≫ 

Neverovatna priča o najstarijoj italijanskoj piceriji u Njujorku: Počeli su sa 6 stolova

Ako ikada odete u Njujork ovo je mesto koje morate obići

  • 0
Mala Italija, Njujork Mala Italija, Njujork / pixabay.com

Jedan restoran već više od stotinu godina, u Aveniji Artur u Njujorku uspeva da očuva tradiciju prvih doseljenika iz Italije na tle Amerike. 

Otkud autentični italijanski restoran u Njujorku?

Predrgađe ovog američkog grada, u kome postoje brojne autentične italijanske prodanice i restorani se, vrlo slikovito zove Mala Italija.

Na svakom ćošku ćete ugledati boje italijanske zastave, ali tu možete kupiti i odličnu domaću testeninu, koju italijanski doseljenici u Ameriku prave prema receptima svojih majki i baka. Naravno da se u lokalnim prodavnicama može naći i maslinovo ulje i masline iz Italije, ali i italijanski kolači i vina, kao i drugi slani i slatki specijaliteti.

Brojne lokalne restorane, prodavnice sireva i ostalih proizvoda karakterističnih za Italiju je moguće tu posetiti. Posebno se izdvajaju poslastičarnice, u kojima i američki Italijani, ali i turisti iz celog sveta imaju priliku da uživaju u ukusima fenomenalnih italijanskih kolača i sladoleda. 

A kakva bi to italijanska četvrt bila, kada u njoj ne bi bilo i kafića, koji nude espreso, naravno.

Većina tih lokala je u porodičnom vlasništvu dugi niz godina, pa se posao prenosi sa generacije na generaciju.

Prva italijanska picerija u Njujorku

Kada su se preci italijanske porodice Migliuci, nakon boravka u Egiptu, doselili iz Napulja u Njujork i otvorili piceriju, verovatno nisu ni slutili da će postati takva atrakcija.

Mala Italija, Njujork Mala Italija, Njujork / pixabay.com

Kako je današnji vlasnik, Džoe Miljuci rekao za BBC, njegov pradeda, Mario je 1890. godine povredio ruku tokom puštanja vatrometa, pa je ostao donekle onesposobljen za rad. Stideći se toga, sa porodicom napušta Napulj i odlazi u Egipat. U Kairu otvaraju restoran sa italijanskim specijalitetima, a kasnije se njihov sin Đuzepe ženi Italijankom iz Napulja. Ubrzo se vraćaju u Italiju, pa zatim odlučuju da se presele u Ameriku.

U doba kada je njegov sin otovrio piceriju „Mario's“ u aveniji Artur, tadašnje naselje Belmont je bilo ništa drugo nego prilično loše uređeno pregrađe Njujorka. Picerija koju je ovaj Italijan otvorio je imala samo 6 stolova. Osim pice, koju je Đuzepe pravio, njegove majka i supruga su pripremale neke od specijaliteta iz Napulja. Njihov sin, takođe po imenu Mario je ispred restorana prodavao picu na parče za samo 5 centi.

Mario's, Mala Italija, Njujork Mario's Restaurant / printscreen/youtube/foodsoftheworld

Tridesetih godina prošlog veka, mlađani Mario zajedno sa bratom počinje da vodi porodičnu piceriju. Tada uvode i novine, pa proširuju prostor određenim brojem mesta. Nekako u to doba su mnoge poznate ličnosti grada Njujorka počele da posećuju restoran „Kod Maria“. Zabeleženo je da su, osim gradonačenika i guvernera, ovu piceriju posećivali i Elizabet Tejlor i Frenk Sinatra, ali i mnoge druge slavne ličnosti tog vremena.

Kada je Kopola odlučio da u ovoj italijanskoj piceriji snimi scenu u kojoj Al Paćino u čuvenom filmu „Kum“ ubija dvojicu, Mario je tu ponudu odbio, jer je rekao da mu to baš i ne liči na porodični film. 

Danas restoran vode Mariov sin Džo i njegova ćerka, koji zbog prirode svog posla nisu imali prilike da posete Napulj. Ali zato sa zidova ove interesantne picerije pomno posmatraju njihovi preci, nudeći priliku svakom posetiocu da sazna kako je ranije izgledao ovaj italijanski grad.

Kao razlog zbog koga je ovaj lokal toliko poznat, Džo navodi činjenicu da originalni recept nije promenjen od otvaranja i u tome upravo vidi tajnu uspešnosti porodičnog posla.

Video: Najbolju picu na svetu pravi Piroćanka: Sonja i njena porodica na testu spajaju Srbiju i Italiju

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA