≫ 

Instagram je pun fotki odavde: Grčko ostrvo na kome ćete doživeti najlepše zalaske sunca na svetu

Od mogućih 10, Santorini osvaja 8,29 poenta i postaje top destinacija za uživanje u zalasku sunca

  • 1
Santorini, Grčka, more, zalazak sunca Foto: Pixabay

Nedavno je grčko ostrvo Santorini krunisano kao destinacija, na kojoj se može uživati u najlepšem zalasku sunca na celom svetu.

Stručnjaci za putovanja na sajtu Bouncetravels su pre proglašenja napravili vrlo temeljna istraživanja o brojnim destinacijama širom sveta, koje su poznate upravo po fenomenalnim zalascima sunca. Na osnovu tog istraživanja su ih najpre kategorizovali, a zatim i pripremili listu, koristeći pritom objektivne kriterijume.

Otkud Santorini u samom vrhu liste?

Istraživanje je počelo od pregledavanja brojnih veb lokacija, koje su fokusirane upravo na predstavljanje destinacija i njihovu preporuku.

Jedan od faktora, koji je tom prilikom uziman u obzir, bio je i broj postova na društvenoj mreži Instagram. Vrlo je bitno bilo i to da li i u kojoj meri zagađenje utiče na samu destinaciju, odnosno na lepotu sunčevog zalaska.

Sve destinacije koje su odabrane, ocenjivane su u rasponu od 1 do 10. Što je neka destinacija imala višu ocenu, to je smatrano boljim rezultatom.

Sa ocenom od 8,29, koja je ujedno bila i najviša među konkurencijom, grčko ostrvo Santorini je proglašeno za destinaciju, na kojoj posetioci mogu videti najlepši zalazak sunca na svetu.

- Destinacija koja se isticala više nego bilo koja druga, bila je grčko ostrvo Santorini, za koje mnogi misle da je najlepše od brojnih ostrva u Grčkoj. Ostrvo poznato po visokim liticama i kućama, okrečenim u belo – navedeno je u obrazloženju izbora.

Takođe je naglašeno i da o ovom grčkom ostrvu postoji mnogo više sadržaja na društvenim mrežama i internetu uopšte, ali i da na lepotu sunčevog zalaska na Santoriniju ne utiče zagađenje.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Michaela Yaneva (@michaela.yaneva)

Ostale destinacije

Odmah nakon pomenutog grčkog ostrva, zalazak sunca vredi posmatrati na ostrvu Bali, u Indoneziji, koje se našlo na drugom mestu. Sa 6,62 poena, američki Havaji su na trećem mestu.

Rio de Žaneiro u Brazilu je uvršten takođe u ovu listu i nalazi se na četvrtom mestu.

Impresivni Veliki kanjon u Americi, sa 5,65 poenta je na petom mestu. Iza njega sledi Kambodža i to područje na kome se nalazi hram Angkor Vat.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Paul Jason Hall (@tattoos_by_paulhall)

Sedmo mesto zauzima Ki Vest na Floridi.

Sa 5,27 poena su se na osmom mestu našli Maldivi. Deveto i deseto mesto zauzimaju vulkan Ist Maui na Havajima i poznati nacionalni park u Australiji, Uluru.

Mnogo više od zalaska sunca

Hiljade godina duga istorija i činjenica da je u pitanju ostrvo vulkanskog porekla, u velikoj meri upotpunjuju boravak turistima. Strme litice, brojni stepenici i plaže prerkivene vulkanskim, peskom crnkaste boje, u velikoj meri utiču na atraktivnost Santorinija kao turističke destinacije.

Kao deo antičke minojske civilizacije, ostrvo se može pohvaliti i izuzetno bogatim arheološkim nasleđem.

Nekadašne okruglo ostrvo, odnosno Strongili, kako je ranije nazivano, današnji Santorini strada tokom erupcije lave, koja se zbila oko 1650. godine pre Hrista. Čitav grad-država je tom prilikom uništen, a vulkanski pepeo je zatrpao bogatu istoriju.

Ipak, sve to izlazi polako ali sigurno na svetlost dana. Na lokalitetu u blizini drevne Atlantide, za koju postoje indicije da se nalazila baš tamo gde je danas Akrotiri, pronađeni su brojni arheološki i istorisjki vrlo zanimljivi predmeti, koji svedoče o bogatoj istoriji ostrva.

Video: S jedne strane idiličan zalazak, s druge oblak koji gori od munja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ilija

    14. avgust 2021 | 21:34

    Ovo je mesto je toliko overrated tj. precenjeno da je to strašno..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA