Na planinskom vrhu iznad Kemera oblaci su na dohvat ruke: Od podnožja do vrha Tahtalija za 10 minuta

Žičara koja prevozi putnike do vrha Tahtalija radi i leti i zimi, ako to vremenski uslovi dozvoljavaju

  • 0
Planina Tahtali, Kemer, Turska Foto: Printskrin/Youtube/Gezilmesi Gereken Yerler

Odmarate u poznatom turskom letovalištu Kemer i avanturističkog ste duha? Ima li bolje ideje nego da posetite planinu Tahtali, koja nadvisuje ovo tursko letovalište? Odgovor glasi - nema, posebno ako pitate one koji su se upustili u ovu avanturu.

Osim posmatranja prirodnih lepota tokom vožnje žičarom, posetiocima se nudi mogućnost i da posete i Nacionalni park Olimpos Bejdaglari, te da vide ostatke drevnog grada Olimposa, kako je drugačiji naziv za ovu planinu.

Sasvim očekivano, mnoge legende su vezane za ovaj antički grad, koji pominje još starogrčki pesnik Homer. Jedan od junaka u epu Ilijada se baš na području nekadašnjeg Olimposa borio protiv čudovišta, poznatog kao himera. Verovalo se da je upravo to čudovište razlog zbog koga se ponekad u toku noći na planini Tahtali mogu videti vatreni bljesci. Vremenom su naučnici utvrdili da se taj prirodni fenomen javlja zbog prisustva određenih gasova u unutrašnjosti planine.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Елена (@liolionessalio)

Od mora do neba za 10 minuta

Upravo to je krilatica koja se koristi za reklamiranje takozvanog teleferika, odnosno gondole koja prevozi turiste od 2007. godine do vrha ove impresivne planine.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Savaş TULGAR (@savastulgar)

Ukupna dužina puta je 4.350 metara, a Olimpos Teleferik se smatra jednom od najdužih u Evropi. U kabinama može da boravi najviše 80-oro ljudi. Žičara se kreće brzinom od 10 kilometara na čas, što turistima pruža mogućnost da uživaju u svim prirodnim lepotama u okolini.

Do početne stanice, koja se nalazi na 726 metara nadmorske visine, može se stići i autobusom. Osim kafića, tu se nalazi i manji zoološki vrt. Vožnja gondolom traje desetak minuta. Žičara saobraća i u toku letnjih i u toku zimskih meseci, ako to vremenski uslovi dozvoljavaju.

Uživanje na vrhu

Iako je i samo putovanje do vrha vrlo zanimljivo, posetioci često ostanu bez teksta kada stignu na gornju stanicu. Osim dva restorana, iz kojih se pruža gotovo nestvaran pogled na planinske vrhove i okolinu, tu je i svojevrsna platforma na kojoj se može uživati i u sunčanju, ako to vremenske prilike dozvoljavaju.

Mnogi koji su stigli do platforme za sunčanje na Tahtaliju prepričavaju da su imali utisak da rukama mogu da dohvate oblake.

Ljubitelji pešačenja kasnije mogu uživati u okviru organizovanih tura, tokom kojih im se nudi mogućnost upoznavanja nacionalnog parka i ostataka drevnog starogrčkog grada Olimposa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA