≫ 

Turska spremna za turiste: Koji vam papiri trebaju i kako će izgledati letovanje ove godine

Turskoj, koja je odavno poznata po svojoj gostoljubivosti i vrhunskim hotelijerima, ni ova pandemija nije pomrsila konce

  • 1
Turska, leto 2021 Foto: Big Blue media

Pandemija nam je prošle godine okrenula život naglavačke, ali ove godine neće nam poremetiti planove za odmor.

Među brojnim zemljama koje su otvorile granice za turiste je i Turska, koja sa radošću dočekuje ljude sa naših prostora. Ono što vam je potrebno da putujete u Tursku, osim pasoša i avionske karte, jesu zeleni sertifikat ili negativan rezultat PCR testa koji ne sme biti stariji od 72 sata, kovid osiguranje, kao i popunjen HES formular.

Turska, leto 2021 Foto: I. Nikolić

Ovu potvrdu treba da imate kod sebe u svakom trenutku, bilo u telefonu ili odštampanu i da bude jasno vidljiv QR kod. Ono što je bitno da znate jeste da će vam HES kod tražiti već na našem aerodromu, a nemojte da se iznenadite što vam formular niko neće tražiti na aerodromu u Turskoj.

- Zemlje su se međusobno dogovorile da svaka zemlja koja šalje putnike ka Turskoj kontroliše proces - objašnjava nam Dušan Anastasov iz agencije "Big Blue".

- Ne možete ući u avion već u Beogradu ukoliko nemate sa sobom potvrdu o vakcinaciji ili negativan PCR test i svako od putnika mora da ima HES kod. Kada sletite u Tursku prođete normalno pasošku kontrolu i niko vam više ništa ne traži. Ipak, uvek uz sebe treba da imate ovaj papir, jer može da se dogodi da vam u pojedinim hotelima traže HES kod, kao i po ulasku u tržne centre ili javne institucije.

Ukoliko imate sve papire, nema razloga za paniku

Ukoliko strahujete da je korona zakomplikovala proces putovanja avionom, zaista nema razloga za brigu. Može se reći da je gotovo sve isto kao i ranije. Ono što se razlikuje jeste da vam je potreban koji papir više, i to što sve vreme morate da nosite masku.

Procedure su maksimalno pojednostavljene, tako da, ako kod sebe imate sve potrebne papire, vrlo brzo prolazite sve kontrole na aerodromu i možete da se ukrcate u avion.

Turska, leto 2021 Ukoliko imate sve papire, brzo prolazite sve kontrole Foto: I. Nikolić

Ono što treba da imate na umu jeste da su brojne avio-kompanije ukinule obroke tokom leta, kako putnici ne bi skidali maske. Zato proverite koja pravila važe u kompaniji sa kojom letite, kako biste znali da li treba da krenete punog stomaka na put.

Procedura po sletanju u Tursku je ista kao i prethodnih godina. Nakon izlaska iz aviona prolazite pasošku kontrolu, uzimate svoj kofer i mirno napuštate aerodrom, bez da vam iko traži dodatne papire.

Turska, leto 2021, aerodrom Antalija Poštovanje distance na aerodromu u svakom trenutku Foto: I. Nikolić

Kako je u hotelima i koje mere važe tokom odmora?

Sada kada ste konačno stigli na odredište, vaš odmor može da počne. Turskoj, koja je odavno poznata po svojoj gostoljubivosti i vrhunskim hotelijerima, ni ova pandemija nije pomrsila konce. Spremni su za turističku sezonu i čine apsolutno sve da svi u zemlji budu bezbedni.

Po dolasku u hotel mere vam temperaturu, ali i to uglavnom čine bez da vas deranžiraju, jer na ulazu u hotel, kao i u druge objekte u kompleksu, stoji aparat koji vam temperaturu meri u hodu.

Da se i dalje borimo sa pandemijom podsetiće vas samo natpisi o držanju distance, pogled na osoblje koje ni jednog trenutka ne skida masku, ali i još neke novine koje su uveli zbog korone.

Lični asistent, Turska, leto 2021 Foto: Big Blue media

Ukoliko niste prošle godine posetili ovu zemlju, nemojte da vas iznenadi što sada u restoranima nije moguće da sami sipate hranu. Švedski sto se naravno podrazumeva, samo što ćete ovog puta radnicima pokazivati šta želite da vam sipaju u tanjir. Napomena: činiće to sve dok ne kažete da je dosta...

U većini hotela escajg sada dobijate u posebnim pakovanjima, u kojima osim pribora za jelo imate i vlažne maramice da dezinfikujete ruke pre i posle obroka, kao i kesice sa začinima. Naravno, na svakom koraku imate aparate na senzor sa dezinfekcionim sredstvima, a iako maske za goste nisu obavezne u hotelima, preporuka je da ih nosite kada se zateknete u gužvi.

Imajte na umu da vam je, u ovom trenutku, potreban i negativan PCR test za povratak u Srbiju ukoliko želite da izbegnete karantin, a pod uslovom da niste vakcinisani protiv korone. Zato se, ako spadate u tu kategoriju, sa osobljem hotela dogovorite da blagovremeno uradite test, kako ne biste morali u izolaciju u povratku.

- PCR test u Turskoj košta 30 evra. Putnik treba da se javi na recepciju, obavesti ih kada je planiran povratak i oni u skladu sa tim zakazuju testiranje kako biste imali validnu potvrdu za povratak - objašnjava Anastasov.

Testiranje se radi u samom hotelu, tako da gosti ne moraju uopšte da napuštaju kompleks.

Šta kada napuštate hotel?

Ukoliko odlučite da obilazite okolinu, treba da znate da je u ovom trenutku na snazi policijski čas od 21 sat koji važi za turske državljane, kao i da su maske obavezne na otvorenom ukoliko niste primili dve doze vakcine.

- Turisti mogu slobodno da se kreću u bilo koje doba dana ili noći, neki ljudi to koriste da posete staro jezgro Antalije kada nema gužve. Sami turisti se šetaju uveče jer je njima dozvoljeno kretanje, ali moraju da znaju da u to doba ništa od lokala ne radi - objašnjava Anastasov.

Turska, leto 2021 Foto: Big Blue media

Tokom dana je u ugostiteljskim objektima moguće uzeti samo hranu i piće za poneti, a potom možete da uživate u nekom od prelepih parkova u Turskoj.

Ljubitelji kupovine vikendom neće moći u šoping, jer ništa ne radi, a radnim danima do 20 časova rade prodavnice i potrebno je da nosite masku unutar objekata. U grad obavezno nosite HES formular, jer je moguće da će vam tražiti kod po ulasku u pojedine objekte. Ukoliko kod sebe nemate HES kod, neće vam biti dozvoljen ulazak u objekat.

Šta ako osetite simptome dok ste na odmoru?

Ukoliko tokom odmora u Turskoj osetite kovid simptome, treba da uradite test. Ukoliko se ispostavi da ste negativni, platićete uslugu testiranja 30 evra i nastaviti da odmarate. U slučaju da se ispostavi da ste pozitivni, aktivira se vaše kovid osiguranje i tada vas smeštaju u izolaciju ili, u slučaju da dođe do težih simptoma, u neku od zdravstvenih ustanova.

- Ukoliko se ispostavi da ste pozitivni stupa na snagu kovid osiguranje i osiguravajuća kuća brine o vama do momenta dok ne dobijete negativan rezultat PCR testa. Ukoliko imate pozitivan nalaz, a nemate ozbiljne simptome, bićete smešteni u hotelu, u posebnom delu koji je odvojen za kovid pozitivne putnike, a ukoliko slučajno imate teže simptome, bićete prebačeni u neku od zdravstvenih institucija bilo privatnih bilo državnih - kaže Dušan Anastasov iz agencije "Big Blue".

On dodaje da nema razlike da li je neko smešten u privatnu ili državnu zdravstvenu ustanovu, jer Turska ima ozbiljan zdravstveni sistem, za koji mnogi kažu da je najbolji na svetu, te da će svakom pacijentu biti pružena adekvatna medicinska nega i da nema razloga za strah.

Da li je zaista Turska bezbedna?

Ukoliko se i dalje pitate da li je Turska bezbedna destinacija za letovanje, uverili smo se da jeste. Građani se masovno vakcinišu, a prioritet naravno imaju turistički radnici, tako da su svi oko vas u hotelu vakcinisani.

Takođe, oni strogo poštuju pravila, tako da u hotelima nećete videti da neko ide sa maskom ispod nosa, a taj prizor nećete videti ni na ulici. Oni koji nisu vakcinisani uredno nose maske i u zatvorenom i na otvorenom prostoru i drže distancu.

Turska, leto 2021 I na aerodromu svi nose maske Foto: I. Nikolić

Isto tako, ni u jedan zatvoreni objekat nije moguće ući bez maske. Već na samom ulazu će vas radnik opomenuti da stavite masku, ali i da održavate distancu.

Kao što smo već pomenuli, u hotelima se ekstremno vodi računa o higijeni, a svi zaposleni u svakom trenutku gledaju da svakog gosta zaštite od moguće opasnosti. Koliko vode računa o bezbednosti najbolje govori to da vam kofere dezinfikuju pre nego što ih unesu u hotel, a nijedan gost ne može da uđe u lobi ako nije izmerio temperaturu i dezinfikovao ruke.

Turcima je turizam veoma važan, a nakon veoma teške 2020. godine sada se trude da "ožive" i zaista čine sve da turisti u svakom trenutku budu sačuvani od kovida i bezbedni.

Zašto baš Turska?

Ukoliko do sada niste obilazili ovu zemlju, preporuka je da to učinite. Turska je zemlja sa bogatom istorijom, puna predivnih predela i divnih peskovitih i kamenih plaža. Turizam je veoma razvijen, a svake godine Turci osmisle neki "novi trik" da primame turiste i uvek uspeju da ih oduševe. Recimo, ove godine su pojedini hoteli uveli i lične asistente, koji su gostima na usluzi od jutra do mraka i tu su da im odgovore na svako pitanje i reše svaki problem.

Inače, većina hotela je na bazi "all-inclusive" koncepta, tako da hrane i pića ima u izobilju. Mnogi su po povratku iz Turske rekli da u hotelu "samo nisu našli od ptice mleko". Ova zemlja je poznata po uzgajanju voća i povrća, tako da ovde možete da uživate u neprskanom paradajzu sa ukusom paradajza i drugim plodovima prirode.

Znajte i da je Antalija grad sa više od 300 sunčanih dana u godini, te već sada možete bogovski da se iskupate.

Posebno im je razvijen porodični turizam, pa na letovanju uživaju i deca koja u hotelu uvek mogu da pronađu način da se zabave. Tu su akva-parkovi, animatori, igraonice..., te je i mališanima nezaboravan odmor.

Treba napomenuti da su veoma gostoljubiv narod i da su im turisti kao svetinja, te će učiniti sve da vam budu na usluzi, gde god da se nalazite. Nemojte se iznenaditi ako vas mnogi pitaju odakle ste, pa čak i krenu da vam se obraćaju na srpskom, jer im je veoma bitno da ostave pozitivan utisak i privole vas da ponovo dođete u njihovu zemlju.

Takođe, ono što izdvaja Tursku jeste i šoping. Turci su nadaleko poznati po kvalitetnom pamuku, a ovde možete naći i vrhunsku kožu, zlato, krzno... Najbolje od svega jeste to što možete da se cenkate, i to obavezno činite, da domaćine ne biste uvredili.

Ekipa Telegraf.rs je ove godine obišla antalijsku regiju i vratila se živa, zdrava i kovid negativna.

Video: Palma poveo medicinsko - političku delegaciju u Egipat

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA