• 0

Hodočasnici su ovde tražili spas: Magično velško ostrvo koje prati mračna legenda o ljubavi

Lokalni stanovnici ovde još uvek slave Svetu Dvinven, velšku zaštitnicu ljubavi...

  • 0

Ostrvo Landvin je natrpirodno mesto. Smešteno na krajnjem vrhu lepe plaže blizu sela Njuboro Voren, ovo parče kopna je idealno mesto za izlet u toku lepih vremenskih prilika, ali uzbudljivo i kad duva zimski vetar. Velike stene i mešavina istorijskih građevina čine ga pravim mističnim predelom za popodnevno istraživanje.

Landvin predstavlja mali deo zapadne obale ostrva Anglsi, severozapadnog Velsa. Za Landvin se vezuju razne legende, posebno za Svetu Dvinven, velšku zaštitnicu ljubavi, pandanu Svetom Valentinu. Njen sveti dan je 25. januar i Velšani tad slave sa cvećem i razglednicama.

Llanddwyn, ostrvo ljubavi

Foto: Wikipedia/Nabokov

Dvinven je živela u 5. veku nove ere i bila je jedna od 24 ćerke princa Brikana. Zaljubila se u mladog čoveka zvanog Maelon, ali je odbila njegovo udvaranje. Zavisno od legende koju čitate, ovo se desilo zato što je želela da ostane devica i postane monahinja, ili zato što je njen otac želeo da se uda za drugog.

Molila se da bude oslobođena nesrećnog života i sanjala je da će dobiti napitak koji će joj to obezbediti. Međutim, napitak je Maelona pretvorio u led. Dvinven se potom molila da joj budu uslišene tri želje: da Maelon oživi, da svi istinski ljubavnici pronađu sreću i da ona nikad ne poželi da se uda. Zatim se povukla na ostrvo Landvin kako bi živela kao pustinjak.

Hodočasnici su u velikim brojevima posećivali ovaj predeo i, na svetom bunaru na ostrvu, odavali počast Svetoj Dvinven. Predanje tvrdi da se vernost ljubavnika može razlučiti kroz kretanje jegulja koje žive u bunaru. Žena bi razbacala mrvice hleba po površini vode, a zatim na njih položila svoju maramicu. Ako bi jegulja uznemirila vodu, onda će ženin ljubavnik biti veran.

Llanddwyn, ostrvo ljubavi

Foto: Wikipedia/Nabokov

Posetioci bi ostavljali poklone u svetilištu, a ovo mesto hodočašća je postalo toliko popularno da je, za vreme Tjudora, predstavljalo najbogatiji kraj Velsa. Iz ovog razloga je bila finansirana kapela, koja je sagrađena u 16. veku na mestu originalne Crkve Svete Dvinven.

Llanddwyn, ostrvo ljubavi

Ruševine Kapele Svete Dvinven / Foto: Wikipedia/Noel.morgan2000

Ruševine ovog zdanja i danas se mogu videti na centralnom delu ostrva Landvin.

(D.V/Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima