≫ 

Koje destinacije su bile u trendu pre 25 godina, a koje su danas?

Svesni smo svi činjenice da se navike ljudi, a i njihova interesovanja u određenim epohama menjaju

  • 1
retro plaža foto: pixabay.com

I dok je ranije bilo uobičajeno da turisti iz naše zemlje letuju u crnogorskim ili hrvatskim letovalištima, te ređe u Grčkoj, danas je situacija drugačija. Nije ni malo čudno što postoje ljudi, koji sebi mogu da priušte i letovanje na nekim dalekim destinacijama, što ranije nisu mogli ni da sanjaju. 

Kakve su navike imali turisti pre 25 godina ?

Avionske karte su u prošlosti bile san mnogih, jer je njihova cena bila izuzetno visoka. Tako su prevoz avionom mogli da priušte samo oni sa najvišim primanjima. Zato se ranije putovalo obično sopstvenim automobilom, kao i vozom ili autobusom.

Kako navodi britanski "Telegraph", ranih 80-ih su avionske karte od Londona do Njujorka bile skuplje čak tri do četiri puta nego danas.

Inače se podaci o putnicima koji pristižu u Veliku Britaniju i iz nje odlaze prikupljaju od 1961. godine. Tako je na osnovu podataka iz Međunarodne ankete o putnicima, a kako navodi pomenuti sajt utvrđeno da su Britanci 1979. godine imali jedno putovanje u inostranstvo na svakih 3,6 stanovnika. Međutim, prema podacima iz te iste ankete, koja je sprovedena tokom 2018. godine, broj je porastao na više od jednog putovanja u proseku i to za svakog stanovnika Velike Britanije. 

Kada je u pitanju naša zemlja, poznato je da se avionski prevoz mnogo ređe koristio, a podrazumevala su se putovanja sopstvenim automobilom, u većini slučajeva.

Što se tiče destinacija, pre otprilike 25 godina su mnogi srpski turisti letovali mahom na području Crne Gore, a bilo je i onih koji su počeli ili nastavili da otkrivaju Grčku. 

Treba imati u vidu i to da je pre 25 godina u našoj zemlji finansijska i politička situacija bila prilično nepovoljna, tako da su i letovanja, te odmori uopšte bili zastupljeni u manjoj meri.

Kako stvari stoje danas?

retro plaža foto: pixabay.com

Zahvaljujući boljoj finansijskoj situaciji pojedinaca, sve je više ljudi koji sebi mogu da priušte i neka putovanja do egzotičnih destinacija.

A kada je reč o uobičajenom letnjem odmoru, mnogi srpski turisti se najpre odlučuju za grčka letovališta, što zbog blizine, što zbog navike. Takođe je sve više u modi i letovanje u Sloveniji, ali i u Turskoj i u Hrvatskoj, kao i u Egiptu u Bugarskoj. 

Sasvim je očekivano da se želje ljudi, ali i njihove mogućnosti menjaju sa godinama, pa nije ni malo za čuđenje što je sve više srpskih turista, mogu sresti u brojnim letovalištima širom sveta.

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • majche

    14. februar 2020 | 16:51

    Ja sam 80-ih putovala avionom, a moji nisu bili dubokog dzepa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA