≫ 

Znate li kako se zove malena "država" na granici Francuske i Švajcarske?

Francuska je ne priznaje, ali njima to, čini se, ne smeta

  • 0
Suže

Suže / printscreen / youtube / Aglaé Milliad

U dolini Suže, na granici između Francuske i Švajcarske postoji jedna malena zemlja, koja ima i svoju zastavu, ali i svoj grb. Iako je zvanično nepriznata od Francuske, stanovnici ove „države“ ipak imaju i svog predsednika.

Otkud „država“ između Švajcarske i Austrije?

 

Na istoku Francuske, u deparmanu Drom postoji naselje Kre. Na samo oko 10 kilometara udaljenosti odatle se nalazi jedinstvena „državica“, koja zvanično nije priznata, a ipak funkcioniše kao država.

O čemu se tu zapravo radi?

 

Kako je trenutna predsednica države Suže, gospođa Žoržet Bertan Purše navela za BBC, država je praktično nastala slučajno, da ne kažemo da je plod jedne, slobodno možemo reći komične situacije. Naime, njen pokojni otac je bio vlasnik restorana, koji je posetila zvanična delegacija, na čijem čelu je bio upravnik regiona Dub.

Budući da je njen otac bio šaljivdžija, a i da bi atmosferu zvanične posete učinio opuštenijom, jednostavno je upitao da li su oni uopšte dobili zvaničnu dozvolu za ulazak na teritoriju Sužea. Prihvatajući šalu, šef delegacije je rekao da i njemu ceo taj prostor deluje kao republika. Zato je upravo vlasnika restorana i „proglasio“ za predsednika, jer je naveo da jedna republika mora da ima i predsednika.

Sve do 1968. godine je upravo Žorž Purše bio na čelu Republike Suže, a nakon njegove smrti ga nasleđuje supruga, pa kasnije i ćerka.

Posebno je zanimljivo to što je prilikom izbora novog predsednika, odnosno predsednice, Žoržova supruga Gabriele bila izabrana na specifičan način. Naime, građani su aplaudirali kandidatima i po jačini aplauza je doneta odluka da predsednica bude upravo Gabriele Purše.

Osnovne informacije

 

Suže zauzima površinu od oko 130 km², ima svoju himnu i valutu. Tačnije, osim evra kao zvanične valute, pominje se i Sol Suže kao valuta.

U ovkiru ove provincije se nalazi ukupno 11 opština, odnosno sela, a sama država se nalazi u istočnom delu Francuske, nadomak granice sa Švajcarskom. Glavni grad je Monbeno.

Državno uređenje je republika, na čijem čelu je trenutno Žoržet Bertan Purše, ćerka osnivača, Žorža. Nakon njegove smrti, zemljom je vladala Gabriele, njegova supruga, a posle njene smrti je trebalo da je nasledi ćerka, Žoržet. Međutim, kako je navela, ona je 6 meseci odolevala tome, jer nije želela da se prihvati tako odgovorne pozicije. Tome je dodatno doprinela i njena situacija, s obzirom na to da joj je surpug preminuo, a da nema naslednika. Sve to i te kako otežava i odabir budućeg vladara Sužea.

Žoržet je zvanično predsednik od 21. avgusta 2005. godine, a sama država je osnovana još 1947. godine.

Suže

Suže / printscreen / youtube / Aglaé Milliad

Na teritoriji cele nepriznate države Suže živi nešto više od 5 hiljada stanovnika.

Jezik koji je zvaničan je francuski, ali se stanovnici koriste specifičnim dijalektom, koji se može okarakterisati kao mešavina francuskog i švajcarskog, uz dodatak dijalekta koji je zastupljen na pdoručuju italijanskog dela Alpa.

Republika Suže ima i svoju zastavu i svoj grb.

Osim predsednika, njom rukovodi i Vlada, koju sem premijera, čine još i generalni sekretar, dva ambasadora i dva carinika.

Tokom prve sedmice oktobra se obeležava i Dan Republike Suže, a tada se dodeljuju i zahvalnice zaslužnim građanima.

Prethodni predsednik Republike Francuske, Nikola Sarkozi je uvažavao gospođu Bertan Purše, te je bila gost i na zvaničnim prijemima.

Video: Izlazite napolje: Makron isterao izraelske policajce iz crkve

 

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA