Kristalno čista voda, miris borova i očuvana arhitektura: Jelsa je prava oaza mira u srcu Hvara

Gde god krenete, naići ćete na neku uvalu ili plažu koja će vas oduševiti

  • 15
Jelsa, Hvar, Hrvatska

Foto: screenshot/Youtube/Matrix TV

U samom srcu Hvara, okruženo brdima i brežuljcima, te sa dva najviša vrha na ostrvu, ugnezdilo se najpoznatije letovalište na tom hrvatskom ostrvu.

Iako je u prvim decenijama prošlog veka izgrađen hotel „Jadran“, koji se smatra najstarijim, Jelsa počinje da se razvija u turističkom smislu tek pola veka kasnije.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Kasia's travel diary🥁 (@ukwiecenie)

 

Najlepše plaže na Hvaru

 

Kako zauzima površinu veću od 55% celog ostrva, oopština Jelsa ne samo da je najveća, nego i najzanimljivija mnogim turistima. Plaže koje se tu nalaze, posebna su priča.

Omiljena među mališanima je plaža Mina. Što zbog dugog plićaka, što zbog omanjeg akva parka koji tu postoji. Stariji biraju ovu, peskom prekrivenu plažu, najpre zbog borovine kojom je okružena. Na plaži Mina ima i tuševa i kabina za presvlačenje, ali i kafića i restorana, te postoji mogućnost iznajmljivanja ležaljki i suncobrana.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Kewin "Magi" (@mr_magi_99)

 

Podno vinograda, u jednoj uvali, nalazi se ne tako mala plaža Carkvica. U njenoj blizini je iz crkva iz 14. veka, posvećena Svetom Luki, kao i ostaci rimskog groblja.

Plaža Grebišća je smeštena ispod kampa i peščana je. Posebno je interesantan rt Čorni Petar, koji je karakterističan po borovoj šumi, idealnoj za uživanje u prirodnoj hladovini. Oko 2 kilometra je udaljena ova plaža od Jelse. Osim pešice ili biciklom, do nje se stiže i automobilom, a uz plažu se nalazi i parking.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Emilie Brasil (@emiliebrasil)

 

Omanja uvala, na kojoj se nalazi i bar simbolično nazvan „Tirkiz“, sasvim jasno pokazuje kakva je boja mora, te je svakako vredi posetiti.

Istini za volju, plaže i manje ili veće uvale po kojima je opština Jelsa poznata, ne daju se baš lako nabrojati. Ali je sasvim sigurno da će svaki turista ovde lako moći da pronađe mesto za kupanje po svojoj meri.

Letovanje u Jelsi

 

Ukoliko odlučite da letnji odmor provedete na ovom hrvatskom ostrvu i odaberete baš Jelsu, imaćete priliku da upoznate sve njene lepote.

Deklaracija Srednjodalmatinski otoci – ekološki čista zona je još 1991. godine zvanično potpisana, što se jasno vidi i u ovom hrvatskom letovalištu. More je potpuno čisto na gotovo svakoj plaži i karakteriše ga kristalno čista voda. Miris borova i maslina, ali i veliki broj sunčanih dana, garant su da će turisti ovde uživati.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Natalia Czarkowska (@natalia_czarkowska)

 

Ne propustite da prošetate uz morsku obalu, udišete miris borova i upoznate prilično dobro očuvanu arhitekturu ovog letovališta. Na području opštine nalaze se i piktoresna sela, u kojima ćete imati priliku da osetite duh istorije, ali i da isprobate neke od fenomenalnih gastronomskih specijaliteta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jelena

    24. jul 2021 | 10:45

    Godinama letujemo u Jelsi i fenomenalno je. Ne može se porediti sa seljanom u C. Gori ili Grčkom. More i plaže čisti, kulturno, fino, nema treštanja one odvratne muzike po lokalima, ljudi normalni, ljubazni, cene sasvim ok. Vratila sam se pre nedelju dana iz Jelse, plaćali smo dvokrevetnim studio 30e. Preko Bosne se ide do Drvenika, pa trajektom pola sata, sve ukupno 500km. Šta god mislili o Hrvatskoj, lepše obale nema a Hvar je posebno divan! Za pametnog i normalnog čoveka, to je odlična destinacija. A budala ima svuda, ne morate da mrdnete nigde, tu su.

  • Djole

    23. jul 2021 | 22:46

    Kao klinac sam letovao umalo mesto Vrbovsko pored Jelse .Predivno ,još pamti miris borove šume i zvuk cvrčaka.

  • Realno

    23. jul 2021 | 21:12

    Hrvatska je boginja mora nek prica ko sta hoce, za odmor idealna.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA