≫ 

U ovu luku svakog utorka i petka stizali su tovari vanile: Zbog korone sada izgleda kao grad duhova

Pandemija korona virusa učinila je da Port El Kantaiu, jedno od najlepših letovališta u Tunisu, bude gotovo sasvim prazno

  • 0
foto Telegraf.rs

Načičkane prodavnice, restorani, kafići i suvenirnice u samom srcu Port El Kantauija bili su uobičajena slika koju su turisti imali prilike da viđaju prethodnih godina u Tunisu. Često da se i "bore" za slobodnu stolicu kako bi kraj obale mora uživali u odabranom piću ili hrani.

Prodavci uvek orni za cenkanje i voljni da vas ubede kako će vam ponuditi vrhunsku robu po najboljoj ceni, počev od kožnih jakni, tašni i novčanika, zaključno sa magnetima i lokalnim začinima, upotpunjavali su razdraganu atmosferu svakog leta.

Tuniška luka u koju su do pandemije korona virusa svakog utorka i petka stizali tovari vanile i odatle distribuirani širom Tunisa ovog leta zvrji sablasno prazna. Na vratima gotovo svih prodavnica koje su nekada vrvele od turista stavljen je katanac.

Slična situacija je i sa kafićima i restoranima. Kraj obale mora samo jedan ugostitelj nije sklonio stolove, stolice i suncobrane.

Ista, sumorna atmosfera je i na drugoj strani ulice, kod čuvene muzičke fontane. Nekada se oko nje tiskalo na stotine turista koji su snimali čarobni vodeni ples praćen zvucima vanvremenskih klasika. Danas je fontana presušila, a turista nema ni za lek.

- To je život - priča nam Sahib, jedan od vlasnika lokala u centru Porta, nemoćno šireći ruke.

- To je korona... Isto ovako bilo je i prošle godine, možda još i gore, jer nismo imali vakcinu. Sad je situacija bar malo drugačija, neka nada postoji... Ali, vidite i sami da je centar letovališta potpuno pust. Svi koji su došli u Tunis na odmor ostaju u svojim hotelima, ne pada im na pamet da dolaze do centra grada. A mislim da bi ljudi poludeli da nisu došli bar na sedam dana da se odmore. Eto, bar toliko...

foto Telegraf.rs foto Telegraf.rs

Otkriva nam da smo prvi stranci koji su kročili u ovaj deo letovališta od početka meseca. Kuva kafu i trči da kupi pomorandže da nam napravi sok, "na račun kuće". Samo jedan market u centru grada radi - ostali su "pod katancem" i pitanje je da li će ikada više biti otvoreni.

- Prošle godine bilo je kao u nekom ružnom snu... Virus je harao, vakcine nisu postojale. Bilo nam je važno samo živu glavu da izvučemo, o poslu i sezoni niko nije ni mislio. Kako je vreme prolazilo, tako smo se prilagođavali situaciji, a kad su stigle prve vakcine verovali smo da smo spaseni. Ali, vidite i sami, ni danas nema turista...

Vama je sigurno super, jer nema gužve, a mi smo navikli da ovde od turista ne može da se prođe, pa nam sve izgleda tužno. Ali samo da ostanemo živi i da pandemija bude stavljena pdo kontrolu, biće opet Tunis pun stranih turista kao nekad - optimističan je Sahib.

foto Telegraf.rs Fontana u centru Porta potpuno je prazna; foto Telegraf.rs

U ogromnoj suvenirnici na ulasku u samu luku nekada je na tri sprata radilo barem desetak zaposlenih. Danas - samo jedan.

Nešto je bolji prosek u "Ali Babi", tržnom centru udaljenom oko dva kilometra od same luke. Na oko 700 kvadrata raspoređenih u tri nivoa radi šestoro prodavaca, a ima i kupaca iz obližnjih hotela.

Na potezu od same luke do "Ali Babe" gotovo svi lokali su "pod katancem". Tržni centri i suvenirnice ne rade. Od hotela - u proseku svaki treći.

Port El Kantaui više ne miriše na vanilu. Ni na jasmin. Nema ko da ga prodaje turistima. Pa ipak, uprkos opštoj teškoj situaciji, u ovoj severnoafričkoj zemlji optimizma ne manjka.

- Biće bolje, videćete - kaže nam Sahib.

- Mora biti bolje, samo ne gubite nadu...

Video: Do pre mesec dana ovo je bilo jedno od najživljih mesta na svetu, sada je grad duhova

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA