Pionir elitnog turizma u tadašnjoj Jugoslaviji: Sveti Stefan je i danas sinonim za luksuzni odmor

Još od 1960. godine, kada su prvi turisti posetili ostrvo Sveti Stefan, ono se izdvojilo kao najluksuznije mesto za odmor u tadašnjoj SFRJ. Tako je i danas

  • 0
foto Pixabay foto Pixabay

Ostrvo udaljeno oko 10 kilometara od Budve postalo je simbol elitnog turizma. Iako je sve do polovine prošloga veka ostrvo Sveti Stefan bilo dom članovima plemena Paštrović, odlukom tadašnjih vlasti biva pretvoreno u grad-hotel.

Danas je zakupac ovog ostrva svetski hotelski lanac „Aman“.

Središte plemena Paštrovića

Tvrđava na ovom ostrvu sagrađena je polovinom 15. veka. Smatra se da su se tada doselili i prvi stanovnici, kojih danas ima nešto više od 300. Veruje se da je tvrđava imala za cilj da pruži zaštitu stanovnicima okolnih sela kako od turskih snaga, tako isto i od gusara.

Iako se ne zna sa sigurnošću, postoji predanje da je ostrvo naseljeno nakon turske opsade Kotora. Tada su članovi plemena Paštrovići krenuli da pruže pomoć Kotoranima i uspeli da pobede tursku vojsku. Ali kada su se vraćali, primetili su i turske brodove, baš u blizini čuvene plaže Jaz, nedaleko od Budve. Posle uspešnog napada, ostao im je bogat plen od koga je, prema legendi i podignuta tvrđava na ostrvu.

Osim tvrđave, podignute su i kuće, i to njih ukupno 12, koliko je plemena među Paštrovićima postojalo. Za svakoga po jedna.

Još u doba vladavine Nemanjića na ostrvu je izgrađena crkva koja je bila posvećena Svetom Stefanu Prvomučeniku. Po toj crkvi i ostrvo bi nazvano Sveti Stefan.

Osim nje, na ostrvu su još dve crkve. Jedna je posvećena prazniku Preobraženja Gospodnjeg, a druga Aleksandru Nevskom.

Prvi elitni hotel na crnogorskom primorju

Prošle godine je Sveti Stefan obeležio 60 godina postojanja kao elitni turistički kompleks. Kako navodi Investitor.me, te 1960. godine 13. jula je zvanično otvoreno ovo mondensko letovalište.

Ideja je, prema navodima iz knjige „Budva, od mita do stvarnosti“, autora Vlada Duletića, potekla od tadašnjeg visokog funkcionera Edvarda Kardelja. Čini se da su njegovu ideju rado prihvatili i Sveti Stefan je uskoro ugostio mnoge poznate ličnosti iz celog sveta.

Osim Tita i mnogih sovjetskih maršala, ali i brojnih zvaničnika tadašnje države, Sveti Stefan su posećivali i svetski poznati glumci, pevači, kompozitori i uopšteno, značajni ljudi toga doba.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA