≫ 

Ako posetite ovo letovalište, ne zaboravite da zamislite želju: Sarimsakli zna kako da je ispuni

Prekoputa grčkog ostrva Lezbos, nalazi se ovo popularno tursko letovalište, poznato po jednoj od najdužih plaža

  • 1
Sarimsakli, Turska, letovanje Foto: screenshot/Youtube/Kutay ÖZKESKİN

Idealno mesto za sve koji imaju problem sa plućima i kardiovaskularnim sistemom, ali i za porodice sa decom, poznata je vazdušna banja u Turskoj. Letovalište poznato kao Sarimsakli zapravo je istoimena plaža koja se nalazi u mestu Kucukkoi i pripada gradu Ajvaliku, u okrugu Balikesir.

Ima izlaz na Egej i nalazi se nasuprot grčkog ostrva Lezbos. Od Beograda ga deli nešto više od 1.100 kilometara, a od Izmira oko 150.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Ayvalık (@hergun1yeniayvalik)

Razlog zbog koga je mesto poznato po plaži koja se smatra jednom od najdužih u Turskoj okarakterisano kao vazdušna banja jeste izuzetno suv vazduh, prosečne vlažnosti tek oko 0,5%.

Grad belog luka

Osim po plaži i izuzetno povoljnoj klimi, ovaj deo Turske poznat je i po uzgoju belog luka. Istini za volju, danas se oko 7.000 meštana bave više turizmom, mada je i uzgoj maslina značajan u tom delu zemlje.

Na turskom jeziku se beli luk kaže sarımsak, pa je to i jedna od pretpostavki za nastanak naziva plaže, danas poznatog letovališta.

Druga pretpostavka je još zanimljivija i vezana je za jednu od lokalnih legendi.

A kakva bi to legenda bila da u njoj nema i zabranjene ljubavi...

Ona iz bogate kuće, on iz siromašne. I kako to obično biva, umešali su se roditelji. Legenda navodi da ju je otac sakrio baš u delu mesta, bliže plaži, a da je njen voljeni krenuo u potragu. Kako je devojka, naravno imala dugu plavu kosu (sarim na turskom znači žuto, odnosno u ovom slučaju označava plavu boju kose), te je njen voljeni tražio, a ona bila skrivena (sakli na turskom jeziku znači sakriven), tako i nasta naziv Sarimsakli. Slobodan prevod bi bio mesto na kome je skrivena devojka plave kose.

Nije, međutim, poznato šta se desilo sa njihovom ljubavnom pričom. Ono što se zna i na šta su Turci posebno ponosni je činjenica da u Sarimsakliju iz godine u godinu, uživa sve veći broj turista iz celog sveta.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Ayvalık (@hergun1yeniayvalik)

Letovanje u Sarimsakliju

Ne samo da je letovalište poznato po prostranoj i dugoj plaži, te odličnim hotelima, nego i po izuzetno ukusnim gastronomskim specijalitetima.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели SÖĞÜŞCÜM & KUMRUCU (@soguscum.kumrucu)

Mnogi meštani se bave ribolovom, pa su morski specijaliteti preuzeli primat u kuhinji većeg dela regije, kojoj Sarimsakli pripada.

Ljubitelji šopinga mogu da posete Ajvalik, udaljen oko 5 kilometara.

Mesto na kome se ispunjavaju želje

Šejtan sofrasi (odnosno sofra) ili Đavolja trpeza je atrakcija za sve koji letuju u Sarimsakliju. Pored toga što je u pitanju vidikovac, na uzvišenju koje podseća po obliku na okrugli sto, ovo mesto je poznato i po otisku stopala, ni manje ni više nego, kaže legenda, đavola lično.

Možda baš i ne zvuči logično, ali je od toga napravljena sjajna turistička atrakcija. Naime, ako neko ostavi crvenu vrpcu ili baci novčić na mesto za koje se veruje da predstavlja otisak stopala nečastivog, želja će mu se ispuniti.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
@zomzoms_picture је поделио/ла објаву

Do Đavolje trpeze se stiže iz Ajvalika, od koga je ovaj vidikovac udaljen oko 8 kilometara u pravcu juga.

Šalu na stranu, u pitanju je mesto na kome se danas može videti okamenjena lava, zaostala od vulkana koji je ko zna kada bio aktivan.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Veysel Özcan (@veyselozcantr41)

Mesto za koje se navodi da sadrži trag stopa nečastivog je ograđeno, ali to ipak ne sprečava turiste da ubace koji novčić i zamisle želju.

Posebno je atraktivno posmatrati zalazak sunca sa ovog vidikovca, odakle se pruža pogled prema celom regionu, te se može videti i grčko ostrvo Lezbos.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nis

    2. jun 2021 | 18:45

    Bio sam i u sarisakliju i ajvaliku i ne djasvi.mi se uopste. Bolje je sa druge srane egeja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA