≫ 

Nestvarna lepota Boke Kotorske : Omanje letovalište nadomak Herceg Novog je njena dika

Nadomak Herceg Novog ugnezdilo se omanje letovalište, idealno za polaznu tačku za upoznavanje lepota Boke Kotorske

  • 18
Bijela, Crna Gora Foto: screenshot/Youtube/light2tube

Gizdava je Boka svakolika

Al’je Bijela cijeloj Boki dika...

Zapisao je tokom 19. veka srpski pesnik Jovan Sundečić, koji je bio i diplomata i sveštenik Srpske pravoslavne crkve.

Desetak kilometara deli ovo gradsko naselje od Herceg Novog. Letovalište Bijela udaljeno je oko dva kilometra od Kamenara i oko 20 kilometra od Kotora.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Bijela i Bijeljani (@bijela_i_bijeljani)

Još u vreme vladavine kralja Tvrtka Prvog, Bijela je bila poznata po iskusnim majstorima, najboljim na celom primorju, koji su se bavili popravkom i izgradnjom brodova.

Zna se da su majstori iz Bijele zanat pekli na ostrvu Korčula. Danas se brodogradilište u Bijeloj, osnovano u prvoj polovini prošlog veka, uglavnom bavi popravkama i remontom plovila.

Letovanje u Bijeloj

Često se turisti, koji biraju Bijelu za letovanje, na to odlučuju zbog odlične pozicije.

Pored toga što je poznato po prijatnoj temperaturi vode, sezona kupanja u ovom letovalištu može da bude i prilično duga, baš zbog dobre pozicije ovog mesta.

Takođe je i odlična polazna tačka za bolje upoznavanje Boke.

U letovalištu postoje i brojne plaže. Neke su betonske, neke prekrivene krupnijim peskom, neke sitnijim šljunkom, a neke su i kamenite. Za svačiji ukus postoji plaža po meri u Bijeloj.

Zanimljiva turistička ponuda

Da u Bijeloj, iako je omanje letovalište, ne morate samo da idete na plažu, sunčate se i kupate, dokaz su i svi neophodni turistički sadržaji, ali i brojni sakralni objekti, koje valja obići.

Crkva Rize Bogorodice, izgrađena najverovatnije tokom 12. veka, a možda i ranije, tek je jedan od njih. U njoj se nalaze i prilično dobro očuvane freske, koje su rađene u vizantijskom stilu.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Bijela i Bijeljani (@bijela_i_bijeljani)

U Bijeloj se nalazi i katolička crkva Svetog Petra, zatim istoimena crkva na brdu Klin, te crkva Svete Gospođe iz 18. veka i crkva Sveti Vrači, koja je podignuta početkom 20. veka.

U toku sezone, iz ovog letovališta se organizuju i vrlo zanimljivi izleti. Osim do plaže Žanjica i čuvene Plave špilje, u ponudi su i izleti do Rosa, manastira Ostrog i Kotora, kao i ekskurzija po Bokokotorskom zalivu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • merops

    18. jun 2021 | 22:38

    Neka hvala,neću da idem u CG iako su mi koreni iz CG,neću da me neko svrstava među genocidnim narodom i tako me naziva,samo zato što sam Srbin i roda srbskog,neču da mi neki tamo poturica i petokolonaš zabranjuje da govorim srbskim jezikom,jezik Njegoša,idem tamo gde me za moje pare neko naziva gospodinom

  • S ljubavlju

    18. jun 2021 | 22:11

    Ljuba Nenadovic je, inspirisan ljepotom Boke, zapisao: ,,I cudim se Suncu kako moze zaci, Kad lepote ove nigde nece naci." Ne bjezite od Boke, pogotovo od Novoga, ovdje vas volimo, dragi Srbi.

  • Mihailović

    18. jun 2021 | 19:34

    Ako vam je to lepota,onda ništa niste ni videli... Za pravu lepotu treba malo više putovati, malo dalje od naših komšija...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA