≫ 

Jedan od najsunčanijih gradova Boke Kotorske: Tivat je posebno atraktivna crnogorska destinacija

Mornarički park, Gornja Lastva i šetalište duž obale, samo su neki od simbola grada

  • 2
Tivat, Crna Gora Foto: screenshot/Dejan Adzaip

U istoimenom zalivu Boke Kotorske nalazi se grad koji važi za jedan od najsunčanijih u tom delu Jadrana. Jedini aerodrom na Crnogorskom primorju nalazi se upravo u Tivtu.

Prvo pominjanje grada zabeleženo je još u 3. veku pre Hrista. Pojedini istraživači smatraju da je na tom području ilirska kraljica Teuta, koja je stolovala u današnjem Risnu, imala svoj letnjikovac.

Simboli grada

Sasvim sigurno, Mornarički park je jedna od gradskih atrakcija. Zapravo je u njemu i najveća botanička bašta u tom delu primorja. Prostire se na površini od 4 hektara i može se pohvaliti nekim od posebno retkih biljaka.

Postojalo je nepisano pravilo da svaki pomorac koji dolazi iz daleke plovidbe donese u Tivat biljku koju će zasaditi u parku. Inicijalno je osnivač parka naredio svim komandantima austrougarskih ratnih brodova da donose biljke sa putovanja, a zatim je ta praksa prerasla u divan običaj.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Patricija Bolković (@pa3sha_b)

Klupe sećanja se nalaze takođe u Tivtu i smatraju se jednim od simbola grada. Posvećene su glumcima, koji su na neki način obeležili Festival mediteranskog teatra „Purgatorije“, kome je grad domaćin.

U ekskluzivnoj marini „Porto Montenegro“, koja se ovde nalazi, izuzetno je zanimljiva i Zbirka pomorskog i industrijskog nasleđa.

U samom centru grada nalazi se letnja pozornica i galerijski prostor, smešten u letnjikovcu porodice Buća. Osim kuće za stanovanje, tu je i omanja kapela koja je posvećena Svetom arhanđelu Mihailu. Upravo tu je danas i gradska galerija, dok je tivatska letnja pozornica zapravo na prostoru vrta ovog letnjikovca.

Na obroncima Vrmca, koji nadvisuje grad, nalazi se i odlično očuvano selo Gornja Lastva. Smatra se da je izgrađeno tokom 14. veka. Osim po dobro očuvanim kamenim kućama, ovo selo je poznato i po mlinu za masline, koji je i danas u upotrebi, a potiče iz 19. veka.

Letovanje u Tivtu

Iako grad nema centar u klasičnom smislu reči, može se pohvaliti gradskim šetalištem Pine koje se proteže duž obale. Na šetalištu se nalaze brojni ugostiteljski objekti.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Magical Montenegro (@magicalmontenegro)

Najpoznatija plaža na području Tivta je Plavi horizonti. Poznata je po prirodnoj hladovini, koju prave masline i borovi.

U pravcu Lepetana nalazi se plaža Verige, koju turisti takođe rado posećuju. Na području grada nalazi se još dvadesetak što većih, što manjih i skrivenijih plaža i uvala.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • H

    20. april 2021 | 21:22

    Hvala lijepa.Moje selo u Srbiji najtoplije i najsuncznije.Kome je draza cg. srecan mu put.

  • Duki

    3. maj 2021 | 09:36

    Divno nest divni ljudi najcistije more pravi srbi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA