≫ 

Oduzima dah! Podzemni zabavni park koji se nalazi na samo 440 kilometara od Beograda

Možete se voziti u vertikalnom točku ili u čamcu podvodnog jezera, 100 metara ispod zemlje

  • 3
Rudnik soli, Rumunija, Salt Mine Salina Turda in Romania Salina Turda / Foto: Wikipedia/Gabriel Tocu

Sa svojim modernim kafićima, plesnim festivalima i turističkim atrakcijama, Transilvanija više nije destinacija samo za Drakuline obožavaoce.

Njeni srednjovekovni dvorci su magični, a bajkovita seoca kao da su ostala u periodu vojvoda i uspona Vlaške. Međutim, manje je poznato da se ova svetska regija može pohvaliti i jednim velelepnim i nadasve jedinstvenim odredištem...

Reč je o podzemnom zabavnom parku koji se zove Salina Turda, a nalazi se 100 metara ispod zemlje.

Nalazi se 35 kilometara južno od drugog najvećeg rumunskog grada Kluž-Napoke, a na oko 440 kilometara od Beograda.

Ovo je jedan od najstarijih rudnika soli u svetu. Procenjuje se da Salina Turda postoji već 2.000 godina, i rudnik je radio sve do 1932. godine. Njegove velike pećine su predstavljale bunkere u toku Drugog svetskog rata, a kasnije za čuvanje sira.

Danas, Salina Turda je pretvoren u futuristički zabavni park koji doslovno oduzima dah. Nakon što se spustite strmim, skučenim tunelima, dolazite do visoke platforme koja nadgleda glavnu pećinu.

Turda Salina Foto: Pixabay

Veličina prostora je neverovatna. Dok gledate nadole kroz kaskadno spuštena neonska svetla, videćete zabavni park koji se nalazi 40 metara ispod vas.

Ako ste hrabri, do njega ćete se spustiti zastrašujućim drvenim prolazom. U suprotnom, postoji stakleni lift koji vodi do glavnog donjeg nivoa. Postoji jedan koji vozi i gore i dole, pa se pripremite da sačekate.

U luna-parku postoji teren za mini-golf, bilijarski i ping-pong stolovi, teren za rukomet i sala za kuglanje. Ono što posetioci najviše vole je vertikalni točak, nalik onom u Londonu, krajnje neočekivano ovoliko duboko pod zemljom Ruminije.

Rudnik soli, Rumunija, Salt Mine Salina Turda in Romania Foto: Wikipedia/Cristian Bortes

Međutim, ono što tek impresionira je podvodno jezero do kog vodi još jedan lift, pa ćete se naći 120 metara ispod zemlje.

Tu možete prepešačiti do malog ostrva odakle se možete voziti čamcem i istražiti najdalje obale lagune, ujedno se diveći "slanim vodopadom" koji buja iznad vaše glave.

Voda je toliko mirna i prozirna da imate osećaj da se beskonačno proteže.

Rudnik soli, Rumunija, Salt Mine Salina Turda in Romania Foto: Wikipedia/Ungureanu Adrian Danut

To je lepota Salina Turde. Usred vožnji i vrisaka, uživaćete u pogledu na umetnost, istoriju i prirodu. Stalaktiti vise sa mermernog svoda, dok stari vagoni podsećaju na težak posao nekadašnjih rudara.

Takođe, veruje se da je mikroklima unutar ovog mesta lekovita po zdravlje. Pojedini kažu da leči astmu i hronične kožne i disajne probleme. Ovo verovanje potiče od 1800-ih godina kad je poljski doktor Feliks Bozkovski primetio da rudari retko pate od oboljenja pluća.

Rudnik soli, Rumunija, Salt Mine Salina Turda in Romania Foto: Wikipedia/Cristian Bortes

Poznato je da rumunske porodice dovode svoju decu u Salinu Turdu, u nadi da će ovo antibakterijsko podneblje pročistiti njihove disajne puteve i okrepiti imuni sistem.

Kao što smo napomenuli, zabavni park je od Beograda udaljen oko 440 kilometara. 

Video: Svi bismo u ova sumorna jutra da se budimo ovako i da doručkujemo ispod površine mora

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA