≫ 

Karipsko letovalište koje je opčinilo Kolumba: Upoznajte Srebrnu Obalu Dominikane

Kada se iskrcao na tom delu ostrva, Kolumba su dočekali pripadnici domorodačkog naroda Taino

  • 1
Karibi priča Foto: Ivan Andrejić

Nije bez razloga još Kolumbo bio opčinjen otkrićem predela podno planine Izabel de Tores. Baš iznad danas poznatog letovališta Dominikanske republike ugledao je Srebrnu Obalu. Upravo tako se bukvalno prevodi naziv Porto Plate, letovališta na ovom karipskom ostrvu, kojim su mnogi turisti, malo je reći, opčinjeni.

Kada se iskrcao na tom delu ostrva, Kolumba su dočekali pripadnici domorodačkog naroda Taino.

Legenda kaže da je čuveni istraživač mislio da je otkrio Indiju. Zapravo je otkrio karipski raj, ali je u svoju zemlju poneo ne samo dobre utiske o novim otkrićima, nego i zlato, ćilibar i druga bogastva.

Karibi priča Foto: Ivan Andrejić

Srebrna Obala danas je poznato letovalište

Smeštena na severnom delu Dominikanske Republike, Porto Plata danas je jedno od omiljenih letovališta, posebno za američke turiste. Brojni rizorti visoke kategorizacije čine ovo mesto pravim rajem na zemlji.

Na lokalitetu La Isabela, u zapadnom delu grada nalazi se i prvo naselje, koje je sagrađeno još u vreme kada je Kolumbo otkrio taj deo sveta. U obližnjem gradu Porto Plata može se videti i bogato kulturno i istorijsko nasleđe, koje osim brojnih muzeja, čini i živopisna, karipska arhitektura.

Ipak, ono što opčini svakog posetioca ne samo Porto Plate, nego i čitave zemlje, jeste lokalno stanovništvo. Uvek spremno za osmeh i pesmu, upotpunjuje utisak i čini da turisti zaista uživaju.

Na samom kraju 15. veka, tačnije 1492. godine je Kolumbo ugledao srebrni odsjaj oblaka nad planinom Izabel de Tores, koja nadvisuje ovo, danas poznato karipsko letovalište. Članovi ekspedicije su nakon iskrcavanja upravo tu sagradili prvu crkvu, a ostrvo su nazvali Mala Španija, odnosno Hispanjola.

Nakon Španaca, ostrvo su pokušavali da osvoje i drugi narodi, da bi 1844. godine Dominikanska Republika i zvanično stekla nezavisnost. Uticaj kultura brojnih osvajača vidljiva je i danas.

Karibi priča Foto: Ivan Andrejić

Kako prenosi portal Kulturizam, Porto Plata je savršen primer kulturnog turizma na Dominikani. Muzej ćilibara je posebno atraktivan, kao i arhitektura grada, u kojoj je vidljiv uticaj drugih naroda i kultura.

Zanimljivo je pomenuti da su baš na ovom području ostrva snimani mnogi poznati holivudski filmovi.

Karibi priča Foto: Ivan Andrejić

Atrakcija u ovom delu Dominikane svakako ne manjka, a sada su i  lakše dostupne tim pre što je zemlja među prvima otvorila svoje granice za turiste. U tom delu ostrva naročito je popularan i eko turizam, a turistima se osim upoznavanja lepota nacionalnih parkova nude i druge atrakcije u vidu skakanja sa vodopada ili zip-lajna. U mnogim rizortima im se nudi mogućnost da gledaju kako se pripremaju tompusi i da degustiuraju rum, koji se u tom delu sveta proizvodi.

Video: Bogata istorija i snažno prijateljstvo sa Srbima: Evo zašto morate da posetite Krf

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA