≫ 

Za 6 godina obišao je ceo svet: Nije imao sponzore, evo kako je zaradio za putovanja

Britanac Džejms Asquith je imao 24 godine i 192 dana kada je postao Ginisov rekorder, kao najmlađi muškarac koji je 8. jula 2013. godine posetio Mikroneziju, kao poslednju suverenu zemlju koju nije imao prilike da obiđe

  • 0

Tokom protekle godine je uglavnom bio kod kuće, ali je ove godine slavio rođendan u Dubaiju. Zatim je poslovno bio u Parizu, Frankfurtu i u Južnoj Africi. Trenutno je u Londonu. I sve to je tek manji deo destinacija koje je imao prilike da poseti Džejms Asquith, izvršni direktor i osnivač sajta za putovanja Holiday swap i nosilac Ginisovog rekorda kao najmlađi muškarac koji je posetio sve suverene zemlje na svetu.

Džejms sada ima 32 godine. Imao je 24 godine kada je mogao da se pohvali time da je sve te zemlje obišao. Pre njega, najmlađi muškarac koji je to uspeo da učini imao je 37 godina.

Za ovaj podvig bilo mu je potrebno ukupno šest godina.

Putovanja na njegov način

Kako je Džejms izjavio za Euronews Travel, nije to uradio da bi postigao rekord. Jednostavno je želeo da sve te zemlje obiđe, a ne samo da stigne do granice i da se time posle pohvali.

- Sve je počelo u leto nakon moje prve godine na Univerzitetu u Londonu - kaže Džejms.

- Moji najbolji prijatelji i ja smo otišli u jugoistočnu Aziju i tamo smo volontirali. Gradili smo kuće. Naravno, nismo imali pojma šta radimo, ali smo dali sve od sebe. To je bilo moje prvo iskustvo vezano za putovanja.

Prekretnica se dogodila ubrzo, dok je bio na drugoj godini studija. Kako je objasnio, počeo je da razmišlja drugačije, ostavio knjigu i otišao na londonski aerodrom. Na putovanju je bio narednih pet meseci.

Isto to je ponovio i tokom treće godine studija. Potom se zaposlio kao investicioni bankar. Imao je tu sreću da njegov šef ima razumevanja za njegove poduhvate, pa je mogao da ide na duga putovanja.

Ipak, bilo je nekih zemalja koje nije mogao da obiđe, jer nije imao dovoljno novca. Zato je sačekao da zaradi više, kako bi mogao da sebi priušti i putovanja na te destinacije.

Postignut Ginisov rekord

Zvanično je imao 24 godine i 192 dana kada je postao Ginisov rekorder, kao najmlađi muškarac koji je 8. jula 2013. godine posetio Mikroneziju, kao poslednju suverenu zemlju koju nije imao prilike da obiđe.

Budući da ne potiče iz finansijski jake porodice, Džejms je od malih nogu nastojao da pomogne roditeljima, ali i da zaradi. Kada je imao samo 12 godina, počeo je da pere automobile. Prvih zarađenih 120 funti dao jemajci, ali je ona odlučila da mu otvori račun. Onda je radio i mnoge druge poslove, od kojih je imao kakvu-takvu zaradu.

- Otišao sam u finansije, jer sam želeo da trgujem akcijama. Uložio sam sav svoj novac u akcije i to usred finansijske krize 2008. godine. Ispalo je da sam zaradio dosta, ali sam dosta i izgubio, što je za mene bila odlična lekcija – objasnio je Džejms i dodao:

- Nakon što sam se suočio sa gubitkom, ostalo mi je malo i pomislio sam: Umesto da ovo iskoristim za kupovinu kuće, iskoristiću ga da vidim svet.

Ni za jedno putovanje nije tražio sponzore. Kako navodi, želeo je da pokaže ljudima da je to moguće da izvede i sam.

Nova ideja za putovanja

Mada je sve to bilo vrlo zanimljivo, Džejms je spontano doneo odluku da putovanja uključi i u svoj posao.

Internet sajt Holiday Swap je zapravo platforma koja pruža mogućnost ljudima da jednostavno zamene svoje domove i da to učine potpuno besplatno.

Trenutno je ponudom obuhvaćeno 185 zemalja, za šta im je bilo potrebno tri godine. Ali kako je Džejms naveo, ponuda neprekidno raste.

Video: Na ovakvom mestu zaboraviš na sve: Sedneš, ćutiš i uživaš, dok pogled pred tobom puca

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA