Gradić u Boki Kotorskoj idealan za ljubitelje mirnog odmora: Risan je istorijska riznica Crne Gore

Osim uživanja u moru i sunčanju na risanskoj plaži, ne treba propustiti ni upoznavanje istorije ovog crnogorskog gradića

  • 9
Risan, Crna Gora, Boka Kotorska Foto: Shutterstock

Mada nije možda popularan kao Perast ili Budva, Risan često posećuju ljubitelji istinskog odmora. Malo mesto na severu Boke Kotorske je interesantno ne samo zbog uživanja u moru i suncu, već i zbog istorije.

Smatra se jednim od najstarijih naselja u Boki. Na području Risna otkriveni su i antički mozaici, koje vredi videti.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Ranko Maraš (@radza)

Gradić bogate istorije

Iz trećeg veka pre Hrista datira prvi podatak o postojanju naselja na području današnjeg Risna. Ono što ga čini posebnim jeste to što se, prema istorijskim podacima, prvi novac na crnogorskom tlu kovao upravo u ovom mestu.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Nataša (@natasa.nedovic)

Mnogi su ga osvajali i ostavili nešto svoje, što je načinilo Risan istorijskom riznicom. Rimljani, Sloveni i Avari najpre, a onda grad ulazi u sastav Travunije, pa Zete. Mletačke i turske snage, a zatim i austrijske i francuske. Svi oni su ostavili traga u bogatoj istoriji ovog, danas omanjeg crnogorskog letovališta.

U crkvi u Risnu, koja je posvećena Svetim apostolima Petru i Pavlu, nalazi se izuzetno bogata zbirka ikona, koje su radili neki od čuvenih majstora takozvane Bokokotorske škole.

Odmor u Risnu

S obzirom na to da se radi o omanjem letovalištu, to nije čudno što Risan za letovanje biraju uglavnom porodice sa decom i turisti koji žele zaista da odmore. A ako se i zažele intenzivnijeg noćnog provoda, u blizini se nalazi Perast koji ima odličnu ponudu noćnih klubova i zabavnih aktivnosti.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Компания ECOLOGIKA (@ecologika.pro)

Na plaži dugoj blizu kilometar se nalaze, praktično tri dela. Jedan od njih, centralni, pripada lokalnom hotelu. Na druga dva dela plaže se mogu iznajmiti ležaljke i suncobrani. Kako nije u pitanju naročito popularno letovalište, to često ne bude gužva ni u jeku sezone.

Ulazak u vodu je postepen, pa je zato mesto čest izbor upravo porodica. Dostupni su i mnogi vodeni sportovi, a na risanskoj plaži postoje i ugostiteljski objekti.

I mada je u pitanju manji grad, ne može se reći da će turistima nešto nedostajati. Ima tu i restorana i kafića, ali i diskoteka. Doduše ne toliko kao u obližnjem Perastu, ali ih ipak ima.

Video: Na Mikonosu izlile se fekalije u more: Turisti ne smeju da se kupaju, ali moraju da plate ležaljku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ha ha

    16. jul 2021 | 22:42

    Gde se u Perastu nalaze ti nocni klubovi i diskoteke??? Kako lupate gluposti.. tako se turisti ne privlace..

  • Nidzo

    16. jul 2021 | 22:19

    Lep je Risan, al za mene najlepse, najmirnije i idealno mesto za odmor je Bijela. Puno malih slatkih plaza, kafica, otvorenih sankova, restorana, hotela..... Ljudi izuzetno prijatni, srpski opredeljeni, kulturni..... U centru Boke, sve blizu, cisto more....jedina mana sto me lokalci uvek pobede u sahu i remiju.

  • Zarez

    16. jul 2021 | 21:06

    Obožavam boku a posebno Risan

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA