≫ 

Putovanja koja će promeniti vaš pogled na svet: 8 neverovatnih destinacija koje morate da posetite

Fotografije će vam biti savršene, a vratićete se puni utisaka sa željom da ih ponovo obiđete

  • 6
Bankok, Tokio, London, Madrid, Lisabon Glavni grad Španije Madrid je na 12. mestu liste Foto: Pixabay.com

Ako ste ljubitelj nesvakidašnjih doživljaja i zanimljivih aktivnosti, najpoznatije turističke destinacije neće vam biti dovoljne da zadovoljite svoju želju. Ukoliko želite da stvorite uspomene koje ćete pamtiti celog života i da iskusite jedinstvene načine za uživanje, treba da birate malo drugačije mesta, piše World Atlas.

Na ovih osam destinacija osećaćete se kao nigde drugde, a fotografije koje na njima napravite buknuće na vašim profilima na društvenim mrežama.

1) Lisabon, Portugalija

Lisabon, najveći grad u Portugaliji i njen glavni grad, bio je sa 3,3 miliona posetlica deveta najposećenija destinacija u južnoj Evropi 2017. godine. Ovaj grad koji se nalazi na brdima oko reke Taho, veoma je živopisan i poznat je po svojim muzejima svetske klase i istorijskim spomenicima i zamkovima. Ukoliko ga posetite, obavezno obiđite i lisabonski okeanarijum.

2) Bora Bora, Francuska Polinezija

Bora Bora je ostrvo površine 30,5 kvadratnih kilometara i nalazi se u Tihom okeanu. Jedno je od vodećih turističkih destinacija koje su poznate po svojim luksuznim apartmanima na vodi. Mnogi ovde dolaze na medeni mesec, a svi pričaju o koralnom grebenu koji se nalazi u njegovoj blizini i jedinstvenoj laguni. Ukoliko posetite ovo ostrvo, možete posmatrati kitove i delfine, ići na ronjenje ili na krstarenje ili posetiti kanjone iz Drugog svetskog rata.

Bora Bora ostrvo Foto: Pixabay

3) Amsterdam, Holandija

Amsterdam, grad koji se naziva i „Severna Venecija“, jedna je od najposećenijih destinacija u Evropi – godišnje kroz njega prođe više od pet miliona posetilaca. Sa svojim akademijama, univerzitetima, istraživačkim institutima, pozorištima i sa preko 40 muzeja, Amsterdam je kulturni centar Holandije. Prilikom posete možete se voziti i njenovim kanalima dugim skoro 100 kilometara, a ovaj grad se poredi sa Venecijom zbog svojih 90 ostrva koja su povezana sa 1.200 piktoresknih mostova. Amsterdam je poznat i po svojim festivalima i bogatom noćnom životu.

4) Dablin, Irska

Dablin je grad koji se nalazi na uzvišenjima oko reke Lifi u blizini Dablinskih planina. Jedna od najvećih atrakcija u gradu je fabrika piva „Guinness“ u čijem baru možete da probate piće koje se pravi u njoj, a tamo se nalazi i jedan od najpoznatijih barova u ovoj zemlji – „Temple Bar“. Ovaj grad ima veoma živopisan noćni život i poznat je kao najmladolikiji grad u Evropi sa 50 odsto stanovništva mlađeg od 25 godina.

Dablin Foto: Pixabay

5) Sveta Lucija

Ova ostrvska zemlja jedno je od najlepših karipskih ostrva. Najposećenija je od januara do aprila, tokom suve sezone, a popularno je zbog velelepnih plaža i pejzaža i tropske klime. U neke od atrakcija spadaju planine Pitoni, botaničke bašte, izvori sumpora, Nacionalni park Ostrvo golubova i kišne šume.

6) Kapadokija, Turska

Kapadokija je istorijsko mesto u Anadoliji u Turskoj. Ovde možete da naučite mnogo toga o turskoj kulturi i istoriji Osmanskog carstva. Najvažnije destinacije i gradovi u ovoj regiji su manastir Zelve, dolina Ihlara, Gormi i Urgjup. Kapadokija je poznata po svojim bajkovitim dimnjacima, geološkim formacijama koje su nastale tokom erozije i koje su drevne kulture iskoristile da naprave zamke i podzemne gradove.

Kapadokija Foto: Pixabay

7) Denpasar, Bali, Indonezija

Denpasar je grad u kom se može naći spoj tradicionalne lepote i modernog načina života. Najpoznatiji je po svojim peščanim plažama. Sanur plaža je savršena za sunčanje jer ima minrnije vode od onih koje okružuju Serangan i koje su dobre za surfovanje. Osim toga, tamo se nalazi najbolji centar za ronjenje na planeti, „Atlantis International“, a tu su i muzeji koje vredi posetiti.

8) Aspen, Kolorado

Aspen je zabačena regija u Stenovitim planinama u Koloradu. Ovo je jedna od omiljenih destinacija američkih turista, koje omogućavaju mnogo aktivnosti u prirodi. U njoj se nalaze četiri skijališta, a ovo je tokom 20. veka postalo jedno od omiljenih mesta poznatih ličnosti.

Video: Na kapiji Đerdapa i istočne Srbije: Golubac između istorije i budućnosti

V. T.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dušanka

    14. februar 2020 | 14:24

    Ja sam bila u Turskoj, Grčkoj i Kopaoniku i jel mogu sad na Instagram da stavim da sam pasionirani traveler ?

  • Vlada grobar

    14. februar 2020 | 14:57

    Meni se opet ide na Boru Boru... 😄😄😄 i juce mi se islo...

  • Nemanja

    14. februar 2020 | 13:10

    Letos bio u Lisabonu auu kakav grad.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA