≫ 

Putovanje od 952km za samo 10 sati iz Beograda? Budimo realni...

Neke agencije zaista preteruju kada kažu da do Istanbula možete stići za samo 10 sati

  • 2
Istanbul Istanbul / Foto: Pixabay

Iako nije prestonica zemlje, nekadašnji Konstantinopolj, danas Istanbul je grad, koji nikoga ne može da ostavi ravnodušnim. Smešten na dva kontinenta, azijskom i evropskom, smatra se pravim spojem zapadne i istočne kulture.

U njemu živi preko 13 miliona stanovnika. Za turiste iz celog sveta je ovo odlična destinacija, jer ima mnogo toga da ponudi i u kulturnom smislu, ali i u savremenom.

Ali, ima nešto u vezi sa Stambolom na Bosforu što zbunjuje mnoge turiste iz Srbije.

Kako je moguće da put od 952 km autobusom traje samo 10 sati?

Mnoge turističke agencije navode da putovanje autobusom do Istanbula traje svega 10 sati. Kažemo svega, zato što je u pitanju skoro hiljadu kilometara puta, plus zadržavanje na 2 granice. Logično je upitati se kako je to moguće?

Da bismo došli do zaključka da li su te informacije tačne ili ne, analiziraćemo čitavo putovanje, pa će se i odgovor nakon toga sam nametnuti.

Udaljenost između Beograda i Niša je oko 240 kilometara. Ukoliko nema gužve na putu, autobus bi trebalo tu deonicu d pređe za 2,5 do 3 sata. Od Niša do prelaza Gradina, koji se nalazi na granici sa Bugarskom, ima oko 100 kilometara, što je oko 1,5 sati vožnje autobusom. Većina prevoznika upravo tu pravi prvu pauzu, koja mahom traje oko pola sata.

Samim tim što najpre srpski carinici i granična policija, a zatim i bugarski, zahtevaju da svi putnici izađu iz autobusa i da svaki putnik izvrši overu pasoša na pultu, jasno je da će to trajati, pretpostavimo oko sat vremana, ako ne bude nekih nepredviđenih situacija.

Istanbul Istanbul / Foto: Pixabay

Većina turističkih agencija iz Srbije ima praksu da ne staje na pauze na teritoriji Bugarske. A pošto se obično iz Beograda kreće u kasnim popodnevnim časovima, to taman putnici mogu da odspavaju 365 kilometara puta kroz Bugarsku. Generalno, to znači još oko 4 sata vožnje.

Računajte još oko sat vremena zadržavanja na graničnom prelazu Kapikule, između Bugarske i Turske, jer i ovde treba da izađu svi putnici, kako bi im bili overeni pasoši. Takođe, turski carinici neretko zahtevaju da i autobus prođe kroz rendgen kontrolu, pa se i tu često izgubi oko pola sata.

Posle toga vas očekuje još 260 kilometara puta do Istanbula. Za to je potrebno još oko 3 sata vožnje, plus jedna pauza od oko pola sata, najčešće.

Dakle, definitivno je potrebno više od 10 časova da biste stigli od Beograda do Istanbula.

Istanbul Istanbul / Foto: Pixabay

A sve navedeno je ako je situacija idealna i pod uslovom da ne čekate skoro uopšte na granicama, što se ipak prilično retko događa.

Naravno, isto toliko vremena je potrebno i za povratak, mada posebno turski carinici umeju da budu neprijatni tom prilikom, jer dodatno pregledaju autobuse mahom zbog prenosa kupljene robe. A to ume da oduži u velikoj meri putovanje ka Srbiji.

Cena povratne karte Beograd – Istanbul – Beograd iznosi 7-320 dinara. U jednom pravcu karta košta 4-270.

Istanbul avionom

mačke Istanbul foto: pixabay.com

Budete li se odlučili da posetite nekadašnji Konstantinopolj avionom, svakako ćete se manje mučiti u putu, to je sigurno. Let do Stambola traje oko 1 sat i 40 minuta.

Cena povratne karte Beograd – Istanbul – Beograd se kreće od 17.700 do 23.600 dinara, što sve zavisi od avio-prevoznika, ali i od perioda realizacije putovanja..

Ako rezervišete kartu ranije, vrlo je moguće da ćete imati priliku da uštedite, jer mnoge avio kompanije daju popuste u određenom periodu.

Istanbul autobusom ili avionom?

mačke Istanbul foto: pixabay.com

Nemoguće je razrešiti ovu neodumicu.

Ako želite da putujete oko 15 – 16 sati autobusom i stignete u Stambol vrlo umorni, a istovremeno da uštedite nešto novca, onda je svakako bolja opcija autobus.

A ako ste spremni da se zarad komfora odreknete neke manje kupovine, onda se možete odlučiti za opciju da putujete avionom. Istina platićete avionsku kartu više, ali ćete u hotel stići odmorni i raspoloženi odmah za šetnju i druge aktivnosti, što se verovatno neće desiti ako putujete autobusom toliko sati.

Za koju biste se opciju vi odlučili? I ako ste već imali prilike da posetite Istanbul, podelite vaše utiske sa nama, pa da znamo koja je varijanta prikladnija.

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djole

    9. mart 2020 | 18:55

    E Pa onda za tu relaciju najbolje 3-4 osobe, i putovanje autom. I jeftinje i brze.

  • Naki

    23. avgust 2020 | 07:34

    Bili u novembru autobusom iz jagodine ima oko 800 kilomatra nije problem put problem su granice jer se tu ceka po par sati i kod bugara i kod turaka pa onda vozaci ispred nase granice staju besplatno jelo u kafani tu kao prave pauzu sat vremena i u odlasku i povratku bio motorom stigao za 7 sati u cugu maja meseca prosle godine a motorom predjes granicu za 10 minuta inace instanbul je prelep

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA