i završava smena dežurnih spasilaca na plaži.

Iako to nikako neće uticati na vaše letovanje, da je kraj plaže za taj dan znaćete po pištaljci spasioca koji 10 minuta ranije obaveštava sve da polako izlaze iz vode.

Internacionalna kuhinja, ali…

Egipat, Hurgada Hotel Carribean World Resort, Soma Bay / foto: Telegraf

…na egipatski način. Iako većina hotela sa 5 zvezdica koji nude all inclusive uslugu pružaju internacionalnu kuhinju, treba imati na umu da to ipak nije kuhinja kakvu biste, recimo dobili u Turskoj.

Dakle, videćete jela na koja ste navikli, ali Egipćani prosto vole da ih začine svojim začinima i svojim povrćem koje možda u Evropi nije uobičajeno.

Tako će vam biti neobično da pica umesto origana ima neki drugi začin, a da je meso možda malo preprženo za nečiji ukus.

Ipak, postoje stvari koje su čak i ukusnije na njihov način poput bureka sa sirom, ali i raznih vrsta peciva, rižota i morskih specijaliteta.

Ono što je važno da znate jeste da uprkos tome, svakako nećete ostati gladni, ali budite spremni da isprobate nove ukuse.

Bakšiš za poseban tretman

Egipat, Hurgada Hotel Carribean World Resort, Soma Bay / foto: Telegraf

Iako ste došli u hotel sa 5 zvezdica i sve vam je uključeno u cenu, imajte na umu da bi uvek trebalo da ostavite bakšiš sobaru i barmenima.

Egipćani bakšiš nikada neće tražiti u hotelima, ali će se i te kako obradovati i učiniti vaš boravak posebnijim.

Oko 50 egipatskih funti dnevno je sasvim dovoljno, a to je samo 2 evra, odnosno 3 dolara.

Ipak, za taj novac radnici u hotelu biće vam više nego zahvalni i imaćete poseban tretman.

Pogledajte kako Egipćani igraju srpsko kolo:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stojko

    6. oktobar 2020 | 13:06

    ono sto bi u svakom slucaju trebali da znate je da je ove godine u Egipu jednostavno previse Srba koji: 1. iz hotela placenog 400€ komentarisu kako onaj od 800 uopste nije skup 2. pustaju Tap011 na plazi, poneli su BT zvucnik pa da se cuje 3. placaju konobaru da u kaficu posta Djanija i Acu Lukaa 4. komentarisu kako je to sve lepo ali je u grckim apartmanima ipak lepse, a i more je toplije. Pa ko to moze da ignorise ili koga to ne nervira...

  • Peca

    6. oktobar 2020 | 16:53

    Bio video i prosao Egiptom. 2013. Sleteo 3 Jula a uvece smenili predsednika i vojska preuzela vlast. U celoj drzavi na 24h odsekli internet i telefone. Bezbedni smo bili dok smo u rezortu hotela. Ako ga napustimo niko nam vise ne garantuje za bezbednost. Dodjes u sEgipat a nemozes da pogledas piramide, Luxor, i slicno. U sustini mozes ali ides sa oruzanom pratnjom pod automatskim oruzjem i nosis na sebi pancir.

  • Mile

    6. oktobar 2020 | 14:14

    Divan tekst, korisne informacije, hvala

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA