≫ 

Šetalište uz more dugo kilometrima i bogato antičko nasleđe: Da li ste letovali u Epidaurumu?

Brojni turisti posećuju ovo hrvatsko letovalište i uživaju u njegovim prirodnim, ali i istorijskim vrednostima

  • 3
Cavtat Cavtat, Hrvatska / Foto: Pixabay

Na samom jugu Dubrovačke rivijere nalazi se nekadašnji Epidaurum, starogrčka kolonija. Kasnije Cavtat naseljavaju Rimljani i od tada i datira naziv mesta, koji se dovodi u vezu sa današnjim. Sedište je opštine Konavle i značajan turistički centar.

Arheološki lokaliteti, dobro očuvane stare građevine, uglavnom stenovite plaže, neki su od obeležja ovog hrvatskog letovališta.

Šta videti u Cavtatu?

Kako je u pitanju mesto bogate i duge istorije, to zanimljivosti ne manjka. Palata izgrađena pre pet vekova, u kojoj je stolovao dubrovački knez, jedna je od nezaobilaznih za upoznavanje istorije mesta. Danas se u Kneževom dvoru nalazi muzej.

Najveći broj turista tokom odmora ne propuste priliku da barem jednom ne prošetaju korzoom. Sa dužinom od od oko 7 kilometara, smatra se jednim od najdužih korzoa u hrvatskim letovalištima.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Renata Wieloszynski (@jadranka2012)

Mauzolej porodice Račić nalazi se na groblju Svetog Roka, a izgradio ga je čuveni hrvatski vajar Ivan Meštrović. Tvrđava Sokol u blizini Cavtata prosto mami avanturiste. Ne treba propustiti ni posetu Zavičajnom muzeju Konavala, u kome se, pored ostalog, može videti i sva lepota narodnih nošnji tog kraja.

Franjevački manastir, kako još nazivaju crkvu posvećenu Svetom Nikoli, nalazi se u starom gradskom jezgru. U kući slikara Vlaha Bukovca može se videti bogata zborka autorskih radova.

Letovanje u Cavtatu

Osim uživanja u upoznavanju istorijskih lokaliteta i dugim šetnjama pored mora, letovanje u Cavtatu može se upotpuniti i obilaskom obližnjeg Dubrovnika. U toku sezone su dostupni brojni organizovani izleti brodićem.

Gastronomska ponuda je izuzetno bogata, ako su uzme u obzir da je kuhinja Konavala jedna od najinteresantnijih u zemlji. Kombinacija dalmatinske i mediteranske kuhinje čini je specifičnom. Ništa manje kvalitetno nije ni vino iz ove regije.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Lily Vasquez (@lily_boysmom)

Naravno, tu su i plaže. Većinu ih karakteriše plitko more, kao i prisustvo kamenja. Mada, postoje i uvale koje su poznate po sitnom pesku. Na mnogim plažama u Cavtatu i okolini dostupne su atrakcije, namenjene primarno ljubiteljima sportova na vodi.

Kada se iz pravca Cavtata krene prema Mlinima, nailazi se na plažu koja važi za najlepšu u tom delu zemlje. Plaža Plat je prekrivena šljunkom i čine je nekoliko manjih divljih plaža.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BTW

    16. avgust 2021 | 22:01

    Lungomare, od Lovrana pa blizu Opatije , oko 12 km

  • ✍️

    18. avgust 2021 | 10:53

    Nešto naj lepše kad imaš šetalište kraj mora.👍

  • Valjevac 1

    16. avgust 2021 | 21:37

    Kako nisam evo i danas letovao neke kablove na tudjim autima u garazi🤣

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA