≫ 

Na ovoj plaži nema gde ni peškir da se spusti: Dugačka je 13 kilometara, a njen pesak je jedinstven

Kupalište na krajnjem jugu Jadranskog mora ovog leta vrvi od turista

  • 5
Crna gora Ulcinj plaža more Foto: Shutterstock

Iako se strahovalo da će zbog pandemije korona virusa letovališta na Crnogorskom primorju ovog leta biti pusta kao i prošle godine, to se, na sreću nije dogodilo.

Prelazak granice bez ikakvog uslovljavanja - samo uz ličnu kartu ili pasoš, bez PCR ili antigenskog testa ili potvrde o vakcinaciji - kao i želja za odmorom na morskoj obali, privukli su na Ulcinjsku rivijeru više od 120.000 ljudi.

Najveća gužva je upravo u Ulcinju, na Velikoj plaži koja, iako je dugačka čak 13 kilometara i predstavlja najdužu plažu na crnogorskoj obali Jadrana, postaje tesna za sve one koji bi želeli da se kupaju i sunčaju. Krcat je i plažni mobilijar koji se može iznajmiti po ceni od 7 do 10 evra za komplet.

Plaža u Ulcinju popularna je među turistima poslednjih sedam decenija, a njen severni deo posebno je atraktivan porodicama sa malom decom. Razlog je plićak kakav postoji još samo u Igalu, pa su mala deca roditeljima "na oku" i ovde lako i brzo mogu da nauče da plivaju.

Što se ide južnije, ka Adi Bojani, to je plaža zanimljivija ljubiteljima ekstremnih sportova. Najbolje škole za kajting nalaze se upravo južno od Donjeg Štoja koji je, inače, omiljena lokacija turistima iz Zapadne Evrope koji su željni vodenih sportova.

Zbog ruže vetrova u ovom delu Velike plaže od aprila do kraja oktobra moguće je ići na kajting, a oni koji još nisu savladali ovu disciplinu mogu da je nauče za svega pet do sedam dana.

Ipak, ono što Veliku plažu čini jedinstvenom na celom Jadranskom moru jeste specifičan pesak. Veoma brzo se zagreva, a veoma sporo se hladi i ima jedinstvenu boju. Zbog toga veliki broj starijih turista bira Ulcinj kao destinaciju za letovanje, jer odmor u ovom delu Crne Gore tretira i kao svojevrsnu terapiju za obolele zglobove. Samo pet dana boravka na Velikoj plaži pomaže u ublažavanju bolova u kičmi, kukovima i kolenima.

Stoga se nemojte začuditi ako prvi put odete na Veliku plažu i vidite veliki broj turista kako se zatrpavaju peskom i nepomično satima leže tako zatrpani ispod suncobrana, a onda s lakoćom ustaju i utrčavaju u more.

Investitori iz Budve koji su uložili na desetine miliona evra u velelepne hotele i apartmane u najpopularnijem crnogorskom letovalištu uložili su novac i u posipanje budvanskih plaža peskom iz Ulcinja. Međutim, ovaj poduhvat nije urodio plodom, jer je konfiguracija terena u Budvi i Ulcinju drugačija, te se ulcinjski pesak nije zadržao na obali - završio je u moru.

Prirodne lepote upravo su glavni adut ulcinjskih turističkih radnika. Iako mesta duž velike plaže, od centra Ulcinja ka Adi Bojani nisu turistički razvijena, cene smeštaja su na nivou onih uz "pjenu od mora" u Budvi, Petrovcu, Herceg Novom... Jer, zna se - ko dolazi u ovaj deo Crne Gore na odmor, dolazi isključivo zbog boravka na Velikoj plaži. Kako se može čuti od vlasnika apartmana u ovom delu Crne Gore, uz takvu plažu i takvo more bez svega se može, barem na desetak dana, koliko traje prosečan odmor...

Video: Novi hit video iz Novog Sada: Mladić raširio peškir i sunča se ispred tržnog centra

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • X

    1. avgust 2021 | 21:08

    hvala...ne

  • Vrnjcanin

    1. avgust 2021 | 23:29

    crna gora, albanije, hrvatska NE NIKAD!!! Nek idu oni jedni kod drugih, ja cu u Grcku.

  • Komsija iz 🇲🇪

    2. avgust 2021 | 15:18

    Niko ne tjera nikoga na nesto sto nece. Ko zeli i voli dobrodosao je ko nece ima drugih destinacija i to je normalno ali zasto uvijek neki hejt uz komentar to mi nije jasno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA