≫ 

Neum nova oaza za srpske turiste: Da li će i ove godine Bosna biti omiljena destinacija?

Srpski turisti prethodne godine činili većinu

  • 6
Neum, BiH Neum, BiH / Foto: Wikimedia/Pudelek/Marcin Szala

Nije tajna da su prošle godine mnogi naši državljani tokom letnje sezone bili prinuđeni da promene destinaciju na kojoj će letovati.

Mali broj zemalja bio je otvoren za srpske turiste. Moglo se u Grčku, pa se nije moglo, pa se moglo, pa na kraju opet nije. U Tursku se moglo nesmetano, u Bugarsku malo bez testa malo sa testom.

Albanija je sve vreme bila otvorena za naše državljane, koji su smeli da je posećuju bez testa, kao i Bosnu i Hercegovinu.

Svakako je godina bila drugačija u odnosu na ranije, a to je iznedrilo i neke nove destinacije.

Jedna od njih je sasvim sigurno i Neum, mesto koje je jedini izlaz na more na teritoriji Bosne i Hercegovine. Ujedno je i mesto koje ranije baš i nije bilo interesantno našim turistima.

Šta kažu brojke?

Ovo omanje letovalište su srpski turisti posećivali i ranijih godina, ali u mnogo manjem broju.

Tako su, na primer, u periodu od januara do novembra 2017. godine srpski turisti imali udeo od 7,9% noćenja u ukupnom broju noćenja na teritoriji zemlje. Procentualno je tada najviše bilo turista iz Hrvatske, Turske, Italije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, odnosno Slovenije i Poljske, dok su turisti iz svih ostalih zemalja učestvovali sa 48,3% noćenja.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by @liberprint

Tokom jula meseca 2018. srpski turisti ostvarili su tek 4,3% noćenja na teritoriji Bosne i Hercegovine. Procentualno je te godine bilo zabeleženo najviše turista iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Već u avgustu je zabeleženo skoro duplo više turista iz Srbije. Te godine je zabeleženo 8% poseta naših turista, dok je sa 11,8% poseta hrvatskih turista bilo najviše.

Iako je tokom 2019. godine zabeležen veći broj turističkih poseta Bosni i Hercegovini, poseta srpskih turista je bila 8,2% u periodu od januara do novembra 2019. godine.

A onda je usledio bum, barem kada su posete naših turista ovoj zemlji u pitanju.

Tako je u u junu 2020. zabeleženo 20,3% noćenja, što je srpske turiste svrstalo u najbrojnije u tom mesecu. Već tokom jula je taj procenat bio duplo veći, budući da je zabeleženo 44,4% noćenja u celokupnom broju noćenja turista u toj zemlji. Samo 12,4% je u julu 2020. godine iznosila stopa neiskorišćenosti stalnih kreveta.

Da sve bude još interesantnije, čak 62% su činili srpski turisti u strukturi noćenja u Bosni i Hercegovini tokom avgusta 2020. godine. Za 20 procenata je niži njihov udeo tokom septembra, da bi se tokom oktobra vratio na vrednost sličnu junskoj.

Broj srpskih turista koji su posetili Bosnu i Hercegovinu prethodne godine je nesumljivo bio veći nego ranijih, i to primarno upravo zbog odlaska na letovanje. Kako će to izgledati tokom nastupajuće sezone za sada je pod znakom pitanja, ali je neosporno da su mnogi turisti iz naše zemlje tokom prošle sezone otkrili Neum kao "spasonosnu destinaciju".

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA