≫ 

Tragom duhova Špicerovog dvorca: Od bisera arhitekture u Beočinu ostala je samo ruina

U Špicerovom dvorcu iz 19. veka danas ima više beskućnika nego turista

  • 6

Po ideji čuvenog arhitekte Imrea Štajndla koji je projektovao zgradu mađarskog parlamenta, u Beočinu je pre nešto više od 120 godina sazidan možda jedan od najlepših dvoraca koje Srbija ima.

Članovi porodice Špicer, nemačkih veleposednika koji su bili i jedan od vlasnika ovdašnje beočinske cementare, sazidali su davne 1898. ovo velelepno zdanje, koje danas jedva odoleva zubu vremena.

Špicerov dvorac, Beočin Dvorac zarastao u korov Foto: I. Nikolić

Nekada zamak iz bajke ispunjen elementima gotike, renesanse, romanike i baroka bio je mesto na kom su se održavali predivni balovi, a park oko njega mamio je uzdahe. Tako je bilo sve do Drugog svetskog rata, kada je, odlaskom Špicerovih 1941., zdanje korišćeno kao zgrada nemačke vojne komande.

Rat dvorac nije uništio. Naprotiv. Ponosno je sve preživeo.

Nakon 1945, tu su bili smešteni gradska biblioteka, Dom kulture, škola... Održavane su pozorišne predstave i organizovane književne večeri. Jedno vreme je služio i kao hotel, i na kraju je, devedesetih godina prošlog veka, doživeo najgoru moguću sudbinu – ostao je zapušten i prepušten rubu vremena.

Špicerov dvorac, Beočin Foto: I. Nikolić

Spomenik kulture bez namene

Iako je od 1997. proglašen za spomenik kulture, ovaj dvorac i dalje nije dobio svoju namenu. Baš zbog toga previše je izgubio. U poslednjih tridesetak godina iz njega su beskućnici, slučajni prolaznici, banditi i vandali, odneli sve što se odneti moglo. Uključujući i staru „žolnai“ kaljevu peć.

Jedino što je opstalo su goli zidovi i temelji, koji i dalje dokazuju kvalitet cementa koji se proizvodio u fabrici Eda Špicera. Stvarno, kvalitet za ponos! Tu je i poneki ornament da nas podseti kako je nekad izgledala demonstracija moći veleposednika.

Špicerov dvorac, Beočin Nekada mesto u kom su se održavali balovi, danas dom beskućnika Foto: I. Nikolić

Uprkos i akcijama naroda da se ovom dvorcu vrati stari sjaj, nije bilo pomaka. Jedino što je urađeno u proteklih nekoliko godina jeste delimično postavljanje novog krova, kako bi se zgrada zaštitila od daljeg propadanja. Od tih ulaganja možete videti samo nakucane daske i nešto novih crepova. Istina i u samom zdanju ima još crepova poređanih po razlupanim pločicama iz 19. veka. To vandalima valjda nije bilo interesantno da odnesu.

Špicerov dvorac, Beočin Delići vitraža koji su tu da nas podsete kako je zdanje nekad sijalo Foto: I. Nikolić

Iako su nekada bili zamandaljeni vrata i prozori, to nije sprečilo narod da tamo ulazi. A kada sada uđete u kostur Špicerovog dvorca, duša vas zaboli. Svuda ima đubreta, na zidu su ispisani grafiti, dubili su zaljubljeni i svoje inicijale i nemilosrdno čupali lajsne parketa.

Špicerov dvorac, Beočin Put u podrumske prostorije u kojima se beskućnici kriju od ljubopitljivih pogleda Foto: I. Nikolić

Dvorac dom beskućnika

U podrumskim prostorijama i sada možete da zateknete nekog nesrećnika bez doma koji mirno spava u ritama, ušuškan među lišćem koje propada kroz deo razvaljenih prijemnih stepenica. Ni gelendera više nema. Ostao je tek koji ukras da vam razbudi maštu šta je tu nekada zaista sve i postojalo, a bilo je mnogo toga.

Špicerov dvorac, Beočin Pre nekoliko godina delimično sređena krovna konstrukcija Foto: I. Nikolić

Osim „žolnai“ keramike iz dvorca je odnet i raskošan luster koji je svetlio frizure i raskošne haljine dama koje su plesale nekada davno u centralnom holu s kitnjastim balkonom, dok su prolaznici mogli da privire kroz prozorska okna različitih boja i oblika. Ostao je i kostur starog dvorskog kupatila i predivne pločice na ozidanoj kadi. Nazire se deo porodičnog grba, a jedan od ponosnih dimnjaka sada počiva na, u korov zarasloj, zemlji dvorišta.

Od turističke atrakcije do ruine

Ipak, i ovako ojađen i urušen i dalje mami poglede prolaznika. Dolaze ljudi iz čitave Srbije da izbliza vide čudo arhitekture koje oronulo viri iz zapuštenog dvorišta. Neko bi rekao da bi Austrijanci od ovog napravili turističku atrakciju, a samo Srbi ruinu.

Špicerov dvorac, Beočin Foto: I. Nikolić

Može da vam se dogodi, baš kao i nama, da na stepenicama dvorca ugledate mladu u veličanstvenoj venčanici, koja je došla tu bar da se fotografiše, kad već ne može u ovom nekada predivnom zdanju da izgovori sudbonosna „da“, kao što je učinilo na stotine parova pre kobnih devedesetih.

Špicerov dvorac, Beočin U napušteni dvorac je zalutala i jedna princeza Foto: I. Nikolić

Nekada tu svrate i porodice sa malom decom. Devojčice oduševljeno gledaju okolo, sve uzdišući pitaju majke da li su tu nekad dolazili prinčevi. Pod velom dečije mašte ostaje i nama samo da zažmurimo i zamislimo se kako je nekad ovaj dvorac izgledao u punom sjaju, dok su njime hodili Špicerovi, čiji potomci, tvrde upućeni, i dalje žive u Nemačkoj.

Špicerov dvorac Foto: Ljubica Samardžić/Memories by Tinkerllily

Upitali smo i Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika da li će ikada obnoviti ovo zdanje, ali do objavljivanja ovog teksta, odgovor nismo dobili.

(Ivana Nikolic/i.nikolic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zabrinuta

    1. mart 2020 | 23:35

    Tu sam nekada davne 1983 isla u muzicku skolu.Tu su se odrzavale i priredbe vezane za svaki drzavni praznik.Park tj deo gde je dvorac su drvoredi kestenja.Po uglacanim stazama su padali u opni zelenoj a mi klinci smo ih skupljali kao i prelepo lisce suskavo.Zalosno je sto je jedno takvo zdanje devastirano i ruinirano i sto bas niko to nije smatrao od vaznosti za restauraciju.Kada se setim tog vremena osecam se kao starica od 110 godina a ne zena od 44.Tuga ...

  • ivan pendelj

    28. jun 2020 | 17:26

    Ja sam rođeni Beočinac, išao sam u školu u dvorac, nešto najlepše što je Beočin imao, ali od dvorca je ostala samo ruina, koja će se na kraju srušiti, ali dvorac je slika Beočina, i od Beočina je nažalost ostala samo ruina, lopovi koji su se godinama otimali za vlast su pokrali što se pokrasti moglo, ali tako nam i treba, mi smo ih birali, teši me što bar neko uživa u prelepom kaminu što ga je ukrao iz dvorca, nije usključeno da je kamin još u Beočinu.

  • Srboljub

    2. mart 2020 | 08:23

    Ko zna zašto je to dobro? Da jeste tuga jeste ali da Nemci nisu počeli taj svetski rat još bi bili ovde i još bi u tom dvorcima njihova deca žvela a ovako ko od ove naše bede koju su nam ostavili pljačkajući i odnoseći u Nemačku sve vredno da im kuće i dvorce održava. Što nisu i njih poneli? Traže da im se imovina vrati? Pa kada vrate sve oteto i opljačkano mogu to tražiti. I naše mrtve? Dvorac jeste prelepo arhitektonsko delo ali nije ničie. Nikome ni ne treba verovatno a jedino tim jadnicima koji spavaju tu??? Pa prvo njima pomozimo a ne tudjoj zgradi. Neka Nemci je obnove ako je njihova? A opet napišite koliko je kuća opustelo i zaraslo u korov jer su Nemci od njihovih vlasnika sapun pravili?? Danas ti isti Nemci pišu da su Srbi genocidni, teroristi i siledžije? Da smo mi krivi a oni pravedni. I treba još da im dvorce čuvamo? Bog sve vidi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA