≫ 

7 junaka - jedno od 7 čuda Rusije: Legenda o šamanu koji je pretvorio džinove u kamene gromade

Posebna atrakcija za turiste

  • 0
Manpupuner, Rusija Foto: Youtube/Printscreen/ Aleksandr

Drugi najbrojniji narod nakon Rusa u Komi republici, smeštenoj na severu zemlje su Komi, po kojima i ova autonomna republika na ruskom tlu nosi naziv. Pretpostavlja se da naziv naroda, a samim tim i ovog konstitutivnog subjekta Ruske Federacije potiče od naziva reke Kama, koja je i najveća pritoka Volge.

Na udmurtskom jeziku pojam „kam“ se prevodi kao „velika reka“, te se shodno tome naziv naroda slobodno može prevesti kao „ljudi sa velike reke“.

Sedam kamenih stubova

Nekada davno su u neposrednoj blizini planine Volguski, koja se smatrala svetom živeli pripadnici plemena Mansi. Danas je to teritorija rezervata Pechoro-Ilychski na severu Rusije.

Članovi uralske plemenske porodice su bili i džinovi Samojedi. Njih sedam. I oni su bili izabrani da unište pleme Mansi.

Legenda veli da je jedan šaman, koji se smatrao vođom tih plemena, bio zadužen za bodrenje džinova, tako da je neprekidno udarao u bubanj i tako je hrabrio sedmoricu džinova da ne posustanu u svom naumu.

Budući da je planina Volguski smatrana svetom, kada ju je šaman ugledao, odjednom je prestao da udara u bubanj. Istog trenutka su se njih sedmorica pretvorila u kamene gromade.

Danas su to stene Manpupuner koje su, sa svojom visinom od 30 do 42 metra jedan od simbola Komi republike. Često ih nazivaju i Sedam junaka, a njihova starost se procenjuje na čak 200 miliona godina.

Ali tu nije kraj legendama koje se vezuju za ovaj neobičan predeo.

Do danas stručnjaci nisu pronašli adekvatno objašnjenje za nastanak ovih neobičnih, gorostasnih kamenih formacija, pa je to ono što dodatno podgreva maštu ljudi. Tako se, recimo može čuti legenda da upravo na tom nepristupačnom mestu obitavaju antički duhovi.

Kako do jednog od sedam čuda Rusije?

Posebna atrakcija je put do Manpupuner kamenih formacija.

Jedna od opcija jesu i obilasci motornim sankama, koji su namenjeni svim putnicima starijim od 15 godina. U jednoj grupi je prisutno od 4 do 12 osoba, a obilazak uključuje 6 noćenja. Za to vreme će učesnici uživati u lepotama severnog Urala.

Ova ekspedicija počinje od Ekaterinburga, dokle se očekuje da putnici stignu u samostalnoj režiji. Zatim se putuje u selo Vizhai, gde se gosti prijavljuju u turističku bazu. Dužina puta tog dana je oko 600 kilometara.

Nakon doručka sutradan će učesnici ekspedicije biti upoznati sa bezbednom vožnjom motornih sanki i osnovnim informacijama o putu. Dužina rute motornim sankama tog dana je oko 60 kilometara. Obići će selo Ushma, koje je bilo prvi zatvor u doba postojanja SSSR-a, a u kome danas živi nekoliko porodica autohtonog naroda Mansi.

Trećeg dana će motornim sankama preći oko 130 kilometara. Preći će, pored ostalog preko zaleđenih uralskih reka, ručaće u bazi Iljiča, na obali reke Lozve, dok ne stignu do naredne baze, u kojoj će prenoćiti.

Narednog dana konačno stižu do kamenih formacija Manpupuner. Tog dana je planirano preći oko 100 kilometara motornim sankama. Članovi ekspedicije još će se i popeti na vrh platoa, sa koga se pruža fenomenalan pogled prema jednom od čuda Rusije, i to pešačkom stazom dugom 800 metara.

Petog dana putnici kreću natrag utvrđenom rutom, uz još jedno noćenje. Tog dana bi trebalo da pređu motornim sankama put od oko 200 kilometara, a šestog oko 60 plus 120 kilometara automobilom.

Cena ovog zadovoljstva, koje je u ponudi na sajtu Russia discovery iznosi 1.990 evra. U cenu je uračunat smeštaj prema programu, zatim tri obroka dnevno, osim večere šestog i doručka sedmog dana putovanja.

Takođe je uračunato i iznajmljivanje motornih sanki, ali i grupne opreme, u vidu šatora, satelitskih telefona, motorne testere, generatora, radio stanica i ostalih, te naravno gorivo. Sem toga, u navedenu cenu je uračunata i usluga vodiča na engleskom jeziku, zdravstveno osiguranje i cena ulaznice za rezervat Pechoro-Ilychski, na čijoj teritoriji se i nalaze Sedam junaka.

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA