≫ 

Sve što ste želeli da znate o ruskom Diznilendu: Ulaznica će koštati čak 17.500 dinara

Fantastično Ostrvo snova otvoreno je prošlog meseca

  • 3
Moskva Moskva / pixabay.com

Dobro, možda ne baš Diznilend, ali svakako zabavni park koji u mnogo čemu podseća na njega. Ipak, Rusi ne bi bili Rusi kada ne bi bili originalni.

Svesni da je i Moskovljanima, ali i Rusima iz ostalih delova zemlje, kao i turistima, najpre neophodno ponuditi zabavne sadržaje, tvorci prvog ruskog tematskog parka, simbolično nazvanog Ostrvo snova su se potrudili da to učine na vrlo originalan način, a da istovremeno ne odstupe od negovanja tradicije i nacionalnog identiteta.

Ideju o osnivanju ovakve atrakcije u Rusiji je najpre predložio sovjetski predsednik Nikita Hruščov, 1959. godine i to neposredno nakon što se vratio iz posete Americi, ali mu to nije pošlo za rukom. Zatim je tu istu ideju pokušao da sprovede Boris Jeljcin, ali ni tada nije zaživela.

Zemljište koje je bilo namenjeno izgradnji takve jedne atrakcije u Moskvi je bilo čuvano sve do nedavno.

Kako izgleda Ostrvo snova?

Mnogi će reći da je nalik Diznilendu, ali ako se malo bolje udubite, shvatićete da je u pitanju izuzetno originalan projekat, vredan oko 1,5 milijardi dolara, koji samo na prvi pogled podseća na Diznilend.

Akcenat je na domaćoj proizvodnji, a kako navodi New York Times, u ovom tematskom parku je planirano prisustvo brojnih likova iz bajki. Ali ne onih, na koje smo navikli, već ruskih verzija tih bajki.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Остров Мечты / Dream Island (@dream_island_park) дана

Tako će, recimo dinosaurusi naseljavati deo, koji je posvećen čuvenoj „Knjizi o džungli“, a čak pet od ukupno 9 zona, koliko ih sadrži ovaj tematski park, su dizajnirali upravo umetnici iz Rusije. U projekat su bili uključeni i Japanci, sa čuvenom Hello Kitty, kao i „Sony Picture“, čiji su dizajneri zaslužni za oblast Hotel Transilvanija. Belgijska kompanija IMPS je zaslužna što će i čuveni Štumpfovi naći mesto u najvećem natrkrivenom tematskom parku, a biće ponuđena i oblast posvećena Nindža kornjačama, koju je kreirala kompanija Viacom.

U centralnom delu se nalazi dvorac ruske Snežne kraljice, a postoji i poseban deo koji je posvećen čuvenom junaku Pinokiju, ali u ruskoj verziji.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Остров Мечты / Dream Island (@dream_island_park) дана

Koliko košta ulaznica za ruski Diznilend?

Četvoročlana porodica koja želi da poseti Ostrvo snova u dane vikenda će platiti ulaznicu 11 000 rubalja, a što je oko 17 500 dinara.

Da, da, dobro ste pročitali.

Međutim, posmatrano sa aspekta prosečne zarade u Moskvi, ali ne i u celoj Rusiji, to i nije tako mnogo kako nam se čini. Naime, prosečna plata prošle godine je u Rusiji iznosila oko 46 hiljada rubalja, što je oko 73 hiljade dinara. Ipak su građani Moskve izuzetak, jer je prosečna plata u prestonici zemlje prošle godine bila čak duplo viša od nacionalnog proseka, pa je i razumljivo zašto Moskovljani sebi mogu to da priušte.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Остров Мечты / Dream Island (@dream_island_park) дана

Ipak, ono što mnogo više brine investitore jeste korona virus i činjenica da je prvi natkriveni tematski park, koji se prostire na oko 72 hektara otvoren baš u periodu kada mnogi izbegavaju gužve. Ali i pored toga, investitori očekuju da će ovu atrakciju posećivati oko 7,5 miliona ljudi na godišnjem nivou.

Video: Ostrvo snova stiglo u Rusiju: Da li Diznilend odlazi u zaborav?

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    12. mart 2020 | 17:21

    Hvala na lepoj reportaži koje me je potpuno uverila da ako ikad dođem ponovo u Moskvu, ovo je mesto koje garantovano neću posetiti. I to ne zbog cene, nego zbog sadržaja. Kad su već Ruski sadržaji svedeni na minimum, a imaju predivne bajke, ovo imperijalističko opsenarstvo me ič ne zanima. Gde su Maša i medved, ruske skaske, basne. Rusi, prodali ste se definitivno. Izem vam helo kiti i štrumfove. Na šta vi baciste pare ........ Pa bi još da se vadite sa skupim kartama. Duboko ste me razočarali.

  • ime

    12. mart 2020 | 14:13

    U odnosu na diznilend smesno. Ali svako ima svoje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA