≫ 

7 destinacija u okolini Splita koje vredi posetiti: Tvrđave na obali Jadrana magnet za turiste

Trogir, Omiš, tvrđava Klis, Pakleni otoci i Hvar, tek su neke od destinacija koje možete upoznati tokom kraćih izleta, ako letujete u Splitu

  • 9
Split, Hrvatska

Foto: Pixabay/marijana1

Sa očaravajućim starim jezgrom, neobično ušuškanim u ruševine drevne rimske palate, Split je jedan od dragulja hrvatske obale Jadrana.

Takođe je i odlična baza za jednodnevne izlete do nekih od najspektakularnijih dvoraca, nacionalnih parkova, gradova i ostrva u severnoj Dalmaciji.

Trogir

 

Zahvaljujući odlično očuvanoj romaničkoj i renesansnoj arhitekturi, Trogir je uvršten na listu Svetske baštine UNESCO.

Stari grad se nalazi na samom ostrvu, koje je uskim kanalom odvojeno od kopna, sa jedne i većim ostrvom Čiovo, sa druge strane. Okružen je šetalištem uz obalu mora, vrtovima bogatim zelenilom i impozantnim utvrđenjima.

U gradu vlada opuštena atmosfera i dobar je izbor za kraći izlet.

Udaljen je oko 40 minuta vožnje od Splita. U toku sezone postoji brodić, a inače funkcioniše i međugradski autobus.

Omiš

 

Smešten na ušću reke Cetine, koja se uliva u Jadransko more, Omiš je ranije bio poznat kao sklonište gusara. Tu su boravili tokom srednjeg veka i izgradili dve tvrđave, visoko iznad grada. Danas je poseta tim utvrđenjima vrlo atraktivna turistima, ali ipak najpre onima koji su u dobroj kondiciji.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Graatje (@graatjeweber)

 

Vredi posetiti i reku Cetinu. Najinteresantnija opcija tokom izleta u Omiš je i krstarenje rekom. Osim mogućnosti za rafting, ljubiteljima adrenalina je na raspolaganju i ziplajn preko reke.

Do Omiša se može stići iz Splita međugradskim autobusom koji saobraća često. Vožnja traje oko 40 minuta.

Nacionalni park Krka

 

Čarobno mesto poznato po brojnim vodopadima i klisurama, sa rekom Krkom koja protiče kroz kraški kanjon dubok 200 metara.

Najveći vodopad, Skradinski buk je posebno atraktivan. Ništa manje po lepoti ne zaostaje ni Roški slap. U ovom nacionalnom parku u Hrvatskoj nalazi se manastir Krka, koji pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Nacionalni park Krka je oko sat vremena vožnje udaljen od Splita. Ima pet ulaza i do svih se može stići automobilom.

Tvrđava Klis

 

Na samo desetak kilometara udaljenosti od centra Splita nalazi se tvrđava Klis, poznata po fenomenalnom pogledu. Izgrađena je visoko na grebenu, sa ciljem da čuva grad. Danas je jedna od turističkih atrakcija.

Zanimljivo je da su se upravo na ovoj tvrđavi 2017. godine snimale pojedine scene za film „Igra prestola“.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Sandra Vuknić (@sandravuknic)

 

Odmah ispod tvrđave nalazi se selo Klis grlo, poznato po odličnoj jagnjetini sa ražnja.

Do tvrđave Klis se može stići lokalnim autobusom nakon oko pola sata vožnje. Turistima se nudi i mogućnost organizovanih izleta.

Hvar

 

Iako ovo fenomenalno ostrvo vredi posetiti i na duže, dobra je prilika i za izlet iz Splita. Turisti se obično penju do srednjevekovnih zidina iznad grada, kako bi uživali u pogledu.

Pored toga što treba prošetati po zanimljivim ulicama Hvara, postoje i odlična mesta za kupanje u blizini. Tik uz obalu su i Pakleni otoci ili Škoji, koje svakako vredi posetiti.

Najbrži put od Splita do Hvara jeste brodom, a vožnja traje oko sat vremena.

Šolta

 

Ovo ostrvo je idealno za sve one koji su željni mira. Najatraktivnija ostrvska naselja su Maslinica i Stomorska. Nalaze se na dva kraja ostrva, u blizini luka. Maslinica je odličan izbor za parove, dok je Stomorska najstarije naselje na ostrvu, koje je očuvalo svoju autentičnost.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Miroslav (@_miroslav__s)

 

Tokom posete Šolti ne treba propustiti priliku i probati odlične gastronomske specijalitete, po kojima je ostrvo poznato - najpre vina i maslinovo ulje.

Do Šolte se može stići iz luke Split, redovnom linijom. Ostrvo se dalje može upoznati autobusom, biciklom ili pešice.

Mostar

 

Ako ranije niste imali prilike da posetite ovaj šarmantni grad u Bosni i Hercegovini, to možete učiniti ako do Splita planirate da stignete sopstvenim prevozom.

Uz šetnju preko čuvenog mosta, ne treba propustiti ni Kujundžiluk, u kome su brojne starinske radnjice.

Grad je nešto više od 2 sata vožnje udaljen od Splita. Ako se odlučite za autobuski prevoz, vožnja može trajati i do 4 sata, budući da uključuje i prelazak granice.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA