≫ 

Lombardija više nikada neće biti ista: Milano je njena kraljica, a Bergamo najveći biser

Upoznajte Bergamo i Lombardiju

  • 3
Bergamo

Bergamo / pixabay.com

Regija Lombardija u Italiji je često pominjana u svim medijima prethodnih dana, jer je nažalost u njoj zabeležen najveći broj obolelih od virusa COVID – 19.

A do pre koji mesec je upravo ta regija bila i jedna od najposećenijih u celoj zemlji. Neko bi rekao da su te vesti i bile za očekivati, uzevši u obzir da su se Italijani prilično slobodno ponašali. Međutim turisti koji su posetili ovu zemlju neposredno pre proglašenja pandemije su primetili pojačanu kontrolu na lokalnim aerodromima, ali stanovnici Italije su živeli, čini se, sasvim normalno.

Zašto je baš Lombardija tako interesantna turistima?

 

Jedna od površinski najvećih pokrajina na području Italije, Lombardija je i prva po visini nacionalnog dohotka, te se sa pravom smatra najrazvijenijom u zemlji. Glavni grad oblasti, Milano je okarakterisan kao ekonomsko uporište cele zemlje, te se sa opravdanim razlogom smatra i jednim od najznačajnijih gradova na evropskom tlu.

Lombardija se na severu graniči sa Švajcarskom, kao i sa pokrajinama Emilija Romanja, Veneto i Pijemont.

Zauzima ukupnu površinu od skoro 24 000 km². Na njenoj teritoriji prema zvaničnim podacima živi  nešto više od 9,7 miliona stanovnika. Samim tim je u pitanju pokrajina koja broji najviše stanovnika, sa gustinom naseljenosti koja je 2 puta veća od proseka u celoj zemlji.

Sem grada Milana, koji je i prestonica ove regije, turisti su posećivali i druge gradove u Lombardiji, a na prvom mestu Bergamo.

Prestonica Lombardije

 

Bergamo

Prelepa Lombardija / pixabay.com

Drugi po veličini grad u celoj zemlji, Milano se slobodno može okarakterisati kao grad koji je jedan od najpoznatijih modnih centara na prvom mestu.

Pored toga što je u svetu čuveni modni centar, Milano je i značajan privredni centar zemlje, pa i Evrope.

Saobraćajno je odlično povezan sa svim ostalim delovima Italije, kao i sa drugim državama Evrope i sveta.

Osim Milanske katedrale, koja jeste jedan od simbola grada, turisti posećuju i Galeriju Vitorio Emanuele, a ne mogu ni da zaobiđu Milansku skalu, zgradu opere iz 18. veka.

Crkva Santa Marija dela Gracije, Trijumalni luk i Nacionalni muzej znanja i nauke Leonardo da Vinči su praktično obavezne atrakcije, koje mnogi turisti posećuju.

Staro jezgro Bergama

 

Bergamo

Bergamo / pixabay.com

Grad koji je poznat po odlično očuvanom starom gradskom jezgru je ujedno i treći po veličini na teritoriji cele regije.

Na brdu koje nadvisuje Bergamo se nalazi staro gradsko jezgro, koje je posebna turistička atrakcija. Upravo se odatle pruža sjajan pogled na grad i na njegovu okolinu.

Crkva Santa Marija Mađore, venecijanska tvrđava La Roka i toranj Gombito su svakako neke od najznačajnijih gradskih znamenitosti. Treba pomenuti i palatu Medolago, ali i zgradu gradske biblioteke i katedralu, kao i muzej umetnosti Akademija Karara.

Ipak, ono što je jedan do osnovnih razoga za posetu i Milanu i Bergamu i celokupnoj Lombardiji jesu ljudi. Veseli i srdačni, kakvi Italijani jesu, oni upotpunjuju mnogim turistima celokupan utisak.

Video: Naša beba je veliki borac: Italijanski lekar iz Bergama o porođaju svoje žene zaražene koronom

(A.B./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tile

    31. mart 2020 | 10:05

    Prelepi deo Italije i opet će ti i biti! Izdržite braćo italijani !

  • Rhoi

    31. mart 2020 | 11:56

    Lepo je, ko ima priliku da vidi neće se pokajati.

  • Duška

    15. april 2020 | 18:09

    Bila sam pre par godina u Bergamu.....nemam reči kakav je to biser Italije.Kakva lepota i pitomo stanovništvo. Želim im da se što pre oporave,pa da se ponovo vidimo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA