≫ 

Rumunski grad u kojem se rodio prvi srpski doktor medicine: I dalje smo jako povezani

Idealno mesto za vikend putovanje

  • 0
Arad, Rumunija Arad / pixabay.com

Grad u kome su ranije živeli Srbi i u kome je rođen poznati zadužbinar, Sava Tekelija, ali i prvi Srbin koji je postao doktor medicine, Jovan Stejić, danas se nalazi na teritoriji obližnje Rumunije.

Srbi koji su rođeni i živeli u Aradu su bili prevashodno gospoda. Nisu bili svi plemićkog porekla, ali su bili na prvom mestu otmeni. Neki od njih su se bavili medicinom, neki trgovinom, a neki su bili oficiri ili se bavili nekom vrstom umetnosti. Ali im je svima bila zajednička crta da su bili otmeni i gospodstveni.

Nije samo Temišvar interesantan

Idealan način da lepo provedete vikend jeste da upoznate i posetite ovaj grad, koji je od Beograda udaljen tek oko 215 kilometara.

Iako je neosporno da u Temišvaru možete svašta zanimljivo da vidite, budite originalni, pa izaberite novu destinaciju u obližnjoj Rumuniji.

Arad je rekom Moriš, praktično podeljen, pa tako jedan njegov deo pripada, istorijski gledano pokrajini Krišane, a drugi Banatu. Prostire se na površini od oko 300 km², a na njegovoj teritoriji živi skoro 160 hiljada stanovnika.

Od pretsonice Rumunije je Arad udaljen oko 550 kilometara, dok ga svega 40 – ak kilometara deli od Temišvara.

Srpsko stanovništvo u Aradu

U doba kada je trebalo braniti granice Austrougarske od turske vojske, Srbi su i te kako znali da se pokažu. A isto tako su znali i u miru, pa su kao svedoci tome ostale mnoge zadužbine.

Iako je u Aradu ranije postojala jaka srpska zajednica, nažalost početkom 21. veka je broj srpskog življa značajno opao. Prema podacima iz popisa stanovništva iz 2011. godine, u gradu je živelo tek oko 850 Srba, dok većinsko stanovništvo čine Rumuni.

Ranije su Srbi u Aradu imali i svoju školu, što danas više nije slučaj zbog nedovoljnog broja zainteresovanih učenika.

Pravoslavni manastir koji je posvećen Svetom Simeonu Stolpniku se nalazi u predgrađu Arad Gaj. Manastir datira iz 60 – ih godina 18. veka. Ktitor je bio Sinesije Jovanović, koji je bio episkop u Aradu. A crkva u tom predgrađu je posvećena prazniku Preobraženja Gospodnjeg.

Arad, Rumunija Arad / pixabay.com

Centar grada ima dobro očuvano staro jezgro, u kome dominira interesantna arhitektura, trgovi i parkovi. Jedan od najboljih srpskih arhitekata tog vremena, Milan Tabaković je zaslužan za projekte mnogih znamenitosti Arada.

Svakako treba videti Najmanovu palatu, kao i Palatu klulture, te Rumunsku pravoslavnu crkvu u kojoj se nalazi ikonostas, koji je izradio srpski slikar Nikola Aleksić.

U Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Aradu je takođe on izradio ikonostas. Upravo u toj crkvi se nalazi i grob Save Tekelije.

Nemojte propustiti da vidite ni Državno pozorište. Zgrada je rađena u neoklasičnom stilu, a datira iz 1874. godine.

Jedan lepo proveden vikend, to je sigurno! Da li ste vi možda posetili Arad?

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA