• 0

Rumunski grad u kojem se rodio prvi srpski doktor medicine: I dalje smo jako povezani

Idealno mesto za vikend putovanje

  • 0
Arad, Rumunija

Arad / pixabay.com

Grad u kome su ranije živeli Srbi i u kome je rođen poznati zadužbinar, Sava Tekelija, ali i prvi Srbin koji je postao doktor medicine, Jovan Stejić, danas se nalazi na teritoriji obližnje Rumunije.

Srbi koji su rođeni i živeli u Aradu su bili prevashodno gospoda. Nisu bili svi plemićkog porekla, ali su bili na prvom mestu otmeni. Neki od njih su se bavili medicinom, neki trgovinom, a neki su bili oficiri ili se bavili nekom vrstom umetnosti. Ali im je svima bila zajednička crta da su bili otmeni i gospodstveni.

Nije samo Temišvar interesantan

Idealan način da lepo provedete vikend jeste da upoznate i posetite ovaj grad, koji je od Beograda udaljen tek oko 215 kilometara.

Iako je neosporno da u Temišvaru možete svašta zanimljivo da vidite, budite originalni, pa izaberite novu destinaciju u obližnjoj Rumuniji.

Arad je rekom Moriš, praktično podeljen, pa tako jedan njegov deo pripada, istorijski gledano pokrajini Krišane, a drugi Banatu. Prostire se na površini od oko 300 km², a na njegovoj teritoriji živi skoro 160 hiljada stanovnika.

Od pretsonice Rumunije je Arad udaljen oko 550 kilometara, dok ga svega 40 – ak kilometara deli od Temišvara.

Srpsko stanovništvo u Aradu

U doba kada je trebalo braniti granice Austrougarske od turske vojske, Srbi su i te kako znali da se pokažu. A isto tako su znali i u miru, pa su kao svedoci tome ostale mnoge zadužbine.

Iako je u Aradu ranije postojala jaka srpska zajednica, nažalost početkom 21. veka je broj srpskog življa značajno opao. Prema podacima iz popisa stanovništva iz 2011. godine, u gradu je živelo tek oko 850 Srba, dok većinsko stanovništvo čine Rumuni.

Ranije su Srbi u Aradu imali i svoju školu, što danas više nije slučaj zbog nedovoljnog broja zainteresovanih učenika.

Pravoslavni manastir koji je posvećen Svetom Simeonu Stolpniku se nalazi u predgrađu Arad Gaj. Manastir datira iz 60 – ih godina 18. veka. Ktitor je bio Sinesije Jovanović, koji je bio episkop u Aradu. A crkva u tom predgrađu je posvećena prazniku Preobraženja Gospodnjeg.

Arad, Rumunija

Arad / pixabay.com

Centar grada ima dobro očuvano staro jezgro, u kome dominira interesantna arhitektura, trgovi i parkovi. Jedan od najboljih srpskih arhitekata tog vremena, Milan Tabaković je zaslužan za projekte mnogih znamenitosti Arada.

Svakako treba videti Najmanovu palatu, kao i Palatu klulture, te Rumunsku pravoslavnu crkvu u kojoj se nalazi ikonostas, koji je izradio srpski slikar Nikola Aleksić.

U Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Aradu je takođe on izradio ikonostas. Upravo u toj crkvi se nalazi i grob Save Tekelije.

Nemojte propustiti da vidite ni Državno pozorište. Zgrada je rađena u neoklasičnom stilu, a datira iz 1874. godine.

Jedan lepo proveden vikend, to je sigurno! Da li ste vi možda posetili Arad?

(A.B./Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima