≫ 

Država koju vam ne bi palo na pamet da posetite, a nameće se kao jedna od vodećih destinacija

Imate li uopšte želju da posetite ovu državu?

  • 3
Pakistan foto: pixabay.com

Na preko 800 hiljada kvadratnih kilometara se prostire Islamska Republika Pakistan. Zvanično je po broju stanovnika šesta zemlja na celom svetu. Ujedno je i među zemljama, koje su naseljene muslimanskim življem druga na svetu, a odmah nakon Indonezije.

Sem sa Kinom i Iranom, Pakistan se graniči i sa Indijom i Avganistanom. Zahvaljujući tako velikoj površini, zemlja se može pohvaliti i planinama i ravnicama, ali i odličnim plažama, budući da ima izlaz na Arabijsko more. Interesantno je da se preko 100 planinskih vrhova, koji su na nadmorskoj visini većoj od 7 hiljada metara, nalaze na području Pakistana.

Sedma po veličini u celom svetu među plodnim pustinjama je smeštena u provinciji Sind, koja se nalazi u južnom delu ove države. 

Sem glavnog grada, Islamabada, teritorija Pakistana obuhvata i provincije Sind, Beludžistan, Pandžab i Hajber – Pahtunva. Do 2018. godine su se u sastavu zemlje nalazila i Plemenska područja, koja su bila pod federalnom upravom.

Pakistan kao turistička destinacija

Kao jedna od najvećih prednosti za obilazak brojnih znamenitosti i prirodnih lepota, u kojima Pakistan sigurno ne oskudeva, se navodi gostoprimstvo lokalnog stanovništva. Oni koji su bili te sreće da dobiju priliku da se lično upoznaju sa lepotama ove zemlje su saglasni u tome da je neposrednost stanovništva dovela do mnogo lakšeg snalaženja stranih turista.

Prikazujući ukratko razvoj turizma u ovoj zemlji, sajt skift.com navodi još neke bitne razloge, zbog kojih se pretpostavlja da će u budućnosti Pakistan zaista biti hit destinacija. Čak se na 6 lokacija u zemlji mogu naći znamenitosti, koje se nalaze na listi Svetske baštine UNESKO, a na preliminarnoj listi ove institucije se nalazi još 26 lokacija. 

Pakistan foto: pixabay.com

Sa ciljem promovisanja Pakistana kao atraktivne turističke destinacije, Vlada zemlje ulaže i novčana sredstva i ljudske resurse za poboljšanje ponude. A upravo to je dovelo do toga da magazin “Forbs”, ali i poznati sajt o putovanjima “Conde Nest Traveller” proglase upravo Pakistan kao jednu od hit destinacija za 2020. godinu.

Pomenuti sajt navodi i da je Imran Khan, premijer Pakistana, učestvujući na nedavno održanom Svetskom ekonomskom forumu u švajcarskom gradu Davosu istakao da veliki potencijal razvoja zemlje vidi upravo u napretku u sektoru turizma, koji je i te kako uočljiv.

Problemi?

Međutim, ne treba zaboraviti ni probleme sa kojima se ova zemlja susreće, a što se sigurno u velikoj meri odražava i na kvalitet turističke ponude. Slabo razvijena infrastruktura, manjak kvalitetnih smeštajnih jedinica, ali i kvalifikovanih radnika u oblasti turizma se sasvim sigurno negativno odražavaju na turizam i njegov razvoj. Ali, zemlja teži da napreduje, pa se očekuje da u budućnosti neki od najpoznatijih svetskih hotelskih lanaca budu dostupni i u Pakistanu.

Bilo kako bilo, Pakistan teži unapređenju turističke ponude, jer prirodnog potencijala ima sasvim dovoljno, a turistima ostaje da u svoj itinerer uvrste i ovu interesantnu zemlju što je moguće pre.

Video: Pakistanac Azer liči na našeg poznatog pevača: Srbija je najlepša zemlja, zvaću se Željko!

 

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srboljub

    15. februar 2020 | 17:34

    Ne pada mi napamet a i neće!

  • Aleksandar

    23. februar 2020 | 12:19

    Ne samo Pakistan, ceo srednji i daleki istok su fenomenalni sa stanovista turizma. Uvek bi rado menjao citavu nedelju u Rimu, Parizu, Berlinu za samo jedan dan u Islamabadu. No za nase turiste to nije bas jeftina avantura. Imao sam tu srecu da radim godinama u tom delu svetu i da nije toga sumnjam da bih mogao da priustim takvo putovanje. Ali vredi svaku paru.

  • Дејан Младеновић

    25. februar 2020 | 14:22

    Тај Пакистан ноје ни постојао до 1945г, створили га тада енглези и американци

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA