• 13

Ivana se zaputila na sever Dalmacije: Ono što je tamo videla i doživela zauvek će pamtiti

"Putovanje od Šibenika, preko jedne od najlepših plaža u ovom delu primorja, do posete dalmatinskom selu i Nacionalnom parku Krka, otvorilo je put prošlosti kroz mesta u kojima smo rasli, zaljubljivali se, sunčali, kupali i udisali božanstvene mirise borova koje smo decenijama kasnije čuvali u sećanju"

  • 13

Ivana Kovačević je veliki zaljubljenik u putovanja. Poslednjih dana proleća boravila je na Hrvatskom primorju, gde su generacije rođene sedamdesetih i osamdesetih rado odlazile na letovanje, a odnedavno se iznova vraćaju u Dalmaciju da ožive stare uspomene.

Ivanina prva stanica u Dalmaciji bio je Šibenik, a onda ju je put vodio do jednog sela, potom do jedne od najlepših plaža na ovom delu Hrvatskog primorja, preko veličanstvenog Nacionalnog parka Krka, do restorana koji s pravom spada u sam vrh severnodalmatinske kuhinje.

Ovo su njene impresije sa putovanja po severnoj Dalmaciji.

Ostalo mi je još nešto starog godišnjeg odmora i, s obzirom na to da je počelo otvaranje granica, isplanirala sam naš odlazak u Mađarsku. Međutim, vremenska prognoza se početkom juna ozbiljno umešala u te planove, pa smo bukvalno dva dana pred put rešili da idemo za Hrvatsku (tamo će sve vreme sijati sunce).

Stavljam svoje želje na papir, a onda zovem dragog prijatelja i velikog putnika M. koji je rodom iz Dalmacije da mi da poneki savet. M. mi standarno pravi celokupni plan i daje savete i sugestije (uz opasku da treći put idemo na more u ovoj godini i kako mi kontinentalci (Srbi) moramo da umočimo noge u more kad god nam se ukaže prilika). Šalu na stranu, dobili smo detaljne upute i krećemo.

Od Beograda do Šibenika stižemo dobrim auto-putem za sedam sati vožnje. Dočekuje nas grad pod punim mesecom. Šibenik je mali turistički grad na Jadranskoj obali, na ušću reke Krke, smešten u slikovitom zalivu. Osvojio nas je na prvi pogled.

Šibenik; foto Ivana Kovačević

Sezona još nije počela, tako da samo mali broj nemačkih turista i mi lutamo šibenskom rivom i uskim ulicama starog grada koji ima bogatu istoriju. Šibenik nam je ponudio mnogo božanstvenih mesta koje vredi posetiti i doživeti.

Šibenik; foto Ivana Kovačević

Grad krase četiri tvrđave, nezaobilazne atrakcije s pogledom od kog zastaje dah. Šibenik je jedini grad u Hrvatskoj sa dva UNESCO zaštićena spomenika: katedrala Sv. Jakova i tvrđava Sv. Nikole.

Katedrala je jedinstvena zbog toga što je u potpunosti izgrađena od kamena.

Seli smo preko puta te renesansne građevine u kafe Vjećnica i uživali u pogledu. M. nam je sugerisao da je to jedini kafić u Evropi u kome možete popiti kafu po “normalnoj ceni”, s obzirom na to da se nalazite u blizini ovakve građevine.

Tvrđava Sv. Mihovila izgrađena je u 13. veku, najstarija je šibenska tvrđava i sa njom počinje istorija Šibenika.

Tvrđava Sv. Ivana i tvrđava Barone bile su veoma važne za odbranu grada od Turaka u srednjem veku, izgrađene 1646. godine. Sa tvrđave Barone se panoramski vidi čitav grad i kanal Sv. Ante.

Tvrđava Sv. Nikole je atrakcija koja dočekuje putnike sa mora. Nalazi se na ulazu u kanal Sv. Ante. Odlično je sačuvana, a postoji i staza za šetnju od Šibenika do tvrđave. Panoramski pogled na Šibenik pruža se velikim delom staze i sa nekoliko vidikovaca. Nama je trebalo oko 90 minuta lagane šetnje iz centra grada da stignemo (oko 4,5 km).

Na kraju staze i kanala nalazi se tvrđava Sv. Nikole, UNESCO zaštićen spomenik. Izgrađena je u 16. veku i služila je za obranu od Turaka. Na tvrđavu se ne može ući kopnenim putem.

Šibenik; foto Ivana Kovačević

Sledeća stanica nam je bila dalmatinsko selo u Solarisu. Mesto koje nas je vratilo nazad kroz vreme. Šetnjom uskim kamenim ulicama kroz selo saznali smo i videli kako se nekada tkalo, pravilo maslinovo ulje i vino.

Tradicionalne kamene kuće dočarale su nam poseban ambijent. Posetili smo mesto gde žive stari običaji i oduševili se. Naravno, kad smo već tu, vreme je i za kupanje u, u tom momentu, hladnom Jadranskom moru.

Dalmatinsko selo u Solarisu; foto Ivana Kovačević

Kaze M. mi u Šibeniku imamo Kubu. O da, plaža Jadrija je gradska plaža duge tradicije. To je svojevremeno bilo mesto okupljanja mladih generacija, mesto odrastanja, prvih ljubavi, zabave i sporta. Tako bar tvrde stariji Šibenčani i prepričavaju dogodovštine sa Jadrije.

Plaža je danas dobro mesto za jedrenje na dasci i, naravno, za slikanje.

Šibenik; foto Ivana Kovačević

Meni se posebno dopala, nekako me je vratila u prošlost, u detinjstvo. Miris borova i mora dok sunce prži i čuje se zvuk cvrčaka. Za mene, to su nezaboravni mirisi i zvuci detinjstva.

Šibenik; foto Ivana Kovačević

Nedaleko od Šibenika se nalazi i nacionalni park Krka. Iako nam je bio na listi, razmišljali smo da li da izdvojimo jedan dan i za njega. Sva sreća, pa smo presekli: “Biće nam krivo ako ne svratimo”. I, naravno, nismo pogrešili.

Nacionalni park Krka prepun je zapanjujućih mesta.

Prostor za posetioce osmišljen je za bliski i predivan kontakt s prirodom. Staze, vidikovci i beskrajno zanimljiva pešačka staza. Cela staza je u stvari put na kom smo uživali u bioraznolikosti i vegetaciji.

Nacionalni park Krka; foto Ivana Kovačević

Skradinski buk najveći je slap na Krki. Širok je 400 metara i ukupne visine oko 46 metara. Prekrasna slika i sila prirode.

Skradinski buk; foto Ivana Kovačević

Baš smo se umorili i iscrpeli, pa je klopa u konobi kontinentalne dalmatinske kuhinje Vinko, njihov teleći rižoto koji nas je vratio u život, bila za čistu desetku. Nije ni čudo što imaju Mišelinovu preporuku.

Ostavljamo iza sebe Šibenik, grad uspomena i sećanja na mirise detinjstva.

Šibenik; foto Ivana Kovačević

Otvorili smo put prošlosti kroz mesta u kojima smo rasli, zaljubljivali se, sunčali, kupali i udisali božanstvene mirise borova koje smo decenijama kasnije čuvali u sećanju.

Put nas u narednim danima vodi ka Splitu

Preuzeto sa bloga: www.mojeputovanje.net

Video: Srbi i Hrvati se svađaju zašto letuje tamo, dok fudbaler Zvezde uživa na Hvaru sa devojkom

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goca

    Prelepo Hvala Ivana

  • Setac

    Sledeći put idi i do Jadovna,Jasenovca,Stare Gradiške...A,u Srbiji poseti lepote: Golubacku,Smederevsku tvrđavu,tvrđavu Ram,Zlotsku pećinu,Srebrno i Borsko jezero,Palić i okolinu,Staru planinu,Divcibare,splavari po Drini...E,moja Srbijo hranis ljude a,oni vole tudje!

  • Vuk

    Hahahaha, Ivana se kroz Berane šeta?!?!?!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima