≫ 

Legenda o 3 sestre koje su čekale istog mornara živi vekovima: Kuća u Prčnju je atrakcija za turiste

Još 1920. godine donet je zvaničan kraljevski ukaz kojim je Prčanj proglašen prirodnim klimatskim lečilištem, a goste iz inostranstva podjednako privlače i prirode lepote i legenda o "tri sorelle"

  • 6
Prčanj, Crna Gora Foto: Printskrin/Youtube/Nikola Duper

Blizina Kotora, koji je jedan od crnogorskih gradova koji žive tokom cele godine, čine Prčanj zanimljivim izborom za odmor.

Smešten u Bokokotorskom zalivu, na istoku poluostrva Vrmac, Prčanj od Kotora deli tek nešto manje od 10 kilometara.

Prirodno klimatsko lečilište

Zbog povoljnog geografskog položaja, Prčanj je duže od stotinu godina okarakterisan kao prirodno klimatsko lečilište.

Iako se baš ne može pohvaliti prostranim plažama, u zavisnosti od toga gde je smeštaj, turisti mogu uživati na privatnoj plaži, odnosno ponti. Većina ponti su betonske i dovoljno je samo da pređete ulicu i da stignete do svoje plaže.

Osim Kotora, u blizini ovog letovališta je i Stoliv, u kome se nalazi dobra plaža, prekrivena peskom. Na putu prema Stolivu nalazi se Marko Polo, ujedno i najpoznatija plaža. Iako je jedan njen deo rezervisan za goste hotela, na ovoj plaži dugoj oko kilometar nalazi se i deo, na kome mogu uživati i ostali.

Atrakcije Prčnja

Ako izuzmemo odlazak u Kotor, koji posetioce opčinjava već na prvi pogled, u Prčnju se nalazi i kuća u kojoj su živele tri sestre, poznata kao kuća Tre sorelle koju prati zanimljiva legenda.

Mada se pominje da je kuća sa dva zazidana prozora, koja je jedno od obeležja Prčnja, pripadala porodici Buća, čuvenoj u tom delu zemlje, to još uvek nije dokazano. Kuća nije otvorena za posete, ali ako upoznate starije meštane Prčnja i upitate ih za legendu, čućete je sigurno.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Nikola Spasovic (@mrphnikolaspasovic)

Legenda je vezana za tri sestre - Neru, Bjanku i Rozu ili Fiomeni, Gracijani i Rini, jer se i ta imena pominju, i njihovu ljubav. Veli se da ne samo da su bile poznate po svojoj lepoti, nego i po čestitosti. Ali je sudbina htela da se sve tri zaljube u istog čoveka, izvesnog Jerka Novanjanina, mornara iz Hercegovine.

I kako to obično i bude u legendama, dolazi do zapleta. Jerko ne može da donese odluku kojom od njih će se oženiti, pa odlazi na brod, kako bi sredio svoje misli. Oženiće se onom koja ga jedina bude čekala.

A one su čekale.

Sve tri.

Danima, mesecima, godinama.

Međusobno su se dogovorile da će, ne bi li olakšale svom voljenom, ako neka od njih umre, druge sestre zazidati taj prozor. Tako će njihov Jerko znati koja ga od njih čeka.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Nataša (@stare.kuce)

Najmlađa od njih, po imenu Roza ili Rina, ostala je poslednja živa. I prozor od njene sobe jedini je ostao otvoren i dan danas. Kako veli pesma, koja je posvećena legendi i tri sestre: Treći prozor ko da sluša šum dalekih okeana.

Iako se Jerko nigde više ne pominje, priča o Tre sorelle je sačuvana je i danas, kroz istoimenu predstavu, koja je postavljena u jednom od beogradskih pozorišta.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Tuk Tuk Montenegro (@tuktukmontenegro)

Na padinama brda Vrmac nalazi se i crkva Rođenja Bogorodice, izgrađena krajem 19. veka. Interesantna je najpre po fasadi, koja predstavlja kombinaciju baroknih i elemenata antičke arhitekture. U blizini crkve se nalaze i biste znamenitih ljudi tog područja.

Video: Kuća izgrađena u gotskom stilu iz 19. veka na aukciji, a početna cena će vas iznenaditi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ironija

    9. avgust 2021 | 11:45

    Hvala najlepše...iako smo davali novac zbog zemljotresa pre 35godina sam bila sa sinom u Prčnju u dečijem odmaralištu, zbog zdravlja da bi mi starija meštanka rekla da smo joj se mi iz Beograda i Srbije smučili...džaba im more kad su neljudi!!!

  • Bilja

    9. avgust 2021 | 17:24

    Prčanj je jedino mesto u kome sam boravila (letovala više od 10 godina, u rasponu 25 god. ) i osetila da bih mogla živeti čitav život. Taj osećaj pripadnosti nigde nisam osetila. Ovog leta, nakon 10 godina pauze. Svaki put kod istih domaćina za koje imam samo reči hvale,što mogu reći i za mnogo meštana sa kojima sam imala kontakt.Ako bih obrazložila ove predhodne utiske, ovaj tekst bi bio predugačak. Jednostavno, Prčanj je druga kuća čitave moje porodice(Zemunci smo) i rado ću mu se vraćati. Taj mir i spokoj kada uveče osetiš miris četinara sa Vrmca, jutarnja kafa na ponti, miris mora i izlazak Sunca od Dobrote se ne može porediti ni sa jednim letovanjem u mom ne tako kratkom životu(imam 56 god.). Uzgred kuća u kojoj uvek boravimo se nalazi tik uz Tri Sorele.

  • BG

    9. avgust 2021 | 11:54

    A nisu joj se smučile naše pare ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA