≫ 

Letovanje u Atini je "3 u 1": Kakve su plaže, cene i šta vas očekuje na odmoru u grčkoj prestonici

Ako želite da upoznate pravu Grčku, uživate u arheološkom bogatstvu i fenomenalnim plažama, pakujte se i krećite put Atine

  • 1
Atina, Grčka Foto: Aleksandra Blažević

Letovanje za mnoge naše turiste, barem kada je Grčka u pitanju, vezano je najpre za sever zemlje i za nekoliko ostrva. Sve to, naravno, ne znači da srpski turisti ne letuju i u drugim delovima zemlje. Letuju, naravno, ali u ne tako velikom broju.

Oblast Halkidikija, ostrva Krf, Zakintos i Tasos su ipak na vrhu liste destinacija na kojima odmaraju turisti iz Srbije.

Letovanje u prestonici Grčke

Ukoliko nekome kažete da je vaš izbor za letovanje malo drugačiji i da ste odlučili da odmarate u "gradskoj džungli", kako često nazivaju Atinu, možda će pomisliti da ste malo skrenuli sa puta. Jer kakav je to odmor, tokom koga se probijate kroz gradsku gužvu i more turista iz celog sveta, da biste došli do plaže?

Međutim, ono čime Atina nagrađuje sve posetioce, bez izuzetka, jeste idealan spoj odmora i uživanja u znamenitostima, ali i u duhu jedne prestonice.

Ipak, ako ste ljubitelj odmora u pravom smislu te reči i želite samo da se kupate i sunčate, eventualno prošetate uz more, onda Atina definitivno nije dobar izbor za odmor. Ali ako želite da upoznate pravu Grčku, uživate u arheološkom bogatstvu i nije vam mrsko da utrošite malo vremena kako biste stigli do fenomenalnih plaža, pakujte se i krećite put grčke prestonice.

Razlog zbog koje potpisnik ovih redova odlučuje ove godine da odmara baš u Atini je ipak nešto ličnije prirode. Prošlo je više od godinu dana od kako nisam videla svoje prijatelje i rođake koji žive u prestonici Grčke, pa je to i presudilo. I zaista, kao i uvek prilikom posete ovom gradu, nikada ne zažalim što odmor nisam provela na nekoj drugoj, standardnoj letnjoj destinaciji u Grčkoj.

I Atina ima plaže

I to kakve plaže! Mada mnogi misle da je boravak u grčkoj prestonici najpre usmeren na razgledanje znamenitosti, Atina se može pohvaliti fenomenalnim plažama.

Istini za volju, do njih je potrebno voziti se automobilom ili gradskim prevozom oko pola sata. Ali, verujte, vredi svakog truda.

Ono što se mora naglasiti jesu aktuelne epidemiološke mere, koje su mnogo strožije kontrolisane u grčkoj prestonici nego u letovalištima, čini se. Ni u jedan zatvoreni prostor neće vam biti dozvoljeno da uđete ako ne nosite zaštitnu masku.  Možete se buniti koliko god želite - bićete zamoljeni da je stavite ako želite da uđete u prodavnicu, unutrašnjost kafića, gradski prevoz ili bilo koji zatvoren prostor.

Grci su vrlo disciplinovani po tom pitanju, a i nama nije bio problem da to prihvatimo. Pravila su takva i vaše je da ih poštujete ili da platite kaznu, koja u ovom trenutku iznosi 300 evra. Pa ako baš i želite da bacite novac na tako nešto, slobodno, ali to vam niko ne može savetovati da učinite. Ako već posećujete neku zemlju, red je da poštujete pravila koja u njoj važe, bez obzira na to da li vam se dopadaju ili ne.

Na otvorenom nije obavezno nošenje maski. Mada, ako želite da uđete u unutrašnjost kafića, recimo, kako biste otišli u toalet, vrlo je verovatno da će vas neko od osoblja ljubazno zamoliti da stavite masku ukoliko to već niste učinili.

Plaže u blizini Atine priča su za sebe.

Vrlo je verovatno da će vas svojom lepotom i uređenošću prijatno iznenaditi. Ali, možda će vas iznenaditi i cene. Primera radi, na plaži u Paleo Faliro cena kompleta od dve ležaljke i suncobrana je 16 evra. Potpuno je svejedno da li ste došli na plažu rano ujutru ili kasno popodne, jer je cena istovetna.

Na sreću, tu postoji i plažni bar, u kome možete popiti piće za stolom ili prezalogajiti, bez iznajmljivanja ležaljki. Samo budite spremni da za piće izdvojite isto onoliko, koliko biste izdvojili da ga pijete u strogom centru Atine.

Naravno da na svakoj plaži postoji i deo na kome možete slobodno koristiti svoje suncobrane i peškire.

Ukoliko želite da posetite neke od ekskluzivnijih plaža u blizini grčke prestonice, pripremite se i za ekskluzivnije cene, ali i za naplaćivanje ulaska na plažu.

Šta videti u grčkoj prestonici?

Možda bi pravilnije bilo pitati šta ne videti u Atini? Gde god se okrenete, naići ćete na neku kulturnu, istorijsku ili gradsku znamenitost.

Nažalost, zbog visokih temperatura poseta Akropolju, kao simbolu grada, često se ograničava u toku letnjih meseci. Ali to ne znači da ne možete posetiti muzej Akropolja, prošetati do brda Filopapus ili četvrti Monastiraki i uživati u pogledu na ovo neverovatno arhitektonsko utvrđenje.

Atinska Plaka, poput beogradske Skadarlije opčinjava mnoge turiste. Brojne taverne sa fenomenalnim specijalitetima grčke kuhinje čine ovu četvrt najposećenijom u gradu.

Ako imate tu sreću da poznajete nekoga u Atini, onda će vam otkriti čari grada na pravi način. Tako ćete saznati gde se nalazio zatvor u kome je nekada boravio Sokrat ili gde se smatra da mu je bila kuća. Čućete i zbog čega golubovi ne sleću na Akropolj i zbog čega se veruje da karijatide „plaču“. Videćete i gde nalazila stara atinska opservatorija, posetiti Nacionalni arheološki muzej ili uživati na pijaci antikviteta u četvrti Monastiraki.

Saznaćete i šta predstavlja spomen ploča podno Akropolja, a možete prošetati i uskim sokacima jedne od najstarijih gradskih četvrti, čuvene Anafjotike.

Možda ćete prošetati i do Psirija, četvrti poznate i po fenomenalnim ukrasima, ali i po odličnim kafićima. Podrazumeva se da ćete prošetati i do ulice koja se nalazi u strogom centru grada i nosi naziv po vođi Prvog srpskog ustanka.

Sve to je tek manji deo onoga što Atina nudi svojim posetiocima. Ali ono što svako nosi iz grčke prestonice jeste sećanje na duh koji u njoj vlada i koji na pravi način oslikava svu lepotu grčke istorije, kulture i tradicije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Meda

    13. avgust 2021 | 11:00

    Na plažu ne idem ni kolima ni tramvajem ,idem peške na plažu na Paleo Faliru ,koja mi je udaljena od stana oko 120 metara .Inače sam kod ćerke i unučića u gostima ,gde godišnje boravim oko 7 do 8 meseci.Predivno je

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA