≫ 

Kad je najbolje putovati u Egipat, Tursku, Abu Dabi i Tunis: Kako da izbegnete velike vrućine

Na destinacijama koje naši turisti često posećuju klima tokom letnjih meseci ume da bude prevrtljiva - zato je važno znati kad je najbolji tajming za odlazak na odmor, posebno ako vam ne prijaju velike vrućine

  • 7
Hurgada letovanje letvalište egipat Foto: Telegraf

Postoje destinacije koje je moguće posetiti tokom cele godine i na njima zaista uživati. Ali isto tako postoje i destinacije koje u određenim periodima godine treba izbegavati, najpre zbog nepovoljnih vremenskih prilika u odnosu na one na koje smo navikli.

Najbolje vreme za putovanje u Egipat

Osnovne karakteristike klime u Egiptu su izuzetno topla, suva leta i blage zime. U periodu od novembra do marta u zemlji vlada hladnije vreme, dok je toplije vreme od maja do septembra.

U zavisnosti od toga koje letovalište je u pitanju, zavise i prosečne temperature.

Tokom juna meseca je, primera radi u Hurgadi najviša dnevna temperatura od 29 do 33 stepena. Minimalna dnevna je u tom periodu između 24 i 28 stepeni.

Ukoliko to letovalište posećujete u julu, temperature su slične kao i tokom juna. Jedina razlika je što su minimalne dnevne temperature za koji stepen više nego u toku prethodnog meseca.

Oko 27 do 28 stepeni je minimalna temperatura u tom letovalištu tokom avgusta meseca. Maksimalna dnevna temperatura dostiže i 37 stepeni Celzijusovih. Ali, ako odlazite na izlete, računajte na to da će temperatura u pustinji biti za barem desetak stepeni viša.

Kada je najbolje putovati u Tursku?

Tri tipa klime preovlađuju na teritoriji ove zemlje. Na obalama Egeja je zastupljena mediteranska klima, sa toplim i suvim letima, te blagim i kišovitim zimama.

U centralnoj Anadoliji i u unutrašnjim delovima zemlje preovlađuje kontinentalna klima, dok je na obalama Mramornog mora, koje povezuje Egej sa Crnim morem, prisutna kombinacija mediteranske i kontinentalne klime.

Primera radi, između 15 i 19 stepeni je najniža dnevna temperatura u letovalištu Antalija u toku juna. Najviša dnevna je između 25 i 33 stepena tokom istog meseca.

Juli mesec je za nijansu topliji, barem kada su u pitanju najniže temperature u toku dana, dok se najviše dnevne temperature u tom periodu kreću u rasponu od 31 do 34 stepena.

Između 20 i 22 stepeni je najniža dnevna temperatura u ovom letovalištu u avgustu. U istom periodu se najviša dnevna temperatura kreće između 33 i 35 stepeni.

U kom periodu je najbolje putovati u Abu Dabi?

U ovom gradu-emiratu preovlađuje pustinjska klima, baš kao i u Dubaiju, omiljenom stecištu turista iz Srbije. Najtoplije tokom godine je od juna do septembra, dok su u periodu između novembra i i marta temperature niže. Tokom januara su obično temperature najniže u toku godine i kreću se od 24 do 30 stepeni.

Minimalne dnevne temperature u Abu Dabiju tokom juna kreću se od 26 do 30 stepeni. U istom periodu su maksimalne dnevne temperature u rasponu od 37 do 41 stepeni Celzijusove skale.

Za koji stepen više su minimalne, odnosno maksimalne dnevne temperature tokom jula u ovom gradu.

Situacija je i tokom avgusta slična kada su u pitanju temperature. Najniža dnevna temperatura je u rasponu od 28 do 30 stepeni. Najviša dnevna se kreće od 40 do 42 stepena, mada je poslednjih godina temperatura znala da skoči i do 50 stepeni.

I u Abu Dabiju, kao i u Dubaiju, svi zatvoreni prostori su klimatizovani - hoteli, prodavnice, tržni centri... Ali, ako loše podnosite visoke temperature, najbolje je da na odmor u Ujedinjene Arapske Emirate putujete od aprila do kraja juna, a potom u oktobru i novembru - tad je vreme predivno za kupanje, a na plaži se nećete "skuvati".

U Tunis od maja do jula

Letovališta u Tunisu - Sus, Port el Kantaui, Jasmin i Jasmin Hamamet svake godine od proleća do kasne jeseni vrve od turista. Mnogi stranci, posebno nemački penzioneri, vole da borave u ovoj afričkoj državi i tokom zime, jer su hotelske cene pristupačne, a vreme prijatno, bez snega i niskih temperatura.

Ipak, ako se opredelite za letovanje u Tunisu, maj i jun su najbolji izbor. Ako ste, pak, ljubitelj visokih temperatura, neće vam smetati ni da makar prvu polovinu jula provedete u Tunisu - od druge polovine jula temperature skaču i do 38 stepeni, a ako se zaputite u pustinju na izlet računajte na barem 12 stepeni više.

U maju su temperature idealne za naše turiste - od 24 do 30 stepeni, a more je toplo i izvanredno za kupanje.

U junu su prosečne temperature oko 32 stepena, dok se u julu najviše dnevne temperature kreću od 30 do 35 stepeni, ali uz morsku obalu neće imati utisak da vam je vruće, tim pre što u Tunisu stalno duva vetar, pa je prijatno boraviti napolju. Ipak, indeks UV zračenja je tada izuzetno visok, pa je neophodno koristiti kremu sa visokim zaštitnim faktorom i boraviti u hladu gotovo celog dana.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Loto

    7. maj 2021 | 21:58

    Pa najbolje da se ide kad dobiješ na lotou.... tako nema ni zime, ni vrućine... i mozes da biraš gde ćeš...

  • stojadin pavlovic

    7. maj 2021 | 21:25

    egipat tunis pa bolje da idem u kadu svoju da se kupam nego tamo.

  • Dara

    7. maj 2021 | 20:51

    Nikada ! Sex turizam i nisu pravoslavne zemlje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA